Co s vejci můžete připravit za dobroty? Inspirujte se lahodnými, výživnými, jednoduchými a cenově dostupnými recepty.


FARMÁŘSKÝ SALÁT SE ZTRACENÝM VEJCEM


INGREDIENCE NA ZTRACENÉ VEJCE:

1 vejce

3 lžíce octa


INGREDIENCE NA SALÁT:

250 g menších brambor

1 červené cibule

hrst polníčku

hrst čerstvého špenátu

40 g slaniny

snítka kopru

sůl, pepř


INGREDIENCE NA ZÁLIVKU:

6 lžic olivového oleje

1 lžička hrubozrnné hořčice

1 lžička medu

1 lžíce citronové šťávy

sůl, pepř

lžíce nasekaného kopru



POSTUP:

1. Připravte si zálivku vyšleháním všech uvedených ingrediencí.

2. Brambory uvařte i se slupkou a poté je nechte vychladnout.

3. Slaninu nasekejte na kostičky a orestujte ji na pánvi do křupava.

4. Do mísy vložte polníček, špenát, nahrubo nasekaný kopr a na půlkolečka nakrájenou cibuli. Vše promíchejte se zálivkou.

5. Do salátu vmíchejte slaninu a opatrně i brambory nakrájené na plátky.

6. Podle chuti můžete salát osolit a opepřit. Poté připravte ztracené vejce.

7. Do hrnce většího průměru nalijte vodu a nechte ji zahřát tak, aby se v ní objevily bublinky, ale nevařila se.

8. Do vody přidejte ocet a lžící vodu roztočte, abyste vytvořili vír. Pozor, aby nebyl moc prudký.

9. Vejce rozklepněte do naběračky nebo hrníčku a opatrně ho vlijte do víru. Čím více ve středu víru bude, tím bude kulatější.

10. Pokud se vám vejce lehce rozvine, lžící jej můžete zase zavinout.

11. Vejce vařte asi 4 minuty a poté ho opatrně přeneste do misky se studenou vodou.

12. Vejce podávejte spolu s hotovým salátem.