Zeleniny jí většina lidí málo a přitom bychom ji měli denně spořádat až 500 gramů. Takže salát k obědu či k večeři bude ideální volba.

Ingredience

1 lžička dijonské hořčice
1 a 1/2 citronu
3/4 lžičky cukru krupice
2 lžíce lístků čerstvé bazalky
4 lžíce smetany na vaření
sůl
150 g celeru
2 kedlubny
4 řapíky celeru
4 ředkvičky
50 g sýra pecorino
8 ančoviček

1. Do misky dáme hořčici. Přidáme šťávu z půlky citronu a cukr a vše vyšleháme. Bazalku pokrájíme najemno. Vsypeme ji do hořčičné emulze a vlijeme smetanu. Vše znovu prošleháme. Osolíme a dáme do chladničky odležet. 

2. Mezitím oloupeme celer a kedlubny. Řapík celeru a ředkvičky omyjeme. Vše nakrájíme na tenké plátky. Asi půl litru vody přivedeme k varu, vlijeme do ní šťávu z jednoho citronu a zhruba jednu minutu v ní spaříme oba celery. Pak je scedíme, propláchneme studenou vodou a vložíme do mísy. Přidáme ostatní zeleninu a promícháme. 

3. Pecorino nakrájíme na tenké plátky. Zeleninu rozdělíme do misek. Salát stejnoměrně zalijeme bazalkovým krémem. Povrch salátu ozdobíme vždy dvěma ančovičkami a posypeme plátky pecorina.