Ingredience

300 g celeru

150 g brambor

1000 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru

3 stonky řapíkatého celeru s listy

sůl

3 plátky anglické slaniny

150 ml smetany 30%

Pesto:

60 g jader vlašských ořechů

30 ml olivového oleje

10 listů řapíkatého celeru

2 stroužky česneku


1. Celer a brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme ve vývaru do měkka. Z řapíků celeru odřízneme listy a dáme stranou. Řapíky nakrájíme na plátky a krátce je spaříme v osolené vodě a necháme okapat.



2. Slaninu nakrájíme na proužky, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, dáme do trouby a při 150 °C upečeme dozlatova. Vypečený tuk dáme na malou pánev, orestujeme na něm nahrubo nakrájené ořechy a necháme je vychladnout.



3. Dvě třetiny ořechů nasypeme do sekacího strojkunebo do mixéru, přidáme spařené listy řapíků, olivový olej, utřené stroužky česneku se solí a vše rozsekáme na jemnou pastu.



4. Celerovou polévku rozmixujeme na krém, který rozmícháme se smetanou a krátce povaříme. Přidáme plátky řapíků a rozdělíme do talířů. Doplníme pestem, slaninou a zbylými ořechy.