Ingredience

4 šalotky (nebo 1 menší cibule)

500 g brokolice

3 lžíce olivového oleje

2 lžičky práškového cukru

800 ml zeleninového vývaru

4 malá vejce

1 lžíce octa

50 g másla

100 ml smetany ke šlehání

sůl a mletý bílý pepř

1 lžička citronové šťávy


1. Šalotky oloupeme a nakrájíme na kostičky. Brokolici opláchneme, vyřízneme košťál a brokolici rozebereme na růžičky.


2. V hrnci nahřejeme olej, přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Přimícháme brokolici, posypeme cukrem a mícháme, dokud cibule nezačne karamelizovat. Základ polévky zalijeme vývarem a necháme asi 20 minut vařit.


3. Mezitím v menším hrnci s mírně bublající horkou vodou smíchanou se lžící octa připravíme ztracená vejce. Po jednom je vyklepneme do naběračky, vodu lžící zamíchame a do víru uprostřed vlijeme opatrně vejce.


4. Dvě růžičky brokolice vyndáme z hrnce, zbytek ponorným mixérem rozmixujeme. Přidáme máslo a smetanu, ochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou. Krátce prohřejeme a sundáme z ohně. Na talířích přidáme do každé porce jedno ztracené vejce a kousek vařené brokolice.


  15:40,  aktualizováno  31. března 2019 13:39