Je sezona švestek, které jsou skvělé právě v kombinaci s mákem. Vyzkoušejte náš recept na netradiční bramborové šišky.

Ingredience

800 g brambor (typ C)
120 g hrubé mouky
60 g krupice
2 vejce
špetka soli
100 g mletého máku
máslo na potření
250 g zakysané smetany

Na omáčku:
250 g mražených švestek
150 g povidel
1 lžičku skořice
1 lžíci medu

1. Brambory uvaříme, oloupeme a necháme zchladnout. Pak je nastrouháme najemno, přidáme mouku, krupici, vejce, sůl, mák a rychle vypracujeme hladké těsto. Z něj vytvarujeme šišky a vaříme je v osolené vodě asi 15 minut, dokud nevyplavou napovrch. Šišky slijeme, necháme okapat a v míse je smícháme s máslem.

2. Povidla společně se zmraženými švestkami, medem a skořicí dáme do rendlíku. Při mírné teplotě přivedeme za stálého míchání k varu.

3. Hotové bramborové šišky rozdělíme na jednotlivé talíře, bohatě je přelijeme švestkovou omáčkou a podáváme se zakysanou smetanou.