Ingredience

100 g pohankové mouky

2 vejce

100 g jáhel

600 g brambor

3 lžíce lněného semínka

sůl

mletý pepř

2 lžičky majoránky

3 stroužky česneku

2 lžíce sádla


1. Pohankovou mouku nasypeme do mísy, přidáme vejce a asi 40 ml vody. Vše dobře promícháme. Necháme asi 2 hodiny uležet.


2. Jáhly propláchneme pod studenou vodou a dáme do hrnce. Zalijeme je dvojnásobným množstvím vody a přivedeme k varu. Vaříme asi 15-20 minut, odstavíme a necháme vychladnout.


3. Brambory očistíme, nastrouháme najemno a vymačkáme přebytečnou vodu. Promícháme je s pohankovou směsí, přidáme jáhly a lněné semínko. Osolíme, opepříme, dochutíme majoránkou a prolisovaným česnekem.


4. Těsto důkladně promícháme. Na pánvi rozehřejeme sádlo nebo olej. Z těsta tvoříme malé placičky a po obou stranách je upečeme dozlatova. Pokládáme je na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk. Podáváme se zeleninovým salátem.


  9:47,  aktualizováno  25. března 2019 19:02