Upečte si na víkend skvělou banánovou bábovku.

Ingredience

2 banány
1 lžíce citronové šťávy
100 g sušených datlí bez pecek
4 vejce
250 g třtinového cukru
1 sáček vanilkového cukru
100 ml slunečnicového oleje
200 g zakysané smetany
400 g polohrubé mouky
1 sáček kypřicího prášku do pečiva
špetka mletého zázvoru
tuk na vymazání formy
jemná bílá strouhanka na vysypání formy
moučkový cukr na posypání

1. Banány oloupeme, rozmačkáme vidličkou a pokapeme citronovou šťávou. Datle nakrájíme na drobné kousky. Žloutky vyšleháme s oběma druhy cukru do husté pěny. Poté k nim za stálého šlehání pomalu vlijeme olej a znovu vyšleháme do husté pěny. Z bílků připravíme pevný sníh. 

2. Obě hmoty lehce spojíme a vmícháme rozmačkané banány, zakysanou smetanu, prosátou mouku s kypřicím práškem, zázvor a datle. 

3. Bábovkovou formu vymazanou tukem a vysypanou strouhankou naplníme připraveným těstem. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 50 minut. Po upečení necháme bábovku krátce zchladnout ve formě. Poté vyklopíme na kovovou mřížku a necháme zcela vychladnout. Bábovku před podáváním lehce pocukrujeme.