Slaný dýňový koláč se slaninou a sýrem
Suroviny:
500 g máslové dýně
300 g polohrubé mouky
1 sáček kypřicího prášku do pečiva
sůl
mletý černý pepř
1 vejce
100 ml 33% smetany ke šlehání
40 g parmazánu
60 g čedaru
4 plátky slaniny
rozmarýn
Postup:
1. Pařáček vyložíme pečicím papírem a vložíme ho do hrnce s vodou. Máslovou dýni oloupeme, vydlabeme střed se semínky, nakrájíme na kousky a položíme do pařáčku. Přiklopíme pokličkou a vaříme asi 13 minut doměkka.
2. Hotovou a vychladlou dýni přendáme do velké mísy. Rozmačkáme ji vidličkou a spolu s moukou, kypřicím práškem, solí a pepřem vypracujeme na hladké těsto. Během míchání zapracujeme vejce a smetanu. Když je těsto hladké, nalijeme ho na plech vyložený pečicím papírem, posypeme oběma sýry a slaninou a pečeme při 180 °C asi 25 minut. Podáváme nakrájené na kostky a posypané lístky s rozmarýnu.
Doba přípravy 45 minut.
1 porce obsahuje 1566 kJ/374 kcal
Počet porcí 6