Vysoký příjem bílé mouky, rafinovaného bílého cukru, ale také uzenin a tučných jídel je pro náš organismus po všech stránkách velkou zátěží.
Pokud to jen trochu jde, a ono to jde, tak omezte především bílou mouku a cukr, kterým se ne nadarmo říká bílé jedy. Slaďte hnědým nebo třtinovým cukrem, ale ještě lépe medem, agávovým nebo kokosovým sirupem. Jejich energetická hodnota sice také není nejnižší, ale obsahují vitamíny, minerály a další zdraví prospěšné látky.
Nejlepší zdroje vlákniny(množství ve 100 gramech)
|
Místo bílé mouky používejte třeba špaldovou, amarantovou, kaštanovou nebo čirokovou a bílé pečivo nahraďte celozrnným.
Raději než tučné si dopřejte kvalitní libové maso, například králičí, kuřecí, krůtí a hovězí, ve svém jídelníčku nezapomínejte ani na ryby.
Mějte však na paměti, že když si něco budete striktně odpírat, dostanete se tím jen do stresu. Pokud milujete řízky nebo bůček, jednou za čas si je klidně dopřejte. Psychická pohoda je pro fyzické zdraví velmi důležitá, doslova k nezaplacení.
Potřebujete něco shodit?
Strava bohatá na vlákninu navozuje pocit sytosti, a proto je ideální, pokud se potřebujete zbavit nějakého toho kila navíc. Ovšem nejen kvůli hubnutí je důležité konzumovat ji v dostatečném množství. Vláknina podporuje peristaltiku střev a má příznivý vliv na snižování rizika srdečních onemocnění, cukrovky a vysoké hladiny cholesterolu.
Doporučená denní dávka vlákniny pro zdravého dospělého člověka činí přibližně 30 gramů, většina z nás přitom přijímá sotva polovinu tohoto množství. Vláknina se dělí na rozpustnou, která navíc působí jako prebiotikum podporující růst zdravé střevní mikroflóry, a na nerozpustnou. Navyšuje objem stolice v tlustém střevě, tím ho zároveň pročišťuje a působí jako prevence zácpy.
Zdrojem vlákniny jsou například jablka nebo hrušky, ovesné vločky, luštěniny, brokolice, avokádo a také celozrnné pečivo. Celozrnná mouka si totiž zachovává většinu zdraví prospěšných živin, takže je bohatá na vitaminy, minerály, esenciální mastné kyseliny a samozřejmě také na vlákninu.
Dbejte na pravidelnost
Pokud chcete mít během dne dostatek energie, je důležité jíst menší porce, ale pravidelně. Vyhnete se tím i takzvanému „vlčímu hladu“, kdy máte pocit, že sníte cokoliv, co je právě po ruce.
Dopřejte si tedy kromě snídaně, oběda a večeře také drobné svačinky. Skvěle poslouží ovoce a zelenina například ve formě tolik oblíbeného smoothie, do kterého můžete přidat i různá semínka. Případně si dejte polévku, jogurt, krajíc celozrnného chleba s přírodním sýrem nebo kvalitní šunkou s vysokým obsahem masa.
Nezapomínejte navíc v průběhu celého dne pravidelně pít. Dehydratace může být příčinou únavy, bolestí hlavy, zácpy, ale také suché pokožky. Dostatečný příjem tekutin se tedy postará nejen o vaši vitalitu, ale i krásu.
Slyšeli jste už o indickém jitroceli?
Výborným zdrojem zcela jedinečné rozpustné vlákniny je psyllium, které se získává z vyčištěných obalů semen jitrocele indického (Plantago ovata). Tento druh jitrocele roste v Iráku, Pákistánu, Austrálii a především pak v Indii.
Psyllium se vyznačuje především svou schopností vázat vodu. Kvalitní, nejlépe originální indické psyllium dokáže zvětšit svůj objem až čtyřicetkrát a při kontaktu s tekutinou se z něj stává gel. Díky tomu napomáhá lepšímu trávení. Zároveň změkčuje stolici a zvětšuje její objem, což je nezbytné pro správné a snadné vyprazdňování.
Svou funkci plní také v případě, kdy potřebujete snížit tělesnou hmotnost. Tím, že psyllium v žaludku nabobtná, vyvolává pocit zasycení, aniž byste zvýšili kalorický příjem, ve 100 gramech se totiž ukrývá pouhých 46 kalorií.
Při průchodu střevy plní navíc očistnou funkci, působí totiž jako jemný kartáč. A protože urychluje střevní peristaltiku, dostávají se škodliviny dříve z těla, a o to méně se jich vstřebá do organismu.