Základní principy správných stravovacích návyků jsou všem jasné: zařadit do jídelníčku dostatek zeleniny, bílkovin a celozrnného pečiva. Když ale přejdeme od teorie k praxi, mohou se některá pravidla lehce změnit ve velkou dietní chybu. Potom kila nejdou dolů, ale právě naopak. Na co si dát pozor?
Ilustrační snímek

1. Není salát jako salát

Salát si všichni spojují se zdravým jídlem, které představuje dobrou variantu oběda. Můžete zkusit například kombinaci různých druhů zeleniny, doplněnou o nějaký protein a přelitou bylinkovým octovým dresinkem. Pokud si hlídáte váhu a salát obědváte poměrně často, zvažte několik věcí. Když si jej dáte v restauraci, počítejte s tím, že bude obsahovat velké množství tuku. Příčinou není jen zálivka, v jejíž jedné lžíci se ukrývá až 75 kalorií. Expertka na výživu Susan Bowermannová z Herbalife radí, abyste si proto raději objednali dresink zvlášť. Jedině tak totiž budete mít pod kontrolou kolik ho sníte.

Dbejte i na to, jakým způsobem je připravené maso. Grilované kuřecí je v pořádku. Pozor ale na smažené kuřecí stripsy. Všímejte si také tučných přísad jako sýr, slanina nebo maso s vysokou energetickou hodnotou. Kalorie dokážou raketovou rychlostí vyhnat nahoru i tortillové chipsy, nudle, smetana nebo mastné krutony.

Špenátový salát s grilovanými krevetami zní jako zdravý oběd. Ano, ale pouze v případě, že jsou špenátové listy čerstvé. Mohou být dokonce doplněné i o jinou zeleninu a grilované krevety. I když k tomu přidáte několik lžic octového dresinku, pravděpodobně se nedostanete přes 500 kalorií. Špenátový salát se ale může vyšplhat až na 44 gramů tuku a 1 000 kalorií. Toho dosáhneme, když vše doplníme o ořechy, slaninu a pálivý slaninový dresink.