Kozí elixír
Obyvatelé zemí kolem Středozemního moře vypijí mnohem více kozího mléka než obyvatelé EU. Už staří Římané tvrdili, že kozí mléko je elixírem krásy a dlouhověkosti. Když jím alespoň dočasně nahradíte výrobky z kravského mléka, pravděpodobně vám ustanou migrény a velmi prospějete celému trávicímu traktu. Čas výrobků z kozího mléka v našich supermarketech právě nastal – kozy zjara rodí kůzlata a produkce mléka je nejvyšší.
Co je zakázáno: Příliš tučné mléčné výrobky (tuk nad 10 %). Když už sýr, tak raději tvrdý než tavený. Nakupujte čerstvé potraviny s minimem přidaných látek.
Jedině olivový olej
Používejte ho při vaření, do salátů, dokonce i při pečení masa z kuřecích či krůtích prsou jím lze bez problémů v receptu nahradit předepsaný rostlinný olej nebo jiný tuk. Ve Středomoří se leckde nejedí ani margaríny, stačí celozrnné pečivo zakápnout extra virgin olivovým olejem (extra virgin = extra panenský, nejkvalitnější výrobky na trhu, obsah volných mastných kyselin není ani 1 %).
Co je zakázáno: Máslo, margaríny, rostlinné oleje.
Zelenina stále po ruce
Kousky ovoce nebo zeleniny – ta je lepší kvůli prakticky nulovému obsahu cukru – mějte vždy připravené jako lehkou svačinku. Jednou z nesporných výhod středomořské diety je to, že vás naučí jíst pravidelně po malých porcích. Sedmkrát až desetkrát denně byste si tak měli něčeho zobnout. Tím skvěle nastartujete metabolismus a vaše hubnutí se urychlí.
Co je zakázáno: Příliš kaloricky náročné ovoce, jako jsou třeba banány, a 100% džusy.
To pravé pro zdraví a linii - Salát z pobřeží
Suroviny: 30 dkg opraných listů salátu, 3 větší ředkvičky, 1 čtverec filé vařeného v páře, 1 červená a 1 bílá čekanka, 100 g strouhané nivy, 1 vařený žloutek, 5 bílých oliv, 5 černých oliv, pár kapek balsamikového octa, 100 ml olivového oleje, 3 dkg krájených vlašských ořechů
Příprava: Salát natrháme na kousky, vše ostatní rozkrájíme. Přísady zamícháme, ochutíme a podáváme chlazené.
Ředkvičky na tahu!
Objevily se všude a jsou pro hubnutí jako stvořené. Z lékařského hlediska odstraňují zácpu, působí proti plynatosti, snižují cholesterol, uvolňují hleny při kašli, působí proti onemocnění žlučníku, žaludku a průdušek. Ředkvičky mají minimální nutriční hodnotu – jen 80 kJ na 100 gramů. Dodají organismu spoustu vitaminu C, kyseliny listové, vápník, síru, karoten, draslík a vitaminy skupiny B. Jezte je hned, jakmile je nakrájíte, protože rychle ztrácejí cenné vitaminy a minerály.