Mají se bio prasata líp než ta obyčejná?

Předpoklad pro šťastnější život bio vepři určitě mají. Jsou chovaní v lidštějších podmínkách a dostávají lepší krmení. Navíc zde mohou být chovaná plemena, která jsou celkově robustnější a mají více času dorůst do ideální jateční velikosti. Nicméně porážka vypadá v obou případech v podstatě stejně. 



Opravdu vegetariánům a veganům nic nechybí?

Vegetariánům ne. Tedy za předpokladu, že dbají na vyváženou stravu. Veganská strava však množství potřebných živin pokrýt nedokáže. Například vitamin B12 je jen v živočišných produktech. Aby se vegani vyhnuli nedostatku minerálů a vitaminů, měli by po poradě s lékařem brát doplňky stravy. „Mohou také sníst jednou týdně vajíčko nebo 50 gramů sýra, pokud to pro ně bude přijatelné,“ říká Claus Leitzmann, ředitel Institutu pro výživu při univerzitě v Giessenu. 


Co budeme jíst v budoucnosti?

Spotřeba masa obecně stoupá a je jasné, že nejde o udržitelný trend. Hrozivé jsou i statistiky, kolik vody je potřeba na ‚výrobu‘ kila masa, tedy na pití a krmivo pro dané zvíře. U hovězího jde asi o 15 tisíc litrů! Například jeden hamburger vysuší planetu o 2400 litrů. Není proto divu, že se vědci snaží najít i jiný způsob, jak uspokojit masožrouty. Na svět už přišel první hamburger ze zkumavky, tedy vypěstovaný z kravských kmenových buněk. Pár nedostatků ale tahle pochoutka má. Je prý hodně suchá, protože takto kultivovaná tkáň neobsahuje žádný tuk. Výroba první porce navíc vyšla v přepočtu asi na půl milionu korun.


Proč jíme prasata, ale ne psy a kočky?

Všechno souvisí s kulturními rozdíly a ty mohou být ohromné. Po amerických zahradách se například plazí šneci velice podobní těm, na kterých si ve Francii pochutnávají jako na té největší delikatese. Jenže za oceánem by je do pusy dal jen málokdo. Jde ale i o jiná zvířata. Nedávný skandál kolem koňského masa v hamburgerech a lasagních ukázal, že i když jinde se konina jí běžně, u nás vzbuzuje odpor. Jde o odkaz předků. Podle zmiňované psycholožky Melanie Joy musíme ujít ještě dlouhou cestu, abychom postavili ‚nutnost‘ nad pohodlnost. Zdá se, že jednou budeme jíst všichni všechno, jen ještě nenadešel správný čas. 


  9:06,  aktualizováno  25. března 2019 21:13