Ženy v minulosti neznaly krémy s koenzymem Q10. Nepoužívaly oční, noční krémy, séra, liftingové fluidy, boostery, i přesto se pyšnily perfektní pokožkou. Podívejte, co naše babičky, prababičky používaly pro krásný vzhled. Vsaďte na léty osvědčené kosmetické triky.

Vepřové sádlo

Nejznámější produkt, který byl v dobách minulých ženami hojně využíván. Mastná konzistence sádla intenzivně hýčká pokožku. Vyživuje ji, regeneruje a zklidňuje. Je vhodné i pro velmi citlivou pokožku. V dnešní době se vepřové sádlo doporučuje používat především po operacích a řezných úrazech. Aplikuje se dvakrát denně na zjizvenou tkán. Jizva se rychleji zahojí a po pár týdnech pravidelného promašťování téměř vymizí. Sádlo je skvělé i pro masáž těhotenského bříška. Zabraňuje totiž vzniku strií.

Kouzlo vody

Aby byla pleť zdravá, měla líbivý růžový tón, babičky oplachovaly obličej vodou studenou a následně teplou. Stimulace za pomoci změn teploty vody má samá pozitiva. Zužuje a rozšiřuje cévy, což nejenže pozitivně působí na imunitní systém, zlepšuje lymfatický oběh, termoregulaci srdce a zmírňuje depresi, ale blahodárně napomáhá také k regeneraci pleti. Podporuje také její pružnost a elasticitu. Výsledkem je zpomalení faktoru stárnutí.

Ilustrační snímek

Dary z přírody

Dámy v minulosti věřily v sílu přírody, Vsázely na její cenné ingredience. A věděly proč. Vždyť dodnes se s oblibou používá mast měsíčková, obklad z heřmánku, vývar ze sedmikrásek, šalvěje či kopřiv. Pokud chcete mít krásnou pleť bez známek akné, eliminovat tvorbu vrásek, navíc pokožku intenzivně hydratovat, vyrobte si vlastní krém po vzoru prababiček.

Jak na to: V kastrůlku rozehřejte včelí vosk. Můžete také použít výše zmíněné sádlo či vazelínu, která byla u babiček také oblíbená. Přidejte hrst sušených či čerstvých květů, listů. Jakou bylinku zvolíte, je pouze na vás. Lze zkombinovat i více bylin pospolu. Směs povařte po dobu deseti minut. Pamatujte, že tekutina nesmí bublat. Ideální teplota pro přípravu mastí je kolem 80°C. Kastrůlek přikryjte pokličkou a odstavte na chladné a temné místo. Pokličku nezvedejte. Druhý den směs znovu povařte. Aby mast měla opravdu silný účinek, celý proces opakujte další dva dny. Až budete mít hotovo, přeceďte směs přes sítko s drobnými oky do připravených uzavíratelných skleniček. Mast uchovávejte v chladu.  

Témata: sádlo