Může za krásnou pokožku, ale také za ohebné a mladistvé klouby. Kolagen je nerozpustná bílkovina, jež zajišťuje stabilitu a pružnost tkání. „Tvoří zhruba 10 % celkové hmotnosti lidského těla a jeho podíl je asi nejvýraznější v kůži. V těle se vyskytuje cca ve 30 různých typech,“ vysvětluje ortoped Róbert Pituch.
Pro obyčejného smrtelníka je těžké se v nich vyznat. Těmi nejčastějšími jsou typ I, který je obsažen v kostech, kloubech, zubech, šlachách a kůži, typ II, jenž je součástí chrupavek, a typ III, který najdete v kůži, vlasech, svalech a kostech.
Kolagen si bohužel naše tělo umí vytvářet jen do určitého věku. To neznamená, že se jednoho dne prostě rozhodne, že s tím končí a hotovo, ale děje se to postupně.
Třeba typ I, o němž jsme psali výše, náš organizmus umí produkovat jen cca do 35 let. K prudkému poklesu pak dochází po šedesátém roce. A to už opravdu chce zapřemýšlet, kde ho získat, aby člověk alespoň v klidu a bez bolesti mohl vyrazit na výlet.
Začněme tedy přírodními zdroji. Co jíst, aby to bylo v tomto ohledu správně? „Jedním z nejlepších zdrojů jsou vejce, tedy speciálně jejich bílek,“ doporučuje výživová poradkyně Brooke Schellerová. Nejenže díky vejcím kolagen tělu dodáte, ale podpoříte také jeho přirozenou produkci. Další výbornou surovinou jsou batáty, a to hlavně díky spoustě vitaminu A, který obsahují.
Zásadní přínosy kolagenu
|
A pak jsou tu ryby jako losos, tuňák nebo makrela. V těch je zase hodně omega-3 mastných kyselin a ty mají také obrovský vliv. Podobné je to s plody moře, ovšem ty u nás nejsou zrovna za hubičku, a tak si možná vyberete raději oblíbené vývary z kostí nebo zeleninu, z níž nejlepší je špenát, česnek, brokolice, zelí či růžičková kapusta. A to zdaleka není všechno. Možností je dost, chce to jen vědět, po čem sáhnout.
Přípravky se naučte vybírat
Dá se samozřejmě vsadit i na přípravky z lékárny. Jenže těch je vážně hodně. Jsou ovšem lepší než krémy s kolagenem, protože při vnějším užití se této látky do těla tolik nedostane. Chce to skutečně dodat je tělu zevnitř.
Zajímejte se na obalu každého zboží o to, zda jde o želatiny a přípravky obsahující hydrolyzované kolageny, tedy kolagenní peptidy, nebo preparáty obsahující kolageny v přirozené podobě.
„Užívání kolagenních želatin či hydrolyzátů znamená dodávat již upravené části kolagenu do organizmu cestou trávicího traktu ve větších dávkách. Vlastní vstřebatelnost těchto kolagenních částic a jejich transport do potřebné oblasti nejsou ale jasně hodnotitelné,“ uvádí ortoped Pituch.
Oproti tomu užívání kolagenu v přirozené formě (buď jako nativní kolagen, nebo kolagen z živočišných zdrojů bez tepelné úpravy) učí lidskou imunitu, aby kolagen znala a neodbourávala ho třeba při zánětech poškozených kloubů. A to je to, o co jde většině lidí nejvíc.