Jak vybrat dýni k snědku
? Lepší jsou dýně těžké, to kvůli podílu dužiny. Příliš lehké plody jsou uvnitř obvykle vysušené, se spoustou semínek.
? Zralost dýně se posuzuje podle stopky. Nesmí být ještě zelená, ale už zdřevnatělá.
? Nenechte se odradit. Samotná dýně nemá zvláštní chuť (je spíš mdlá až nevýrazná), když však objevíte dobrý recept, budete mít vyhráno. Také se skvěle kombinuje s jinými druhy zeleniny ve studené i teplé kuchyni. Populární jsou též dýňové koláče a nákypy, jenže ty byste si v rámci diety měla raději odpustit.
? Za pravlast dýně je považována Jižní a Střední Amerika, zejména Peru. Jedla se už před pěti tisíci lety.
Tři dietní recepty
Dýňová kaše 1: Dva šálky uvařené rýže basmati smícháme s jednou strouhanou mrkví, pěti lžícemi sterilované dýně (je zajímavé, že sterilováním dýně neztrácí nic ze svých vlastností), dvěma nastrouhanými vařenými bramborami a jednou najemno nasekanou malou cibulí. Osolíme, zakapeme olivovým olejem a jemně posypeme sýrem parmazánem.
Dýňová kaše 2: Přibližně 200 g pokrájené dýně hokkaido vaříme dohromady se třemi bramborami. Odlejeme vodu, jako když vyrábíme bramborovou kaši. Přidáme žloutek a ještě chvíli povaříme. Osolíme, přidáme špetku rozmarýnu. Štouchátkem vytvoříme kaši, která je vynikající například ke kuřecím plátkům.
Dýňovo-zeleninový salát: Dýně se velmi dobře hodí ke karotce. Vnitřek dýně (asi 200 g) nakrájíme na kostičky. Přidáme dvě sladké strouhané mrkve, tři rajčata a salátovou okurku, vše nakrájené na kostičky. Osolíme, opepříme a smícháme se třemi lžícemi nízkotučného jogurtu. Podáváme s celozrnným pečivem potřeným lučinou nebo sýrem gervais.