Brambory mohou být při dietě skvělý spojenec, ale je důležité dbát na jejich úpravu.

Takže nečekejte, že se budete ládovat chipsy a hranolkami. Při bramborové dietě můžete brambory vařit, dusit, či zapékat (bez tuku).

Po jednom týdnu bramborové diety můžete mít až o 1,5 kg méně.



Srovnání úpravy a energie (hodnoty ve 100 g)


vařené brambory 280 kJ

vařené ve slupce 370 kJ

pečené 390 kJ

americké brambory 425 kJ

šťouchané brambory 450 kJ

bramborová kaše s mlékem a máslem 480 kJ

bramboráky 1070 kJ

hranolky 1200 kJ



Geniální kombinace s bramborami


tvaroh a zakysané mléčné výrobky

nízkotučný sýr (cca 30 g na porci)

libová šunka (cca 30 g na porci)

čerstvá, dušená, pečená zelenina

luštěniny

tofu

libové maso a ryby (cca 100 g na porci)



Při vaření se vyhýbejte:


zahušťování moukou

dochucování sladkou smetanou

úplně se vzdejte majonézy

olej a sůl používejte s citem, chuť raději zvýrazněte bylinkami a kořením.



Příklad jídelníčku


Snídaně: salát z čerstvého ovoce dochucený medem a pomerančovou šťávou

Svačina: sklenice syrovátky nebo acidofilního mléka

Oběd: zapečené brambory s libovou šunkou, zeleninou a nízkotučným sýrem

Svačina: čerstvá zelenina nebo zeleninová šťáva

Večeře: vařené brambory s nízkotučným tvarohem nebo sýrem cottage.  


Tipy na dietní úpravu brambor


  10:00,  aktualizováno  25. března 2019 20:57