OKÉNKO RADOSTI
Každý týden si zaveďte je takzvané okénko radosti. Může trvat třicet pětačtyřicet minut. Co s nimi? Jde o to snížit dlouhodobé (v tomto případě dokonce celoroční) psychické napětí všech těch „musím“ a „nesmím“. V okénku radosti si dejte to, co chcete. Hříšně vyměňte celozrnný chleba a rukolu za nutelu nebo vejce na slanině. Časový limit však dodržujte – právě ten vás totiž ochrání před tím, abyste se rozjedla a skončila s nespoutaným pleněním ledničky celý večer. Po nějaké době se vám může stát, že už po takových ostrůvcích hřešení ani nebudete toužit. Nebudete se totiž zmítat ve stavech neutuchající mlsnosti. Rozhodně je vždy dobré mít v záloze záchranné „teď vše můžu a nic nemusím“.
Dovolte si také až dětsky čistou radost nezatíženou obavami z toho, co bude dál. Rok je dlouhá doba. Vejdete se zase do těch úzkých malých černých, které jste naposledy oblékla před porodem prvního dítěte? Super! Cítíte se líp, lehčeji? Skvělé! Nemusíte čekat se samochválou a vavříny až do chvíle, kdy doběhnete na konec dietního roku. Postupně se radovat a chválit je povzbuzující. A motivující.
Čtěte také: Top 5 aplikací, které vám pomůžou zhubnout
ROČNÍ JÍDELNÍČEK
Nebojte se častějšího opakování jednoho či dvou lehkých a kvalitních jídel, která vám chutnají. Obměňujte je třeba vždy s příchodem sezony. Potřebujete-li inspiraci, zkuste Instagram pod hashtagem #mealprep nebo #mealprepdaily. A vzpomeňte si na Jennifer Aniston, která během natáčení seriálu Přátelé po celých deset let jedla k obědu jedno a totéž: Zeleninový salát s fazolkami a krůtím masem. Určitá monotónnost v jídle totiž snižuje potřebu příjmu kalorií.
Výživová specialistka Zoe Bingley-Pullin doporučuje: „Často mám pocit, že si lidé z jídla a diet dělají kult a náplň života a že jsme přehlceni pestrým výběrem. Proč si nedat k snídani kousek celozrnného chleba, avokádo, rajče, vajíčko a někdy třeba přidat fetu? A tuto slanou snídani alternovat jen obilnou kaší s ovocem a oříšky? Není třeba nic přehnaně komplikovat. Vybírejte méně druhů jídel, ale zato volte ta správná. Když nebudete muset každý týden shánět po všech čertech tu či onu ingredienci, vašim dietním předsevzetím snadněji dostojíte.“
Troška rozmanitosti však nezaškodí. Hormonální systém musí zůstat v rovnováze, řiďte se i menstruačním cyklem. V prvním týdnu po menstruaci zařazujte naklíčená zrna a fermentované potraviny – obsahují probiotika, která tělu pomáhají metabolizovat estrogen, ve třetím týdnu zase listovou zeleninu – zlepší váš případný PMS. Při menstruaci vybírejte zdravé tuky – lososa, avokádo či oříšky.