Myslíte, že to je prostě jen studená káva? Kdepak! Má jemnější chuť, vyšší obsah kofeinu, navíc je i zdravější. Tím vším boduje nový trend Cold Brew Coffee přesvědčivě na celé čáře.

Na rozdíl od běžné filtrované kávy nebo espressa, jak už samotný název napovídá, je káva přelitá studenou namísto horkou vodou a nechává se louhovat přes noc. A kdo ji jednou okusí, je výsledkem nadšený. 

Její chuťová škála se rozvíjí od ovocné před dřevitou až po zemitou nótu. Baristé hovoří o „nádherném aromatu“, které velmi vynikne díky absenci vroucí vody. I obsažené hořčiny působí chuťově jemněji.

A „chladná“ varianta kultovního nápoje toho dovede ještě mnohem víc. Obsahuje méně kyselin než její horká konkurence, a je proto šetrnější i k našemu žaludku.

Dalším plusem je, že díky delší době louhování se zvyšuje kávový podíl, což silně povzbuzuje látkovou výměnu. Kofein zvyšuje produkci tepla a hodnoty krevního tlaku v našem organismu, čímž přispívá k rychlejšímu spalování tuků.

S kávou k ideální postavě

Je to jednoduché Vyměňte svoje obvyklé denně konzumované šálky kávy (podle expertů jsou optimální 3 až 4) za osvěžující kávu připravenou zastudena (Cold Brew Coffee). Ještě efektivnější účinek ovšem bude mít, když jídlo k snídani nahradíte tzv. Bulletproof Coffee (neprůstřelnou kávou). Efektivně vás zasytí na hodně dlouhou dobu a pozdější pití Cold Brew Coffee ještě zesílí zeštíhlující účinek na organismus. Přidáme jeden trik navíc: Vykouzlete ze studené kávy ledové kostky a nechte je pomalu rozpouštět ve sklenici mandlového nebo ovesného nápoje. Chutná to opravdu báječně!

Základní recept

Na 1 litr: Litr studené vody nalijte do skleněné karafy či velké zavařovací sklenice. Přidejte 100 g rozpustné kávy a promíchejte lžící. Nádobu zakryjte nebo uzavřete šroubovacím víčkem a obsah nechte louhovat při pokojové teplotě 12 hodin. Pak tekutinu sceďte přes kávový filtr. Studená káva vám vydrží v ledničce 10 dní. 

Proč to funguje? Jemné hořčiny ve studené kávě krotí chuť na jídlo, a předcházejí tak návalům nezvladatelného hladu. Mají také pozitivní vliv na spalování tuků. Metabolismus se díky hořčinám také dostává do vysokých obrátek, což vede ke zvýšení produkce zažívacích enzymů ve žlučníku a ve slinivce břišní (pankreas).

Pocit štěstí Výrazně vyšší podíl antioxidantů v kávě připravené zastudena ochraňuje náš organismus před škodlivými volnými radikály, a tak i před různými záněty nebo stárnutí kůže. Je to skoro jako anti-aging zevnitř! Vyšší obsah kofeinu má přitom stimulační účinky, takže se s radostí pustíte do sportování a fyzicky toho zvládnete mnohem více.

Kávové kostky

Pro 1 osobu: Nalijte 250–300 ml studené kávy (Cold Brew Coffee) do tvořítek na led a kostky nechte minimálně na 5 hodin zmrznout. Poté servírujte tři kostky kávy do 150 ml mandlového či ovesného nápoje. Podle chuti můžete přidat skořici nebo kakao.

Doba přípravy: 5 minut, čekání 5 hodin (65 kcal, bílkoviny 1 g, tuky 2 g, sacharidy 10 g)

Bulletproof coffee

Pro 1 osobu: Nechte rozpustit jednu lžičku kokosového oleje se lžičkou másla. V mixéru či napěňovači mléka vyšlehejte do pěny tekutý tuk spolu s 200 ml Cold Brew Coffee. Hotový nápoj přelijte do sklenice.

Doba přípravy: asi 10 minut (80 kcal, bílkoviny 0 g, tuky 9 g, sacharidy 0 g)