Konec roku je obdobím, kdy málokdo z nás dbá na vyvážený a zdravý jídelníček. Koneckonců mísy plné chlebíčků a maminčina cukroví vybízejí spíš k obžerství než ke střídmosti. Od nového roku už žádné tuky, říkáte si možná. Ale to by byla chyba. Ty rostlinné totiž naše tělo potřebuje.

V našem jídelníčku mají tuky svou nezanedbatelnou úlohu, proto patří i do toho vyváženého, kterého se drží třeba sportovci, nebo ženy, které si chtějí udržet pěknou postavu. 

Co je vlastně margarín?

Margarín je roztíratelný rostlinný tuk. Vyrábí se z rostlinných olejů, například slunečnicového nebo řepkového, které se za stálého chlazení míchají s vodou. Aby se tyto dvě jinak neslučitelné látky spojily, přidává se emulgátor, například přírodní lecitin. Margarín si můžete připravit i doma a jako emulgátor použít třeba vaječný žloutek.

„Tuky ve výživě potřebujeme. Jsou zdrojem a zásobárnou energie, tvoří i součást membrán našich buněk a tkání či biologicky účinných látek. Některé vitaminy jsou rozpustné pouze v tucích. Pro udržení a podporu našeho zdraví je tak příjem tuků nezbytný,“ vysvětluje MUDr. Petr Tláskal, CSc., předseda Společnosti pro výživu.

Důležité ovšem je myslet na to, jaké tuky volíme. Často totiž máme ve stravě příliš mnoho živočišných tuků a naopak málo tuků rostlinného původu. „Rostlinné tuky jsou využitelné buď ve formě olejů, nebo roztíratelných tuků neboli margarínů,“ vysvětluje doktor Tláskal a dodává: „Některé mastné kyseliny si organismus z jiných zdrojů nedovede sám vytvořit, označujeme je jako esenciální. Zvýšený příjem polynenasycených mastných kyselin, omega 6 a především omega 3 z obohacených rostlinných tuků je také přínosný.“  

Tip: Nutriční terapeutka Soňa Vojtíšková doporučuje zařazovat do jídelníčku pravidelně rostlinné dny. „Místo masa si nachystejte luštěniny, zpestřete snídani pomazánkou z avokáda či směsí ořechů a semínek. Do zeleninového salátu přidejte olivy,“ radí.

Jak na zdravou svačinku?

Plánujete s kamarádkami dámskou jízdu nebo si chcete sváteční dny zpestřit něčím zdravým a chutným? Díky této jednoduché a rychlé pomazánce si báječně pochutnáte a zároveň uděláte něco pro své zdraví. Je totiž plná rostlinných tuků z avokáda a z margarínu. 

Tip: Víte, že margarín bývá obohacený o vitaminy, například o vitamin D, který nám hlavně v zimních měsících chybí?

Avokádová pomazánka s kandovaným pomelem

Avokádová pomazánka s kandovaným pomelem

Ingredience

250 g avokáda
100 g margarínu Rama máslová
20 g koriandru
7 g česneku
100 g červené papriky
20 g kandovaného pomela
sůl a pepř

1. Avokádo zbavíme pecky, česnek oloupeme a pomelo omyjeme, abychom ho zbavili přebytečného cukru. Papriku a pomelo nakrájíme na jemné kostičky. Česnek utřeme se solí.

2. Trochu pomela, papriky a koriandru necháme na ozdobu. Avokádo s Ramou a koriandrem vymixujeme do hladké pěny. Vmícháme česnek, papriku a pomelo. Osolíme a opepříme. 

3. Posypeme pomelem, paprikou, koriandrem a podáváme s pečivem nebo nachos chipsy.

  9:42