Bezmasou stravu propaguje stále víc celebrit, a tak je jasné, že je následují davy. I u nás stoupl počet těch, kteří omezují konzumaci živočišných produktů, od konce roku 2020 o deset procent. Vyplývá to z výzkumu FMCG Gurus pro ProVeg Česko.
Podle něj se tři procenta našinců stravují vegansky (zcela bez živočišných produktů), sedm procent vegetariánsky, 25 procent flexitariánsky (maso občas jedí, ale jen z farmy nebo ekochovu) a čtyři procenta jí pouze ryby.
„Lidé upravují své stravovací zvyklosti ať už kvůli snaze o zlepšení svého zdraví, obavám o životní prostředí či jiným důvodům,“ vysvětluje trend ředitel ProVeg Česko, Martin Ranninger.
Tělo potřebuje bílkoviny
Není to ale tak lehké. Maso dodává lidskému tělu spoustu živin. Když ho omezíte nebo vyloučíte, musíte je umět nahradit. „Názor, že jinak než z masa se jisté látky do organismu nedostanou, je nesmysl,“ upozorňuje výživová specialistka Grace Pascala.
Chce to ale vědět, jak na to. „Zásadní je dodat tělu dostatek bílkovin,“ nabádá nekompromisně. Ty najdete v prvé řadě v luštěninách. Dobrá jsou i semínka, ořechy a tolik propagovaná quinoa. „Její semena jsou navíc bezlepková, takže je mohou jíst i celiaci,“ doplňuje odbornice.
Doplňte vitamíny
Dále musíte dávat pozor na přísun vitaminu A. „Jeho nedostatek způsobuje problémy s pletí, ale také šeroslepost a snižuje imunitu,“ varuje výživová poradkyně. Nejvíc ho najdete v rybím tuku a v játrech, ale i v kedlubnách, špenátu nebo kapustě. Železo čerpejte z oříšků a listové zeleniny a vitamín D například z hub.
Hodně lidí při pomyšlení na to, že by vyřadili veškeré živočišné produkty (tedy i mléčné výrobky či vejce) odrazuje fakt, že nechtějí jenom chroupat nějaké to listí. Tak to ale není. „Rostlinné alternativy se u nás zlepšují a je stále obtížnější odlišit je od jejich živočišných protějšků,“ uvádí se na stránkách společnosti ProVeg.
„Zákazníci už mohou najít produkty bez masa jako jsou například vegetariánské párečky, falafely, mleté masové alternativy či burgery,“ potvrzuje manažerka kvality Albert Česká republika Anna Malenová.
I u zmíněných sýrů máte volbu. Veganské varianty sýrů jsou založeny na bázi vody, kokosového oleje a škrobů, k nimž se přidají různá dochucovadla. Už rozhodně neexistuje jenom tofu, nabídka je opravdu rozmanitá a stále dostupnější. Je jasné, že to na první dobrou bude změna. Ale taková, která může vést k lepšímu.
Jak to mají hvězdy
|