Někdo to rád horké, někdo studené. Teplota jídla se má řídit i obdobím

Nad jídelníčkem se nemusíme zamýšlet jen z hlediska obsahu tuku, množství zeleniny nebo počtu kalorií. Zajímat by nás měla i teplota. Otázka, zda dávat přednost teplému, nebo studenému jídlu, není jen věcí chuti či sezonní preference, ale i zdraví. Jak působí na naše tělo a co na to jogíni?
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Getty Images

V horkém létě je přímo lákavé dát si vychlazený meloun nebo ledovou limonádu. To osvěžení! Ale po řadě studených pokrmů sáhneme i v zimě: saláty, voda z kohoutku, jogurty, namazaný chleba se sýrem nebo tvarohový dort. Naše trávení na to může reagovat jinak.

Co se děje, když jíme studené jídlo?

Konzumace chladných pokrmů zpomaluje metabolismus a nutí organismus využít energii na jejich zahřátí na „provozní teplotu“. Jistě, částečně se pokrmy ohřejí už v ústech při žvýkání, ale rozhodně ne natolik, aby přijaly celkově tělesnou teplotu. Pokud je studené jídlo pravidlem, může dojít ke snižování imunity nebo pocitům slabosti.

„Celý život jsem nesnášela jogurty k snídani, ale občas jsem si je dávala – kvůli vápníku a podobně. Pak jsem jednou jogurt nechala asi hodinu na stole, než jsem ho snědla, a zjistila jsem, že mi vůbec nevadí jogurt, ale jeho studená chuť. A došlo mi, proč se cítím tak skvěle, když si chleba se šunkou třeba jen na pár sekund hodím do toustovače. Moje tělo obzvlášť po ránu odmítá studené pokrmy, nedělají mi dobře a zpomalují mě. Ani teplý čaj nepomůže,“ potvrzuje čtenářka Martina.

Proč nám teplé jídlo dělá dobře?

Teplé pokrmy jsou pro naše trávení příjemnější. Zahřívají organismus, podporují trávení a dokážou nás zasytit na delší dobu. Jogíni a vyznavači ájurvédy zdůrazňují, že teplé jídlo harmonizuje energii v těle, tzv. agni, které je podle nich klíčové pro zdraví a vitalitu. Polévky, dušené maso či teplé obilné kaše pomáhají udržet rovnováhu, zejména v chladnějších obdobích roku.

Mýty kolem teploty jídla

  • Studené jídlo = zdravější jídlo: Mnoho lidí má pocit, že konzumace syrové zeleniny a salátů je nejlepší volba. Ačkoliv je syrová strava bohatá na živiny, pro někoho může být těžko stravitelná a oslabovat tělo. Zvláště v zimě je lepší dát přednost tepelně upravené zelenině. Krátce orestovat papriku, mrkev prohřát na páře, směs kořenové zeleniny povařit ve vývaru, na másle orestovat hrášek… Je tolik rychlých možností.
    • Teplé jídlo je moc kalorické: Často se setkáte s názorem, že teplé jídlo znamená tučnější a těžké pokrmy. To je však spíš otázkou skladby ingrediencí. Teplý zeleninový pokrm může být lehký, zdravý a velmi chutný. Pokud kukuřici zakápnete olivovým olejem, samozřejmě že lehce zvýšíte obsah tuku v jídle, ale zároveň jí dodáte větší chuť. Tuk je totiž nositelem chuti.

Podle ájurvédy je navíc klíčové sladit typ jídla s naší konstitucí a ročním obdobím. V zimě bychom měli jíst teplé, dušené a pikantnější pokrmy, zatímco v létě je vhodné ochlazovat tělo lehčími a čerstvými potravinami. Klíčem je ale najít rovnováhu. A to, co vyhovuje nám.

Neznamená to, že se přes zimu musíte vzdát salátů. Stačí je třeba nechat dojít na pokojovou teplotu. Přidat můžete také teplou bílkovinu – opečené kuřecí maso, rozpečený kozí sýr… Nebo si dát ještě teplou polévku. Vyhněte se však extrémům – melounové smoothie bude skvělé na pláži, ale v zimě vás osvěží pomerančové se zázvorem a skořicí.

Indická kuchyně umí zahřát

Nechte se nalákat na indickou kuchyni, která pracuje hodně s chilli a kurkumou. Právě koření umí dodat organismu tepelnou pohodu. Navíc má řada teplejších jídel příjemnější texturu, takže se vám budou lépe kousat.

Toho, že by veškerá tepelná úprava zničila cenné živiny, se bát nemusíte. Zdravější je samozřejmě napařování a kratší doba úpravy. Naopak výhodou je, že eliminujete případnou kontaminaci bakteriemi.

A poslední bonus, který má konzumace teplého jídla, je ten chuťový – naše chuťové pohárky lépe pracují, když se teplota potravin pohybuje mezi 20 až 37 stupni. Navíc jídlo o takové teplotě i více vynikne. Vyzkoušejte to na jednoduchém pokusu – snězte pár malin získají na plné chuti.

Ačkoliv se teplota jídla může zdát jako detail, má velký vliv na naše zdraví i energii. Dopřávejte si ho pravidelně, ale nevyčítejte si, když sníte něco studeného. Jídlo má být v rovnováze.

Co je agni?

  • Agni, doslova „oheň“, je symbolem trávicího procesu. Není hmatatelné jako třeba žaludek nebo jazyk, přesto je jeho vliv v těle patrný. Můžete si pod tím představit pocity, vjemy či energii (hmatatelný není třeba ani imunitní systém).
  • Silné agni pomáhá efektivně zpracovat potravu, vstřebávat živiny a odstraňovat toxiny. Pak se cítíte dobře, lehce a máte dost energie. Slabé agni poznáte také – cítíte se unaveně, těžce, trpíte nadýmáním nebo zažívacími problémy. Opravdu oslabené agni pak vede k hromadění škodlivin a výraznějším zdravotním potížím.
  • Ájurvédští lékaři říkají, že agni napomáhá harmonizovat teplé jídlo. Dobrá strava je základ, podpořit ji ale můžete i třeba léčivými houbami. Čaga nebo reishi podpoří střevní mikroflóru, díky obsahu vlákniny stimulují střevní peristaltiku a pomáhají tělu lépe se vypořádat se stresem. Ten podle odborníků často stojí za oslabeným trávicím ohněm agni.

Článek vznikl pro časopis Rytmus života pro ženy.

Nejčtenější

Vláknina je čarodějkou pro naše zažívání. Umí mnohem víc, než jen hubnout

Denně bychom jí měli zkonzumovat 20 až 35 gramů. Pravdou však je, že přijímáme sotva polovinu doporučovaného množství. Jak ji zařadit do běžného jídelníčku?

Magická čísla na vás prozradí, jací doopravdy jste. Pozor na ta temná

Existují v matematice i v jaderné fyzice, ale to jsou trochu jiná magická čísla než ta, o kterých bude dnes řeč. Vypočítejte si to své. A dejte si pozor na ta temná.

Krásné vlasy potřebují péči. Nejnáročnější jsou kudrlinky

Zdravé a pěkně upravené vlasy jsou chloubou každé ženy i muže. To se snadno řekne, ale hůř uskutečňuje. Aby kadeře rychle rostly, byly pevné, lesklé, vyživené, hydratované a hlavně zdravé, musíte jim...

Ráno zima, odpoledne horko. Tyto bundičky se hodí do náladového jara

Počasí, které nyní panuje, je nepředvídatelné. Zatímco po ránu nás trápí chlad, odpoledne můžeme do ulic vyrazit v krátkém rukávu. Jednou z možností, jak toto období přečkat bez úhony, je pořídit si...

Jarní móda se barví do žluta. Tato čtveřice ladných outfitů vás dostane

Žlutá je velmi oblíbená barva, ale její máslový odstín doposud asi mnoho fanynek neměl. Teď je všechno jinak! Trendy vynesly „ máslo“ na vrchol módy. A vypadá to skvěle.

Kouzelný květák. Pomůže vám hravě zhubnout a ještě vyhladí pleť

Že květák na menu nemíváte příliš často, spíš sáhnete po obvyklých přílohách a nabíráte kalorie? Chyba! S tímhle malým trikem se můžete najíst do sytosti a zároveň hubnout. Navíc má pro vás květák...

17. května 2025

Pastelová jarní móda. Oblékněte se do světlých jemných tónů, omládnete

Světlé zářivé barvy mají omlazující efekt. Pusťte je spolu s paprsky slunce do svého šatníku a užijte si jejich jemné doteky. Nejlepší čas pro hravé jemné pastely je právě teď.

16. května 2025

Krásné vlasy potřebují péči. Nejnáročnější jsou kudrlinky

Zdravé a pěkně upravené vlasy jsou chloubou každé ženy i muže. To se snadno řekne, ale hůř uskutečňuje. Aby kadeře rychle rostly, byly pevné, lesklé, vyživené, hydratované a hlavně zdravé, musíte jim...

15. května 2025

Ráno zima, odpoledne horko. Tyto bundičky se hodí do náladového jara

Počasí, které nyní panuje, je nepředvídatelné. Zatímco po ránu nás trápí chlad, odpoledne můžeme do ulic vyrazit v krátkém rukávu. Jednou z možností, jak toto období přečkat bez úhony, je pořídit si...

14. května 2025

Jarní móda se barví do žluta. Tato čtveřice ladných outfitů vás dostane

Žlutá je velmi oblíbená barva, ale její máslový odstín doposud asi mnoho fanynek neměl. Teď je všechno jinak! Trendy vynesly „ máslo“ na vrchol módy. A vypadá to skvěle.

13. května 2025

Vláknina je čarodějkou pro naše zažívání. Umí mnohem víc, než jen hubnout

Denně bychom jí měli zkonzumovat 20 až 35 gramů. Pravdou však je, že přijímáme sotva polovinu doporučovaného množství. Jak ji zařadit do běžného jídelníčku?

12. května 2025

Po stopách ledového osvěžení v Česku

Komerční sdělení

Vydejte se na místa, která vás v létě zaručeně zchladí.

11. května 2025

Rozkveťte jako sedmikráska. Květovaný vzor je pro jaro jako dělaný

Květinové vzory se hodí pro každou sezonu, ale na jaře hrají prim. Jak si s nimi poradit a s čím je sladit?

11. května 2025

Cariuma nabízí opravdovou udržitelnost!

Komerční sdělení

Upřednostňujeme osobní styl každého z nás před diktátem aktuálních trendů.

10. května 2025

Magická čísla na vás prozradí, jací doopravdy jste. Pozor na ta temná

Existují v matematice i v jaderné fyzice, ale to jsou trochu jiná magická čísla než ta, o kterých bude dnes řeč. Vypočítejte si to své. A dejte si pozor na ta temná.

10. května 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Junior Hair Show 2025: Příležitost, která studenty posouvá dál

Komerční sdělení

Začátkem května se v pražském hotelu Hilton uskutečnil další ročník Junior Hair Show – akce zaměřené na studenty kadeřnických škol z celé České republiky. Mladí talenti dostali prostor prezentovat...

9. května 2025

Každodenní ranní puzzle u skříně. Složte si dokonalý outfit každý den

Když se ráno probudíme, je před většinou žen nelehký úkol – vyřešit odvěkou hádanku: Co si vzít na sebe? Vyhrajte navždy nad svou nerozhodností a poskládejte si kapsulový šatník.

9. května 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.