Pro štíhlou linii
Potřebujete shodit pár kilo? Zařaďte do svého jídelníčku rýži. Druhy jako parboiled, basmati, hnědá rýže (natural) a divoká rýže vám pomůžou zhubnout. Vařte ji přiměřenou dobu, rozvařená bývá kaloričtější.
Bříško v pohodě
Rýžová mouka je lehce stravitelná a s přehledem nahradí tu klasickou pšeničnou, kterou používáte. Navíc si ji můžete vyrobit sama.
Jak na to: Opražte nasucho rýži a rozdrťte ji v hmoždíři. Mouku použijte na zahuštění polévek či do koláčů.
Zázračná japonská maska
Elixír mládí neznáme, ale můžete si udělat japonskou rýžovou masku, kterou krásné Asiatky používají proti vráskám a zašedlé pleti. Chcete ji vyzkoušet? Připravte si tři lžíce rýže, po jedné lžíci medu a horkého mléka.
Jak na to: Rýži vložte do hrnce a uvařte ji doměkka. Pak ji sceďte a rýžovou vodu si dejte stranou. Do misky nasypte rýži, přidejte lžíci horkého mléka a a med. Masku naneste na obličej a nechte 1,5 hodiny působit. Poté obličej opláchněte rýžovou u vodou, která zbyla z vaření.
Čím nahradit mléko? Vyzkoušejte nápoj z mandlí, rýže nebo máku |
Rýžová voda
Vodu po vaření rýže nevylévejte, nechte ji vychladnout a použijte ji při oplachování obličeje. Proč? Obsahuje totiž spoustu minerálů, které krásně osvěží a zvláční pleť. Navíc je to i prevence proti stařeckým skvrnám.
Pro zářivou pleť
Vyzkoušejte peeling z cukru, jogurtu a rýže – budete se cítit o pár let mladší.
Jak na to: Do mixéru vložte trochu cukru, rýže a mixujte do té doby, než vznikne hrubší prášek. Smíchejte ho s bílým jogurtem a krouživými pohyby vmasírujte do navlhčené pleti. Po pěti minutách spláchněte vlažnou vodou.
Navraťte své pleti mládí a krásu. Pomohou kyseliny, enzymy, rýže i sůl |
Uvidíte, že váš obličej získá jiskru. Rýže ho krásně rozzáří, cukr zmírní případné pupínky či akné a jogurt vyčistí ucpané póry. Navíc vás to vyjde levněji než návštěva kosmetického salonu.
Japonské saké
Rýžové víno si uděláte i doma: Svařte 3 l vody s 1 kg cukru a nechte vychladnout. Pak přidejte 0,5 kg rýže, plátky citronu, nové koření, muškátový oříšek, hřebíček, zázvor, tymián, skořici a 1 kostku droždí. Přelijte do pětilitrové lahve, přikryjte děrovaným igelitem a nechte 6 týdnů kvasit v teple. Pak přefiltrujte.