Rajče patří podle výživových poradců mezi ty nejzdravější druhy zeleniny, obsahuje důležité minerály, především zinek, vitaminy B6, K, A, E a hlavně barvivo lykopen, které funguje jako elixír mládí. Jíte-li rajčata oloupaná, pak tenhle (zlo)zvyk změňte, protože lykopen se nachází právě ve slupce.
A čím je vlastně tak zajímavý? Říká se, že zpomaluje stárnutí, regeneruje a rozjasňuje pleť. Navíc ještě posiluje srdce a napomáhá k rychlejší redukci váhy. Pokud tedy držíte dietu, neměla byste na rajčata zapomínat. A co všechno si z nich můžete vyrobit?
Rajčatová maska
Komu pomůže: Nejvíc prospěje majitelkám smíšené a mastné pleti. Póry se po ní zúží, pokožka zjemní a rozjasní. Maska ale není vhodná pro ženy se suchou pletí, protože rajčatová kúra má tendenci kůži trochu vysušovat.
Jak si ji připravíte: Dvě rajčata ponořte na chvíli do horké vody, pak je rozmixujte na kašičku. Masku naneste na očištěnou pleť (s výjimkou očního okolí, kde je kůže nejjemnější) a nechte působit asi 40 minut. Nakonec celý obličej důkladně opláchněte vlažnou vodou.
Výsledný efekt: Pleť by měla být výrazně jemnější a zářivější.
Tonikum proti akné
Komu pomůže: Osobám s problematickou pletí. Vřídky nemusí být jen dílem puberty, ale také hormonálních změn (menstruace, těhotenství, menopauza).
Jak si ho připravíte: Vymačkejte čerstvou šťávu z citronu a smíchejte se dvěma lžícemi 100% tomatového džusu. Směs naneste tamponkem na pleť, nechte ji působit cca 10 minut a pak smyjte vlažnou vodou.
Výsledný efekt: Tomatové tonikum vyčistí a stáhne póry.
Lázeň pro slabé nehty
Komu pomůže: Komukoliv, kdo má nehty tenké jako papír. Rajčata obsahují látku biotin, která posiluje strukturu nehtů a stimuluje jejich růst.
Jak si ji připravíte: Smíchejte půlku šálku rajčatové šťávy se dvěma lžícemi kvalitního olivového oleje. Do lázně namočte nehty přibližně na 15 minut. Potom je opláchněte vlažnou vodou a osušte ručníkem.
Výsledný efekt: Aby měla kúra účinek, je třeba ji opakovat každý týden. Nehty pak budou pevnější a lesklejší.
Vlasový aktivátor
Komu pomůže: Každé ženě, která touží mít delší vlasy. Uleví ale také všem, kdo válčí s lupy. Rajčatová šťáva totiž udržuje přirozené pH vlasové pokožky. Zabraňuje jejímu vysoušení, podráždění a „odlupování“.
Jak si ho připravíte: V misce rozmačkejte dvě rajčata a smíchejte je se lžící olivového oleje a dvěma lžícemi gelu aloe vera. Vzniklou směs vmasírujte do vlasů. Zakryjte igelitovou fólií a masku nechte působit asi 30 minut. Nakonec vlasy spláchněte, umyjte šamponem a ošetřete kondicionérem. Proceduru opakujte každý týden.
Výsledný efekt: Vlasy pak budou silnější, pevnější a lesklejší.
Jak se k nám „dokoulela“?Rajská jablíčka poprvé ochutnali cca 500 let před Kristem peruánští Aztékové. Uchvátila je jejich šťavnatost a hlavně semínka, která byla využívána jako afrodiziakum. Do Evropy je přivezl v roce 1521 španělský mořeplavec a dobrodruh Hernán Cortés. Hned ovšem způsobily poprask! Rajčata (v té době žlutá) se stala lahůdkou šlechty, která po jejich požití záhadně umírala. Není divu, že se o nich začalo šuškat, že jsou jedovatá, a lidé proto sazenici užívali spíš jen na okrasu. Až s odstupem času se ukázalo, že důvodem úmrtí nebyla zelenina, ale jed z cínového nádobí. Strach z "rajčatové smrti" se u lidí udržel poměrně dlouho. Přerušil ho až koncem 19. století vynález pizzy. Slaný koláč se stal šlágrem italských domácností a právě rajčata byla jeho nedílnou součástí. A protože pizza (díky stěhování Italů do USA) expandovala do celého světa, popularita rajčat vzrostla. Dnes existuje 10 000 odrůd rajčat. |
Jedno rajče každý den...
Tenhle druh zeleniny vám prospěje po všech stránkách, ať už ho máte na talíři nebo ho použijete jako obklad.
- Zlevní vám kosti Rajčata obsahují vitamin K, který napomáhá intenzivnější mineralizaci kostí.
- Posílí srdce Ve Francii se rajčatům říkávalo „pommes d’amour“ (jablíčka lásky) kvůli jejich afrodiziakálním účinkům. Málokdo ale tušil, že obsahují draslík, který posiluje srdce, svaly, nervy a působí i proti migréně.
- Snižuje cholesterol Červené barvivo lykopen je účinným přírodním lékem na snižování nebezpečného LDL cholesterolu.
- Zostří váš zrak Rajčata v sobě mají koktejl výživných látek (vitamin A, E, C, lutein, lykopen), jež posilují oči a činí je odolnějšími vůči různým nemocem, jako je šedý zákal i makulární degenerace.
- Zklidní štípance Bodla vás včela, vosa nebo ovád? Dejte si na ránu plátek rajčete. Okamžitě zklidní pokožku a napomůže k její rychlejší regeneraci.
- Zmírní riziko ledvinových kamenů Rajčata mají pročišťující účinek, a to zejména u ledvin. Pokud budete jíst rajčata bez zrníček, snížíte tím riziko ledvinových kamenů.
- Zbaví vás přebytečných kil Špeky, špíčky, oblinky... Kdo z nás by se těchto „ozdob“ rád nezbavil! Jedním z přírodních odbourávačů tuku jsou právě rajská jablíčka, protože mají málo kalorií a podpoří očistu střev. Dáte-li si k jídlu obyčejný rajský salát, zažene nadlouho pocit hladu.
- Podpoří „těhulky“ Nastávající maminky by měly konzumovat co nejvíce kyseliny listové, která ovlivňuje správný vývoj plodu. Kromě listových salátů je jí dostatek právě v rajčatech!
- Je prevencí proti rakovině Rajčata obsahují velký podíl vitaminu C, který zlepšuje imunitu. Červené barvivo lykopen navíc zpomaluje růst nádorových buněk, a snižuje tak riziko obávané rakoviny tlustého střeva, prostaty či slinivky břišní.