Oblíbenou přílohou je rýže. Ať už s masem, v kari nebo třeba v salátu, bohužel jí mnohdy jíte až příliš. To se ovšem v kombinaci s nedostatkem pohybu a svačinami, které si dopřáváte mezi hlavními jídly, pomalu, ale jistě promítne i na vaší linii.
Zejména bílá rýže zvyšuje hladinu krevního cukru, což přináší hned dvě nevýhody. Zaprvé, tělo s vysokou hladinou inzulinu nemůže odbourávat tuk. Zadruhé, po rychlém vzestupu cukru v krvi následuje zase jeho prudký pokles, následovaný záchvatem probuzeného hladu. A koloběh začíná nanovo. Naštěstí je tu jednoduché řešení.
Chytrá výměna
Nahraďte rýži nastrouhaným květákem. Ano, čtete správně. Přestože to zní zvláštně, při dodržení správného postupu chutná květáková rýže skutečně výborně, obsahuje minimum kalorií a udrží vám nízkou hladinu krevního cukru.
To znamená, že tentokrát si můžete přidat podle libosti. Zkombinujte tuto zázračnou rýži s potravinami s vysokým obsahem bílkovin, které vás na dlouho zasytí, a vaší vytoužené postavě už nebude stát nic v cestě.
5 důvodů, proč jíst květákovou rýži
- Áčko na talíři: Když na trhu uvidíte červený nebo fialový květák, rozhodně byste si ho měli koupit. Má totiž mimořádně vysoký obsah vitaminu A, který je prospěšný pro zrak a pleť, a je štědrou zásobárnou flavonoidů. Tato rostlinná barviva chrání tělesné buňky před škodlivými volnými radikály.
- Příjemná chuť: Na rozdíl od jiných druhů košťálové zeleniny má květák velmi jemnou chuť a nezatěžuje tolik trávení. Mohou ho tedy bez problémů jíst i lidé s citlivým žaludkem.
- Pryč s tukem: Ve 100 g květáku se vyskytuje průměrně až 70 mg vitaminu C, což je podstatně víc než ve stejném množství pomerančů s pouhými 50 mg. Céčko příznivě aktivuje metabolismus a urychluje úspěšné spalování tuků.
- Hladká pokožka: Zásluhou bohatého podílu draslíku se květák umí postarat i o vyvážené hospodaření s tělními tekutinami – a díky tomu vypadá pleť vypnutější. Tato minerální látka také napomáhá odbourávání sacharidů a významnou úlohu sehrává při tvorbě proteinů v těle.
- Stop zánětům: Květák je přirozeným zdrojem antioxidantů, které tělu prospívají při ochraně před zánětlivými procesy a volnými radikály poškozujícími buňky.
Květáková rýže
Na 4 porce je potřeba: • 800 g květáku • 2 červené cibule • 2 jarní cibulky • 50 g neloupaných mandlí • 400 g zelených fazolek (mohou být mražené) • 200 g malých žampionů • 2 lžíce kvalitního rostlinného oleje • špetka sušeného chilli • listová petržel • sůl
1. Květák rozebereme na růžičky a po částech je v robotu s noži rozmixujeme na drobné kousky podobné rýži. Oloupanou cibuli nakrájíme na tenké proužky, očištěnou jarní cibulku na kolečka. Mandle překrájíme a nasucho opražíme.
2. Zelené fazolky očistíme, vložíme do osolené vroucí vody a asi 4 minuty povaříme doměkka. Očištěné žampiony pokrájíme a v menší pánvi orestujeme na lžíci oleje.
3. Na velké pánvi zahřejeme zbývající olej a osmahneme na něm nasekanou červenou cibuli. Přidáme květákovou rýži, špetku chilli, dle chuti osolíme a restujeme doměkka. Přihodíme blanšírované fazolky, orestované žampiony a nakrájenou ja jarní cibulku. Servírujeme posypané mandlemi a nakrájenou petrželkou. 1 porce: 1100 kJ/263 kcal
Květákové rizoto
Na 4 porce je potřeba: • 1 menší květák • sůl • 100 g másla • 1 cibule • 2 stroužky česneku • 250 g rýže arborio • 100 ml bílého vína • 1 svazek pažitky • 60 g jemně strouhaného parmazánu • mletý černý pepř
1. Květák uvaříme v osolené vodě doměkka, vyjmeme ho a nasekáme.
2. Na polovině másla zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem. Vmícháme rýži, zalijeme ji vínem, a jakmile se tekutina odpaří, i trochou horkého vývaru z květáku. Vše neustále mícháme a po troškách přiléváme vývar. Pokračujeme, dokud nebude rýže měkká.
3. Do rizota přihodíme květák plus nasekanou pažitku. Kastrol sejmeme z plotny a necháme v něm rozpustit zbylé máslo. Posypeme nastrouhaným parmazánem, nakonec rizoto dochutíme solí a pepřem. 1 porce: 2062 kJ/493 kcal
RECEPT DNE: Pečený květák s cizrnou a avokádem![]() |
Článek vznikl pro časopis Tina.