Mandle jsou superpotravina, už 60 g snědených mandliček denně vás ochraňuje před cukrovkou, snižuje hladinu cholesterolu a posiluje kosti. Představují bohatý zdroj vitaminů, minerálů, proteinů, omega 3 mastných kyselin a balastních látek, proto se rozhodně vyplatí využívat mandlové mléko co nejčastěji.
Vegani tento nasládlý nápoj zpopularizovali a dnes už je díky svému štědrému obsahu živin a jemné chuti všeobecně oblíbený.
Když ho budete pít místo kravského, ušetříte kalorie a zároveň uděláte něco pro životní prostředí. Při výrobě každého litru kravského mléka se totiž vyprodukuje 2,4 kg oxidu uhličitého, což odpovídá spalování zhruba litru benzínu.
Studie vypracovaná na univerzitě v Kalifornii prokázala, že při produkci kravského mléka se uvolní desetkrát víc skleníkových plynů, než jak je tomu u mandlové varianty.
Potraviny pro srdce. Dopřejte mu mandle, ryby i luštěniny![]() |
Zdravé a výživné
Mandlové mléko nabízí méně kalorií a cukru než kravské, v neslazené verzi se navíc neskrývají žádné sacharidy, zato zasycující balastní látky a vápník. K tomu poskytuje vitamin B2 neboli riboflavin, který je zapotřebí v procesu rozkládání sacharidů, bílkovin a tuků.
Díky vysokému podílu omega 3 mastných kyselin tento nápoj redukuje cholesterol v tepnách, urychluje metabolismus i spalování tuků.
Pokuste se na týden nahradit kravské mléko mandlovým, případně pít minimálně sklenici denně, nejlépe ke snídani.
Důležité je, aby bylo neslazené. Můžete si ho i snadno vytvořit sami. Kromě toho jsme pro vás sestavili několik receptů, které dokazují, že se tato rostlinná alternativa dá báječně využít k přípravě mnoha jídel.