S tímto malým trikem se můžete najíst do sytosti a zároveň hubnout. Prozradíme vám, jak na to. Zkuste pár chutných receptů a uvidíte, že květák si zamilujete.

Rýži jako přílohu prostě milujeme, třeba s masovými nudličkami, kari nebo v salátu – je u nás oblíbenou přílohou. Na tom by nebylo nic až tak špatného, ale bohužel jí většinou jíme příliš mnoho. Důsledkem toho, v kombinaci s nedostatkem pohybu a svačinami, které si dopřáváme mezi hlavními jídly, pomalu, ale stále přibíráme.

Zejména bílá rýže zvyšuje hladinu krevního cukru. Má to dvě nevýhody: za prvé, tělo s vysokou hladinou inzulinu nemůže odbourávat tuk. Za druhé, po rychlém vzestupu cukru v krvi následuje také jeho rychlý pokles, a to zase může vést k záchvatům velkého hladu. A koloběh začíná nanovo. Ale je tu jednoduché řešení. Nahraďte rýži nastrouhaným květákem.

Květák místo rýže! Ano, čtete správně. Přestože to zní zvláštně, při dodržení správného postupu chutná květáková rýže báječně, obsahuje minimum kalorií a udrží vám nízkou hladinu krevního cukru. To znamená, že tentokrát si můžete přidat podle libosti. Pokud budete květákovou rýži kombinovat s potravinami s vysokým obsahem bílkovin, které vás na dlouho zasytí, vaší vytoužené postavě už nebude stát nic v cestě.

5 důvodů, proč jíst květákovou rýži

1. Pestré je zdravé
Když uvidíte červený nebo fialový květák, rozhodně byste si ho koupit měla. Má totiž mimořádně vysoký obsah flavonoidů a vitaminu A, který je prospěšný pro zrak a pleť. Tato rostlinná barviva chrání tělesné buňky před škodlivými volnými radikály.

2. Vitamín C odbourá tuk
Ve 100 g květáku se skrývá průměrně 70 mg vitaminu C, což je podstatně víc než ve stejném množství pomerančů s pouhými 50 mg. Vitamin C aktivuje metabolismus a urychluje spalování tuků.

3. Napjatá pleť
Květák se díky vysokému obsahu draslíku dokáže postarat i o vyvážené hospodaření s tělními tekutinami, díky tomu vypadá pleť vypnutější. Tato minerální látka také napomáhá odbourávání sacharidů a hraje významnou roli při tvorbě proteinů v těle.

4. S nevýraznou chutí
Na rozdíl od jiných druhů košťálové zeleniny má květák velmi jemnou chuť a nezatěžuje tolik trávení. Mohou ho tedy bez problémů konzumovat i lidé s citlivým žaludkem.

5. Působí protizánětlivě
Květák je báječným zdrojem antioxidantů. Ty napomáhají tělu při ochraně před zánětlivými procesy a volnými radikály poškozujícími buňky.

Květáková rýže s hráškem, kukuřicí a karotkou