Slaná ovesná kaše s dýnovým pyré, kozí sýr a vlašské ořechy
Ingredience:
1/2 menší dýně hokkaido
50 ml olivového oleje
hrstka pekanových oříšků
1/2 hrnku ovesných vloček
200 ml mrkvové šťávy – nemusí být 2 mrkve
180 g kozího žervé
sůl
pár lístků rukoly na ozdobení
Postup:
1. Rozehřeji si troubu na 200 °C. Z dýně vydlabu semínka a pořádně ji poliju olivovým olejem. Dýni pak chvilku hladím, aby se olej krásně vsákl.
2. Připravenou dýni dám péct. Dýně musí být úplně měkká, se zlatavými konci, trvá to asi 30 minut. Abych ušetřila čas, upeču si rovnou i ořechy. Nasypu je do pečicí formičky a peču je asi 10 minut, aby pěkně křupaly. Když mám dýni správně upečenou, vyndám ji z trouby a nechám trochu vychladnout.
3. Vločky nasypu do rendlíku, zaliji je dvojnásobným množstvím vody nebo mrkvovou šťávou a lehce osolím. Vařím je na mírném ohni. Mezitím si oškrábu mrkve, nastrouhám je nahrubo a přisypu k vločkám.
4. Dýni rozpůlím. Jednu polovinu rozmačkám nebo rozmixuji a přidám k vločkám. Zbytek rozkrájím na kousky a nechám zatím stranou – použiji ji při servírování.
5. Když jsou vločky skoro hotové, přidám k nim tři čtvrtiny kozího žervé a promíchám.
6. Jakmile jsem spokojená s tím, jak vločky chutnají, rozdělím je na talířky, posypu zbylým žervé, zakápnu olivovým olejem a ozdobím nakrájenou dýní, rukolou a ořechy.
Crumble
Na 4–6 porcí
Doba přípravy: 25 minut + 1 hodina pečení
Ingredience:
3 hrnky jablek, oloupaných a nakrájených na kostičky
2 hrnky čerstvých brusinek
1/2 hrnku hnědého cukru
Na drobenku:
1 hrnek nasekaných pekanových ořechů
1/2 hrnku hnědého cukru
1/3 hrnku hladké mouky
1/2 hrnku ovesných vloček
250 g rozpuštěného másla
Postup:
1. Předehřeji si troubu na 160 °C. Nakrájená jablka smíchám s brusinkami a hnědým cukrem a nasypu je do pečicí misky. Vždycky vyberu nějakou hezkou, protože v ní pak dezert rovnou i servíruji.
2. Připravím drobenku. V misce smíchám všechny suroviny a rukou pořádně promíchám.
3. Drobenku rovnoměrně rozdělím na ovoce, tak aby mi vznikla celistvá vrstva. Crumble peču zhruba hodinu.
Švestkový drobenkový koláč
Koláčová forma s průměrem 26 cm / 6–8 porcí
Doba přípravy: 25 minut + 20 + 45 minut pečení
Ingredience:
200 g polohrubé mouky
1 lžíce domácího vanilkového cukru
1 lžička kypřicího prášku
špetka soli
120 g dobrého másla, trochu změklého
50 g cukru krupice
600 g čerstvých švestek
1 vrchovatá lžíce domácího vanilkového cukru
Na drobenku:
3 lžíce hrubé mouky
1 lžíce hnědého cukru
1 lžíce másla
Postup:
1. Předehřeji si troubu na 180 °C. V míse smíchám mouku, vanilkový cukr, kypřicí prášek a sůl. Máslo si nakrájím na kostičky a mezi prsty ho promnu s cukrem. Postupně přisypávám moučnou směs a vše mnu mezi prsty, dokud mi nevznikne drobenka. Z pečicího papíru si vystřihnu kolečko o trochu menší než obvod formy, položím ho do formy, aby se mi koláč zbytečně nepřichytil. Drobenkové těsto pak postupně přitlačím ke dnu formy. Vložím do trouby a peču zhruba 20 minut.
2. Mezitím si připravím ovoce. Omyté švestky nakrájím na šestinky a rozdělím na dvě stejné hromádky. Z první připravím pyré, díky kterému bude koláč hezky šťavnatý. Polovinu švestek dám do rendlíku s trochou vody a vanilkovým cukrem. Vařím na mírném ohni, dokud se ovoce nerozvaří. Pak ho propasíruji přes sítko do mísy.
3. Na předpečené těsto nanesu několik lžic pyré a rovnoměrně ho rozetřu. Zbylé švestky kladu postupně kolem dokola, od obvodu až do středu. Pak je lehce přeliji zbytkem propasírované štˇávy, rozetřu štětečkem a peču asi 40-45 minut.
4. Než se mi koláč upeče, připravím si drobenku. Na pánvi si opeču mouku. Když je světle hnědá, vsypu cukr a promíchám. Potom přidám kousek másla a sundám pánev z plotny. Pokračuji v míchání, dokud nemá drobenka správnou konzistenci. Hotovou drobenku nasypu s pomocí vařečky na talíř a nechám vychladnout.
5. Jakmile se mi zdá, že je koláč skoro upečený, posypu ho drobenkou a peču ještě asi 5 minut. Koláč je hotový, když je celý krásně zlatý!