Tentokrát nejde jen o barvy, kterými si vyzdobíte stěny bytu, o odstín sedačky v obýváku, záclon a závěsů, dokonce ani o to, kterým tónům dáváte přednost, když vybíráte a ladíte své oblečení, obuv a doplňky k tomu. Dnes vás chceme seznámit s tím, jak moc barvy ovlivňují váš apetit, dobrý pocit a teplo v bříšku, když si pochutnáte.
Ačkoliv se to nezdá, i při jídle má klíčový význam zrakový vjem. Chcete-li, aby všichni členové domácnosti schroupali s chutí třeba zeleninu a ovoce, postarejte se o to, ať jídlo nejen dobře chutná, ale je i hezky vybarvené.
Jednobarevné porce na talíři zkrátka neinspirují, ale naopak nudí. Talíř plný zelené zeleniny by nikoho nepřivábil, nálož červené by vás nejspíš rozčílila.
Nic nového pod sluncem, věděly to už naše maminky i babičky, a přestože nabídka čerstvých plodů nebyla v obchodech za socialismu nic moc, červená rajčata, zelené okurky a žluté papriky proložené sem tam svěží petrželkou nebo šnytlíkem to zachraňovaly. Úžasná barevná kombinace!
Všechny druhy ovoce a zeleniny obsahují vitaminy, minerály, antioxidanty, sacharidy a další prospěšné látky, ale každá barva plodů přitom v jiné míře. Proto se pestrá strava vzájemně doplňuje a podporuje různé procesy v těle.
Ve skutečnosti se na podávané jídlo díváte mozkem. V něm totiž vzniká barva, tedy vjem, jakýsi dotek, který zaznamenáte, když se k vašim očím dostane světelný odraz. Obvykle asi moc nepřemýšlíte o tom, jak barvy ovlivňují váš život. Vědci ale dokládají, že jimi můžete změnit i to, jak vás vnímá vaše okolí. Chcete-li například zvýšit šance na vítězství v nějakém sportovním klání, oblékněte si červený dres. Budete mít převahu.
Léčba barvami
|