Tvaroh byl oblíbenou pochoutkou našich předků. Samotné označení odkazuje na dobu, kdy se coby kyselkatý sýr vkládal do různých tvořítek. Zatímco na Moravě se z něj hojně vyráběly tvarůžky, v Čechách býval vyhledávanou chuťovkou k chlebu.
Na zimu ho naši pradědové a prabáby sušili v homolkách na půdě, aby v chudých dobách měli co jíst a z čeho vařit polévku. Tvaroh je superpotravinou i dnes. V čem všem vám prospěje?
Podpůrce kostí
Obsahuje velké množství vápníku, který je nepostradatelný pro zdraví zubů a kostí. Pokud se právě nacházíte v období menopauzy, dopřejte si doslova tvarohové hody. Není žádným tajemstvím, že klesající hladina ženského hormonu estrogenu v těle způsobuje úbytek kostní hmoty a tím pádem i riziko osteoporózy.
Po tvarohových pochutinách sáhněte i v případě, že trpíte na záněty kloubů. Tvaroh totiž obsahuje probiotika a kyselinu mléčnou, která tyto projevy tlumí.
Tip: Jezte tvaroh co možná nejčastěji. Ve tvrdé podobě ho můžete nakrájet na kostičky a použít coby sytý komponent do salátů. S přehledem nahradí přesolený balkánský sýr.