Mít malé tukové polštářky na bocích je úplně v pořádku, to je potřeba si pro začátek vyjasnit. V těžkých časech se můžou stát zásobárnou energie. Problém ovšem nastane, když se nadbytečný tuk ukládá v oblasti břicha kolem orgánů.
Tento břišní tuk, nazývaný také viscerální, produkuje hormony, které mimo jiné zvyšují krevní tlak a přispívají ke vzniku diabetu. Navíc se jeho přičiněním do těla můžou vyplavovat látky, které způsobují chronické záněty – i když to necítíte. Dlouhodobě může docházet i ke kalcifikaci (zvápenatění) cév, která později zvyšuje riziko infarktu myokardu nebo mozkové mrtvice. Jak vyplývá z provedených studií, břišní tuk přispívá také ke vzniku rakoviny tlustého střeva, ledvin, jícnu a dělohy.
I u štíhlých lidí se v oblasti břicha může tuk ukládat. Často jsou na vině geny, které brání tomu, aby tělo shromažďovalo tuk na bocích a hýždích. Body Mass Index (BMI, index tělesné hmotnosti), vyjadřující poměr tělesné váhy a výšky, není proto pro zjištění množství břišního tuku dostatečně vypovídající.
Důležitější je, aby nebyl váš pas širší než boky. Experti radí porovnat si hodnoty svých vlastních proporcí. Výpočet: Prostě vydělte obvod pasu obvodem boků. Výsledek by neměl u žen přesáhnout 0,85 a u mužů 1,0.
Jak s ním rychle zatočit
Vzhledem k tomu, že sacharidy přispívají k ukládání nezdravého břišního tuku, doporučují specialisté na zdravou výživu sestavit si jídlo vždy ze 20 procent sacharidů, 30 procent bílkovin a 50 procent zeleniny bohaté na vlákninu. Ta prospívá střevní mikroflóře a zvyšuje rozmanitost bakterií. Důležité je také být pětkrát týdně alespoň půl hodiny fyzicky aktivní a v běžném životě se hodně pohybovat.
Při shazování nechtěných kil hrají významnou roli bílkoviny (proteiny). Ty se postarají o utlumení pocitu hladu, a díky tomu ušetříte kalorie. Obecně má vysoký obsah živočišných proteinů maso, například hovězí či krůtí, ale i mléčné produkty (netučný tvaroh, sýr) nebo vejce jsou jeho dobrým zdrojem. Rostlinné bílkoviny najdete v zelené listové zelenině (brokolici, špenátu), luštěninách (čočce, fazolích), ovesných vločkách, ořeších nebo celozrnných produktech, jako je chleba či těstoviny.