Účinek Měsíce na Zemi je známý, především jeho magická síla, která vyvolává příliv a odliv moří. Ale věděli jste, že ovlivňuje i tekutiny v lidském těle, které je ze 75 procent utvářeno vodou? Proto působí také na lidský organismus, látkovou výměnu, na stravovací chování a efekt potravy pro vaše tělo.
Měsíc bude i spolehlivým partnerem na cestě za dosažením vysněné postavy. Jeho aktuální fáze udává, kdy si můžete bez špatného svědomí nechat chutnat a kdy byste se měli přeladit na lehčí stravu. Ke každé jeho fázi existuje vhodný způsob výživy.
Platí, že během první čtvrti byste svůj jídelníček měli odlehčit, naopak o trochu více si můžete dopřávat v té poslední. K pití se hodí minerálka, neslazené bylinkové čaje nebo zředěné ovocné a zeleninové šťávy. Rozlišit lze čtyři lunární fáze.
Nov
Ideální doba na držení půstu, krásně tak tělo pročistíte. Odpusťte si veškeré pevné jídlo a zaměřte se na dostatečný příjem vhodných tekutin. Základem by měla být voda, naopak kofeinové a slazené nápoje vynechte. Váš metabolismus rozproudí pár kapek citronové či limetkové šťávy nebo větvička rozmarýnu v minerálce. Žaludek příjemně naplní teplé byli bylinkové čaje.
První čtvrť
S přibývajícím Měsícem byste si měli pohlídat energetickou hodnotu jídel, protože čím plnější luna je, tím více se usazují nadbytečná kila. Dejte si odlehčené pokrmy: čerstvé ovoce a zeleninu, sójové výrobky, kukuřici a ovesné vločky, ořechy, nekvasící pečivo a méně tučné druhy masa, jako je drůbež, zvěřina a ryby.
Vyhnout byste se naopak měli mléčným výrobkům, bílé mouce i všem produktům z ní, sladkostem, smaženým pochutinám i tučným a uzeným masům.
Úplněk
Jezte střídmě a vyvarujte se energeticky bohatých pokrmů. Dejte si ovoce a zeleninu. Porci ovoce si můžete dopřát až pětkrát denně, zeleninu kdykoliv. Na zahnání hladu jsou výborné lehké zeleninové saláty a s chutí na sladké si poradí banán, ale jeden denně stačí. Dostatečně pijte, kromě vody to mohou být i čerstvé ovocné ze zeleninové šťávy.
Poslední čtvrť
Období, kdy se nemusíte tolik hlídat, přesto s rozumem! Omezte jídla zatěžující trávicí trakt a naservírujte si na talíř stravu bohatou na výživné látky a vlákninu. Vhodné jsou zejména luštěniny, libové maso a acidofilní mléčné výrobky. Pokrmy připravte na zdravém oleji a přidejte de čerstvou zeleninu i saláty. Odepřete si ale čokoládu, ostrou hořčic hořčici, papriky a zelí.