Podzimní měsíce nejsou zrovna nejpříhodnějším časem na hubnutí. Venku je zima a vy se chcete zahřát vydatným jídlem, a ne do sebe cpát studené saláty. Jenomže se také pomalu blíží doba plesů, na které si určitě chcete obléct krásné šaty nebo slušivou sukni. A v tom případě vám každé kilo dolů přijde vhod.
Tajemství štíhlosti
Váha se dá snižovat i s požitkem a bez odříkání. Jak na to? Záleží na vaší výchozí hmotnosti, ale být o tři kila lehčí zase není takový problém.
Řešením je kakao. To totiž vůbec nepatří mezi potraviny, po kterých se přibírá, jak si většina z nás myslí. Právě naopak – kakaové boby obsahují velké množství posilujících látek, které nám dodají potřebnou energii. Pokud tedy chcete hubnout, kakao je vaším ideálním spojencem.
Tento oblíbený nápoj zasytí a zároveň udrží chuť na jídlo na uzdě. Kromě toho obsažené flavonoidy, druhotné rostlinné látky, povzbudí zpracování cukru v těle.
Nápoj plný výhod
Flavonoidy můžou pozitivně ovlivnit chemické procesy v organismu a zmírnit negativní důsledky stresu, především návaly hladu a zvýšené ukládání tuku v těle. Organismus tak zůstane v rovnováze a tuk se bude rychle rozpouštět.
Chutná náhradaChtěli byste někdy místo usrkávání nápoje raději mlsat? Pak si dopřejte dva kousíčky hořké čokolády. Ale pozor, čokoláda by měla mít minimálně 85% podíl kakaa. Jen tak v ní totiž bude dostatek zdravých rostlinných látek, které zkrotí návaly hladu a pomůžou i lepšímu spalování tuků. |
A je tu i další výhoda – zatímco si budete vychutnávat kakao, v mozku se začnou uvolňovat neurotransmitery, které vyvolávají pocit štěstí. Kakao navíc obsahuje i hodně vlákniny, a ta působí pozitivně na zažívání.
Vláknina vám pomůže při detoxikaci a vylučování škodlivin z těla. Tím se odstraní blokády látkové výměny a spalování tuků zase poběží na plné obrátky. To všechno dohromady dělá z kakaa zázračnou zbraň proti nepříjemným tukovým polštářkům.
Tekutý pocit štěstíPřiveďte k varu 250 ml vody a vlijte ji do hrnečku. Přidejte vrchovatou lžíci neslazeného kakaa a promíchejte. Dále ještě přidejte po špetce mleté skořice a kardamomu a dřeň z jednoho vanilkového lusku. K oslazení můžete použít půl lžičky agávového sirupu. |
Jak to funguje
Jemnou chuť čokoládového nápoje si oblíbili už staří Mayové a Aztékové a prastará přírodní metoda jeho přípravy nám může i dnes pomoct při snižování váhy. Ale aby to zabíralo, musí se používat jen neslazený kakaový prášek.
Bohaté na zeštíhlující látky je především tzv. syrové kakao, tedy to z nepražených bobů. Hodí se ale jen pro přípravu za studena. Když si vedle tří vyvážených nekalorických hlavních jídel vyhradíte každý den malou pauzu na zeštíhlující kakao, potěšíte tím svou duši i tělo.