Obložený chléb se šunkou nebo s vejcem? Taková večeře je bezpochyby výborná, jen škoda, že obsahuje spoustu sacharidů, a proto nepřichází v úvahu pro někoho, kdo se snaží shodit nadbytečné kilogramy.
Ale i s tímto vám můžeme pomoci. Připravte si naše odlehčené chlebíky, které naopak hubnutí podporují, můžete si je dát i po osmnácté hodině a k tomu vám budou zaručeně chutnat.
Místo sacharidů, po nichž se tloustne, na vás totiž čeká velké množství proteinů. Zasytí vás, ale nezatíží a udrží hladinu krevního cukru na stabilní úrovni. A nejlepší na tom je, že během noční regenerační fáze vaše tělo sáhne do tukových zásob.
Správní spojenci
Přes den by měla hlavní roli hrát především zelenina, například cuketa, rajčata, paprika, brokolice nebo listový salát. Čerstvé plody vám dodají důležité živiny, jsou nízkokalorické a přitom vás na dlouhou dobu uspokojí.
Jezte jen tolik, abyste měli příjemný pocit sytosti. Večer si potom vyberte jeden či dva z našich obložených chlebů, s nimiž ve spánku rozjedete proces shazování. Zatímco po běžném chlebu s velkým množstvím sacharidů míra krevního cukru kolísá jako na horské dráze, s proteiny vám to nehrozí.
Produkce inzulinu zůstává nízká, takže tělo může brát energii potřebnou pro noční regeneraci z tukových zásob. Inzulin je totiž hormon, který brání hubnutí. Vyzkoušejte to!
Chléb pro štíhlou linii
Na 20 krajíců: V kastrůlku necháme rozpustit 40 g kokosového oleje. Mrkev nastrouháme najemno, otrháme lístky ze snítky rozmarýnu a šesti snítek tymiánu a nasekáme je nadrobno. Jemně umeleme 200 g mandlí, 50 g vlašských ořechů, 100 g slunečnicových semínek a 70 g lněných semínek.
Vhodná volba
|
Vše smícháme s 50 g psyllia, 30 g guarové mouky, 80 g chia semínek a dvěma lžičkami kypřicího prášku do pečiva, vsypeme po lžičce jedlé sody a soli. Přilijeme 450 ml teplé vody a kokosový olej, směs prohněteme.
Zapracujeme mrkev, bylinky a 50 g slunečnicových semínek. Těsto rozetřeme do formy na chléb vymazané lžící oleje. Pečeme asi hodinku v elektrické troubě při 180 °C, v horkovzdušné na 160 °C. Po vychladnutí nakrájíme.