Dýňový olej se hodí jak ke konzumaci, tak třeba k nanášení na pokožku a masírování. Pomáhá například růstu nehtů a jejich zpevnění, regeneruje pokožku a působí také proti lámavosti vlasů. V kuchyni se nehodí k tepelné úpravě pokrmů. Aby si zachoval svou plnou chuť a všechny prospěšné látky, nesmí se zahřívat. Výborně dochutí například saláty, marinády či dresingy.
Sezamový olej zlepšuje kvalitu pokožky, nehtů a vlasů. Pomáhá při léčbě kožních onemocnění a poranění. Také zpomaluje proces stárnutí, napíná pokožku a je vhodný k detoxikaci pleti. I když je za studena lisovaný, tak je tepelně stabilní, takže jej v kuchyni můžete používat také na restování nebo pečení za nižších teplot. Má lahodnou a výraznou chuť, hodí se do zálivek, dresingů nebo salátů. Můžete jím například ochutit i sýry.
V kokosovém oleji převažují tuky, kterých máme ve stravě nadbytek. Konkrétně to jsou nasycené mastné kyseliny. „Ty zvyšují hladinu našeho cholesterolu. Proto bychom s jeho použitím měli nakládat střídměji a nepodlehnout módním a marketingovým trendům. Rafinovaný kokosový olej můžeme využít i na smažení. Častější použití kokosového oleje bych však doporučila při péči o vlasy a pokožku,“ radí Alena Paldusová, manažerka Zdravé 5, vzdělávacího programu Nadačního fondu Albert. Tento olej má totiž skvělé zjemňující a zvláčňující vlastnosti. Dobře funguje i jako odličovač.
Olivový olej se získává lisováním či jinými mechanickými postupy. Existuje více druhů olivových olejů. Panenské, které jsou lisované za studena, se dělí na virgin a extra virgin. Oba je možné používat do teplé i studené kuchyně. Nicméně tepelná úprava znehodnocuje prospěšné látky, které olej obsahuje. V kosmetice jej můžete využít například při péči o pleť, protože má zklidňující, hydratační, protizánětlivé a léčivé účinky. Zábal z tohoto oleje pomůže vysušeným či poškozeným vlasům bez lesku. Pro hezkou pokožku vyzkoušejte koupel s olivovým olejem.
Zdroj foto: Albert, Pixabay