Pokud jste někdy držela dietu, dost možná víte, že sacharidům je radno se vyhýbat. Jenže žádná výživová rada by se neměla brát tak úplně ultimativně. Představíme vám sacharidy, které do vašeho jídelníčku určitě patří. Povíme vám ale i o těch, kterých byste se měla vzdát.

Se sacharidy se to má složitě. Spousta lidí je totiž miluje a nenávidí zároveň. Milujeme totiž plný talíř skvělých italských těstovin i kynutou buchtu s tvarohem, ale počet sacharidů, které v tom přijmeme, snad raději ani nepočítat. Ty už spíše nesnášíme. 

Všechny sacharidy ovšem špatné nejsou. Některé dokonce tělu prospívají, protože podle nutriční specialistky Stephanie Taibe pomáhají vyrovnat hladinu hormonů. Vzdát se jich úplně určitě nemůže, slouží nám totiž jako zdroj energie. 

Celozrnné pečivo - Bílá barva není moc dobrá ani u pečiva, odborníci se shodují, že zdravější jsou tmavé celozrnné výrobky. Celozrnná mouka si totiž na rozdíl od bílé zachovává všechny živiny, které se skrývají ve vnějším plášti zrna. Celozrnné pečivo je proto bohaté na vitamíny, minerály, esenciální mastné kyseliny a také vlákninu. Jeden plátek celozrnného chleba obsahuje přibližně 2 gramy vlákniny.

Které sacharidy jíst?

Jako první určitě celozrnné pečivo a těstoviny. Celozrnná podoba našich oblíbených potravin totiž prochází méně úpravami a obsahuje více vlákniny. Oboje je pro naše tělo pouze přínosem. Díky obsažené vláknině nás taková strava více zasytí a tím pádem nemusíme tak často jíst. 

Zelenina a fazole - i ty obsahují sacharidy, ale do vašeho jídelníčku určitě patří. Luštěniny totiž mohou dopomoci ke snížení hladiny cukru a cholesterolu v krvi. Luštěniny můžete konzumovat ve vícero podobách - kromě kaší, zkuste třeba i hummus nebo klíčky, které můžete přidat na chleba i do salátu. Nebo si je dát ke svačince klidně samotné.

Ovoce je velkým zdrojem cukru, tedy nevyplácí se to s ním přehánět. Ale v něm obsažené sacharidy jsou v přírodní podobě a navíc obsahuje spoustu důležitých látek a vitamínů. Dávejte pozor na kupované neorganické grepy, jahody, borůvky a další ovoce, které v sobě mívá vysoký obsah pesticidů.

Pokud jste milovníkem dýně, radujte se. Dýně představují skvělý zdroj správných sacharidů, takže těm se není třeba vyhýbat. Podobně je to i u vícezrnných produktů, jakými jsou hnědá rýže nebo quinoa.

Cereálie (ilustrační snímek)

Čemu se vyhnout?

Pokud se snažíte snížit přijímané sacharidy nebo jen ozdravit své tělo, vyhněte se raději pečivu z bílé mouky. Bílá mouka totiž prochází vícero úpravami, kterými se z ní vytratí cenné vitamíny a obsah vlákniny je podstatně nižší. 

Podobně je tomu také u bílé rýže, ze které úpravou zbude jen takzvaná prázdná kalorie, po které budete mít navíc velmi rychle hlad. Podobný efekt na vaše tělo jako bílý chléb nebo bílá rýže mají i chipsy. Ty jsou ovšem obecně považovány za nezdravé také z důvodu vysokého obsahu soli a tuku a kvůli smažení, kterým prochází. 

Zpozorněte i při konzumaci cereálií. Většina z nich má v sobě mnoho bílé mouky a cukru, takže vás ani na příliš dlouho nezasytí. 

Tak které své oblíbené pochoutky byste se museli vzdát, když byste chtěli omezit příjem špatných sacharidů?  

Témata: pečivo, Dieta