Pizzu milují všichni a pokud se k vám chystají přátelé na návštěvu, je to jako občerstvení ideální volba. Blýskněte se tři skvělé recepty na netradiční zeleninovou, sladkou i s ančovičkami.

Zeleninová pizza se sýrem a česnekem

Na těsto:

1 lžičku sušeného droždí
1 lžičku cukru
asi 250 ml vlažné vody
350 g hladké mouky
1 lžičku olivového oleje
1 lžičku soli

Na oblohu:

2 cibule
6 stroužků česneku
3 papriky (různé barvy)
1 malý lilek (asi 250 g)
600 g dýně
olivový olej
sůl
mletý černý pepř
200 g balkánského sýra

1. Droždí s cukrem rozmícháme v trošce vody. Kvásek necháme stát na teplém místě, dokud se na něm nezačnou tvořit bublinky. Mouku prosijeme na vál a uprostřed uděláme důlek. Vlijeme do něj kvásek s olejem a přidáme sůl. Zbylou vodou zaděláme hladké těsto, které v teple necháme vykynout.

2. Cibule s česnekem oloupeme. Cibule nakrájíme na měsíčky, česnek na plátky. Zbylou zeleninu očistíme. Papriky pokrájíme na nudličky, lilek a dýni na tenké plátky. Vše vsypeme do mísy, osolíme, opepříme, pokapeme olejem a promícháme.

3. Těsto rozdělíme na čtvrtiny a z každé vyválíme kulatý plát. Pizzy rukama směrem od středu k okraji vytáhneme, aby byly asi 0,5 cm silné. Přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem. Rozprostřeme na ně zeleninu, posypeme je sýrem a vložíme je do trouby předehřáté na nejvyšší stupeň. Pečeme je asi 15 minut dozlatova.