Mléčné výrobky
Mléko a další mléčné výrobky jsou důležitým zdrojem vápníku, který je nezbytný pro zdravé zuby. Vápník je klíčovou složkou minerálu známého hydroxyapatit, který posiluje zubní sklovinu i kosti. Mléčné výrobky, zvláště pak sýr, také obsahují bílkovinu zvanou kasein, který podle výzkumů může hrát společně s vápníkem důležitou roli v upevňování a přirozené opravě zubní skloviny.
Potraviny s vysokým obsahem vlákniny
Listová zelenina a další potraviny obsahující vlákninu podporují dobré trávení a udržují zdravé hladiny cholesterolu, ale také prokazují dobrou službu zubům. Tyto potraviny vyžadují důkladné kousání, takže vlastně fungují, jako „kartáček na zuby“.
Jahody
Tyto letní plody obsahují enzym, který je přirozeným zubním bělidlem. Jahody můžete rozmačkat, pomocí zubního kartáčku nanést na zuby a nechat pár minut působit. Do jahodové směsi můžete přidat i nepatrné množství jedlé sody. Toto přírodní bělení však má i svá úskalí, protože kyselina jablečná může poničit zubní sklovinu. Proto je vhodné bělit zuby pomocí jahod maximálně jednou za dva týdny.
Žvýkačka bez cukru
Žvýkačky bez cukru pomáhají čistit zuby tím, že stimulují produkci slin. Sliny jsou přírodní cestou, jak odplavit kyselinu, kterou produkují bakterie, a také zaplavují zuby posilujícím vápníkem a fosfátem. Většina žvýkaček bez cukru je navíc oslazena xylitolem - alkoholem, který snižuje množství bakterií.