Jablečný závin je oblíbený dezert zejména v českých domácnostech. Pochutnávají si na něm nejenom děti, ale i dospělí. Každá hospodyňka má svůj vlastní recept na jablečný závin. Proč ho ale jednou za čas trochu „neokořenit“ o nové ingredience. Nadčasová kombinace jablek, skořice a rozinek si skvěle rozumí se sametově jemným skyrem, a na vašem jazyku způsobí ten pravý ohňostroj chutí. Vyzkoušejte to a vězte, že nebudete litovat.
Ingredience
400 polohrubé mouky
250 g másla
1 vejce (+ 1 vejce na potření)
1 prášek do pečiva
200 g Skyr natur
Špetka soli
1 kg jablek
3 skořicové cukry
Rozinky
Vlašské ořechy
Strouhanka
Postup
Do prosáté mouky zamícháme prášek do pečiva a pak přidáme změklé máslo, celé vejce, sůl a Skyr natur. Ručně zpracujeme těsto a dáme jej chladit do ledničky. Zatím okrájíme jablka, zbavíme je jádřinců a nakrájíme na menší kousky. Z těsta vyválíme obdélníkový plát, poklademe jej na středu jablky, posypeme trochu skořicovým cukrem, rozinkami, ořechy a nakonec strouhankou. Poté krajními částmi těsta náplň zabalíme a přendáme závin na pečícím papírem vyložený plech. Nakonec potřeme rozmašlovaným vajíčkem a pečeme asi 20 minut na 170 stupňů.