Mýtus č. 2: Produkty z mléka způsobují průjmy a zácpy
Pravdou je úplný opak. Nerovnováhu organismu, která se projevuje problémy s trávením a vylučováním, mohou pozitivně ovlivnit právě zakysané mléčné výrobky. „Ve fermentovaných produktech z mléka jakými jsou například jogurty či podmáslí, jsou kromě velmi cenných nutričních látek přítomny také prospěšné mikroorganismy, které označujeme jako probiotické bakterie. Blahodárný vliv těchto mikrooganismů na trávení prokázalo velké množství vědeckých studií.
Týdeník 5plus2Každý pátek zdarma |
V případě zácpy působí příznivě na střevní mikrobiotu, která je většinou narušena našimi špatnými stravovacími návyky. Paradoxně velmi výhodně působí probiotické mikroby i v opačné situaci, kdy trpíme průjmem,“ vysvětlil pro iDNES.cz lékař Jan Krejsek.
Průjem má celou řadu příčin. Nejběžnější z nich jsou ovšem pozitivně ovlivněny probiotickými mikroorganismy, které jsou ve velkém počtu přítomny ve zkvašených mléčných výrobcích. Jejich význam je doložen ve vědeckých studiích a byl vizionářsky odhalen zakladatelem imunologie – Iljou Mečnikovem – před více než 100 lety.