Pokud není problémem alergie na laktózu, je kravské mléko součástí jídelníčku takřka každého člověka. Přesto o něm panuje řada pověr, které odborníci mnohdy marně vyvracejí už dlouhé roky.
Na kartáčku záleží! Nechte si poradit, jaký typ je pro váš chrup ideální.

Mýtus č. 1: Mléko a výrobky z něj posilují zuby a kosti

Konzumace mléka je dlouhodobě doporučována jako prevence osteoporózy. „Nicméně ačkoliv mléko a mléčné produkty jsou skutečně bohatým zdrojem vápníku a dále pak vitaminu B12, vitaminu D a bílkovin, na výstavbě pevných kostí a zubů se ve skutečnosti podílejí i desítky dalších faktorů,“ vysvětluje Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského. 

Množství vypitého mléka za den tak o kvalitě zubů a kostí ani zdaleka nerozhoduje. Klíčové je to, v jaké kondici jsou naše střeva. „Pokud chcete pevné kosti, zuby a obecně zdraví, musíte mít v pořádku střevní prostředí, přičemž zdravé střevní prostředí lze vybudovat celkově kvalitní stravou,“ dodává Kopáček.