Mandlová granola s medem a skořicí
1/2 lžičky vanilkového extraktu nebo vanilkové pasty |
1. Troubu zahřejeme na 180 °C. Vanilkový extrakt nebo pastu, med a kokosový tuk rozpustíme. Sundáme z ohně a vmícháme skořici.
2. Polovinu mandlových lupínků, slunečnicových a lněných semínek nahrubo rozmixujeme. Pak smícháme se zbylým množstvím. Přidáme pufovanou rýži a rozpuštěný tuk s medem a skořicí.
3. Směs nasypeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme 10 minut dozlatova. Během chladnutí občas promícháme.
4. Servírujeme s mandlovým mlékem, ovocem a mátou.
Oříškové müsli se sušeným ovocem
400 g ovesných vloček |
1. Ovesné vločky smícháme s lískovými oříšky a mandlovými lupínky. Zalijeme je olejem a javorovým sirupem. Dobře promícháme.
2. Plech vyložíme pečicím papírem a připravenou směs na něj rozložíme.
3. Vložíme do trouby vyhřáté na 140 °C a zapékáme asi 30 minut. Pak promícháme a přidáme pistácie, rozinky, třešně, nakrájené meruňky a brusinky. Dopékáme dalších 5 minut.
4. Hotovu směs necháme vychladnout. Pak ji rozdělíme do sklenic, přidáme jogurt a zalijeme javorovým sirupem.