Poradíme vám, jak na to. Nebudeme ale mluvit o sportování nebo dodržování pitného režimu, to je samozřejmost. Poradíme vám, jak stav své pleti (i svého zdraví) pozitivně ovlivníte pomocí jídelníčku. Které potraviny jsou nejlepšími bojovníky s vráskami a dalšími příznaky stárnutí nejen pleti? Čtěte dál, přestavujeme top 5 anti-aging zázraků!
1. Borůvky
Je to tak, tyhle malé modré bobule jsou doslova našlapané antioxidanty a ne nadarmo se jim říká elixír mládí. Obsahují hlavně antioxidant antokyan, který je známý svým působením proti stárnutí a podporou tvorby kolagenu. Borůvky také přispívají k ochraně našeho imunitního systému. Odvar z borůvky prý dokonce pomáhá při léčbě ekzémů.
2. Chlorella
Jednobuněčná řasa se stala v poslední době velmi populární součástí našich jídelníčků a i ona má pozitivní vliv na náš organismus. Obsahuje široké spektrum minerálů, vitamínů, aminokyselin a antioxidantů. Téměř zázračné jsou její detoxikační vlastnosti, posiluje imunitní systém, zpomaluje proces stárnutí a dodává energii. Jarní období je nejlepší pro detox, tak to zkuste třeba právě s chlorelou. Benefitem budou její anti-aging účinky.
3. Ořechy
Pozitivní vliv ořechů na naše zdraví a snad nemusíme ani zmiňovat. Třeba takové vlašské ořechy se pyšní obsahem nenasycených mastných kyselin, železa, zinku, selenu a vitaminů B. Jsou významným antioxidantem, dokonce jich obsahují nejvíce ze všech ořechů, a pomáhají tak chránit tělo před buněčným poškozením, které má na svědomí právě stárnutí nebo třeba i srdeční onemocnění. Vlašské ořechy mají také nejvyšší obsah omega-3 nenasycených tuků ze všech ořechů, působí pozitivně na imunitní systém a pozitivně ovlivňují funkci mozku.
4. Avokádo
Avokádo je skvělou součástí našeho jídelníčků po všech stránkách. Proč? Má vysokou nutriční hodnotu, obsahuje víc draslíku než banány a velké množství vlákniny. Čeho má naopak málo, jsou sacharidy, což z něj dělá ideálního parťáka pro hubnutí i krásnou pleť! Avokádo kromě jiného obsahuje i dva silné antioxidanty a zdravé nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají absorbovat množství živin a vitamínů, a hydratují tak naši pokožku. Vyzkoušejte třeba rozpečené avokádo s vajíčkem, nebo jako populární guacamole.
5. Tmavá čokoláda
Nevěříte, že i čokoláda může pomáhat ke zmírnění projevů stárnutí? Ale ano! Jen to musí být ta správná čokoláda a v omezeném množství. V zásadě platí, že čím větší obsah kakaa, tím lepší a zdravější. Zapomeňte tedy na mléčnou nebo bílou čokoládu, ta kvalitní by měla mít minimálně 70% podíl kakaa. Možná vás to překvapí, ale čokoláda obsahuje takové látky jako je vláknina, železo, hořčík a velké množství antioxidantů, jejichž pozitivní vliv na stárnutí buněk jsme už několikrát zmínili. Kromě toho obsahuje také látky, které dokážou navodit pocit dobré nálady, takže máte další důvod, proč nemít při její konzumaci výčitky. Ideální jsou 2-3 čtverečky denně. Protože dobrého pomálu