Mayové čokoládu nazývali pokrmem bohů. Je potěšením pro smysly, obsahuje zdraví prospěšné látky a zahání stres. Přesto o ní kolují různé polopravdy. Prozradíme vám největší mýty o sladké pochoutce.

Mýtus č. 1: Způsobuje únavu

Pokud do sebe nalámete celou tabulku mléčné čokolády, nemůžete čekat, že budete jako rybička. Po kvalitní hořké čokoládě (se 70 % a vyšším podílem kakaa) však žádný útlum nehrozí. Taková čokoláda totiž obsahuje látky, které mají naopak výrazně povzbuzující účinky a zlepšují krevní oběh.

Kromě toho stimulují v mozku tvorbu dopaminu a uvolňují endorfiny a serotonin – známé „hormony štěstí“.

Mýtus č. 2: Kazí zuby

Oblíbenou lahůdku neprávem obviňujeme ze vzniku zubních kazů. Je sice pravda, že obsahuje poměrně hodně cukru, ale zároveň i velké množství látek, které brání množení bakterií v ústech. Za to, že nám v zubech začne hlodat kaz, nemůže tedy čokoláda, ale spíš nedostatečná zubní hygiena.

Mýtus č. 3: Zhoršuje akné

Nejedna matka straší svou dceru tím, že jí na tváři vyskáčou pupínky, když bude tak často mlsat. Další křivé obvinění. Akné totiž způsobuje nadměrná tvorba mazu.

Řada studií potvrdila, že konzumace čokolády nemá žádnou přímou spojitost s jeho výskytem. Na vině budou spíš hormony – mnoho žen totiž „ujíždí“ na čokoládě v době před menstruací, kdy si naše pokožka často dělá, co se jí zlíbí.

Mýtus č. 4: Napomáhá obezitě

Konzumaci čokolády si lidé často spojují s nadváhou, což je pouze další z mnoha pověr. Němečtí odborníci dokonce prokázali pravý opak – pravidelné zobání kvalitní hořké čokolády pomáhá hubnout! V americké studii zase vyšlo najevo, že čokoláda s vysokým podílem kakaa snižuje riziko rozvoje cukrovky druhého typu.

Co ještě umí čokoláda

Obsahuje velké množství minerálů (hořčík, železo, zinek, měď, mangan, draslík, selen, fosfor) a polyfenolů, které působí jako mimořádně silné antioxidanty – zpomalují stárnutí, chrání srdce, dokonce pomáhají předcházet nádorovým onemocněním. 

Snižuje také srážlivost krve, což může být užitečná informace hlavně pro ženy, které užívají hormonální antikoncepci, pacienty po mrtvici či infarktu a dále lidi, kteří trpí křečovými žilami nebo jsou dlouhodobě upoutáni na lůžko. 

Lahůdka vyrobená z kakaových bobů kromě toho působí i jako přírodní afrodiziakum. Vzpomeňte si na film Čokoláda, ve kterém Juliette Binoche coby svůdná a tajemná Vianne obrátila život v poklidném francouzském městečku vzhůru nohama právě díky čokoládovému „zázraku“. 

Mýtus č. 5: Vyvolává bolest hlavy

Hodně lidí věří tomu, že čokoláda je jedním z typických spouštěčů bolestí hlavy a migrény, a proto se jí radši obloukem vyhýbají. Vědecké výzkumy nicméně prokázaly, že neexistuje žádná přímá souvislost mezi tímto problémem a pojídáním oblíbené pochoutky.

Mýtus č. 6: Při masáži jenom hezky voní

Nejen to, čokoláda má také výrazné omlazující účinky. Při masáži tělo přes pokožku vstřebává vitaminy, aminokyseliny, minerály a antioxidanty a rozjíždí se proces detoxikace. Pokožka bude nádherně prokrvená, zpevněná a svěží, ale také sametově jemná a perfektně vyhlazená.

Nemluvě o tom, že tahle úžasně smyslná masáž funguje i jako účinný lék proti špatné náladě. Zkuste to a přesvědčte se na vlastní kůži.

Mýtus č. 7: Zvyšuje neklid a nervozitu

Co se týče stresu a nervozity, jak už bylo řečeno, účinek je přesně opačný. Kvalitní hořká čokoláda potěší nejen naše chuťové buňky, ale pohladí i po duši – zklidní nervy, zlepší náladu a navodí úžasný pocit blaženosti.

  0:58