Také jste se na něj tak těšili? Konečně nastala doba čerstvého chřestu. A kromě chuti z toho bude něco mít i vaše postava, protože chřestové výhonky jsou ideálním pomocníkem na cestě za vysněnou štíhlou linií.

Důvodem je, že 100 gramů chřestu má jenom 17 kcal. Proto je úplně nejlepším „zeštíhlovačem“ ze všech druhů zeleniny.

Báječná chuť a skoro žádné kalorie

Obsahuje hodně ovocných kyselin, vitaminů, minerálních látek a sekundárních rostlinných látek, které aktivují metabolismus. Tahle zelenina detoxikuje organismus a zároveň urychluje spalování tuků.

A další pozitiva: chřest odvodňuje, vyplavuje odpadní látky a povzbuzuje pravidelné zažívání. Vysoký obsah vody zasycuje a hydratuje pleť, takže ta pak vypadá mladě a hladce.

Kromě toho je velice jednoduché připravit ho chutně a přitom nekaloricky. Základním pravidlem je, že bílý chřest se podle tloušťky výhonků vaří 10–15 minut, aby byl tak akorát na skus, zatímco zelený potřebuje jen 12 minut. 

Zpracování dušením nebo pečením je rychlejší – stačí 12 minut u bílého, 8 minut u zeleného. Místo kaloricky vydatných brambor k němu servírujte další druh zeleniny, jako je dušená mrkev a brokolice, opečené žampiony nebo špenát.

Při přípravě omáčky na chřest ušetříte tuk, když místo másla použijete například jogurtové máslo. Nebo prostě vyzkoušejte naše recepty (dole). Budete se pak moct radovat z váhy, která za týden ukáže o dva kilogramy méně.

Bílý chřest s octovou zálivkou a pečenými brambory

Chutné a lehké alternativy holandské omáčky

  • Mandlová s paprikou:

Na 1 porci: Orestujte asi 2 lžíce panko strouhanky na 1/2 lžičce oleje. Pak ji najemno rozmixujte s 50 g pečené papriky (z konzervy), 30 g nasekaných mandlí, několika vločkami sušené chilli papričky, 1 stroužkem česneku a 1 lžící vody. Pak dochuťte podle sebe solí a pepřem.

  • Vajíčková s bylinkami:

Na 1 porci: Nasekejte nadrobno 1 natvrdo uvařené vejce. Nakrájejte po 1 snítce petržele a pažitky. Vejce a bylinky smíchejte s 40 g salátové majonézy (nejlépe light), 50 g jogurtu a 2 lžičkami plnotučné hořčice. Podle chuti přidejte ještě pepř a sůl.

  • Jogurtová s koprem:

Na 1 porci: Z 1/2 bio citronu nastrouhejte kůru. Pak ji vmíchejte do 125 g jogurtu. Přidejte 1 lžičku citronové šťávy, trochu nasekané pažitky, 1 nadrobno nakrájený stroužek česneku a 2 lžíce mléka. Vše dobře promíchejte, pak dochuťte solí a pepřem.

  • Rajčatová se šunkou:

Na 1 porci: 125 g rajčat nakrájejte na kostičky. Opečte 25 g libové šunky (také nakrájené na kostičky), přidejte rajčata a krátce společně poduste. Stáhněte z ohně a vmíchejte 1 lžičku balzamikového krému. Omáčku dochuťte podle potřeby solí, pepřem a cukrem a dozdobte čerstvými lístky bazalky.