Diskuse k článku

RECENZE: Kingdom Come naučí svět milovat českou historii

Nejočekávanější česká hra poslední dekády nezklamala. Je to sice o dost náročnější záležitost, než na jaké jsme si v posledních letech zvykli, ale za vynaloženou snahu vás dokáže pořádně odměnit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R49a71d16e28k 46J82o18n57á28š 4647675753298

jak jsem v textu cetl o tom Gothicu, uplne jsem si na to vzpomnel taky kdyz jsem KCD zacal hrat...Gothic byla neskutecna hra, delal jsem ukoly ktery ne jen ze nebyly povinny ale ktery ve hre ani nebyly! :-D Doufam, ze tady to bude podobne...ale dle recenze to vxpada OK, ja to prave asi po 2 hodinach odlozil a pustil si fifu ptz mi to prislo zatim nudne..ale v clanku pise o tom ze to tak je, a ze se to pak rozjede, takze tomu dam sanci :-)

+1/0
3.3.2018 7:54

P78a64v65e39l 97Š60v33a93r88c23e14r 1330288832987

Autoři hry by mohli přidat možnost odstranění toho "zaměřovače", který ukazuje směr, kam se díváme při chůzi beze zbraně (víc to vtáhne do hry a není tam potřeba). Stejně tak bych se zbavil hudu se staminou a zdravím - ty bych tam chtěl jen na souboje.

Dá se to? Já jsem to nenašel.

0/0
26.2.2018 10:49

R95a87d83i17m 68V71e45n60g80l77a73ř 3512777841819

!SPOILER ALERT!

Mám jen drobný dotaz.

Dá se mise Hrátky s čertem dokončit tak, abych nikoho nezabil?

+1/0
22.2.2018 21:52

E27v74a 95S38t23o74č38e30s24o46v23á 1160355674823

No mě to připadá jako čekání na to, kdo první řekne "král je nahý"... nemusíme tu hru chválit jen proto, že je česká a z české historie. Teď jsem došla k hlavnímu questu, který se odehrává v monastery a něco tak nudného a otravného jsem dlouho neviděla - hra vás nutí absolvovat KAŽDÝ den všechny povinosti mnicha, včetně modlení 2x denně, které trvá asi 5 min reálného času (dělám si u toho kafe). A co se týká grafiky - příroda úžasná, o tom žádná. Ale animace postav a jejich pohyby při rozhovorech/předávání věcí - připadám si jak xx let zpět. Jízda na koni mimo cestu naprosto na nervy, protože se zasekne o každý keřík. Hraní KCD střídám s AC:Origins, tak jsem možná zhýčkaná..neříkám, že je to úplně zlé, ale pět na grafickou stránku a animace ódy, to nechápu..

+1/−2
22.2.2018 12:05

T10o61m83á22š 68V44e56s97e13l82ý 1272822873656

Víš, že ty questy dělat nemusíš a hra jede dál? To, že ti napíšou, ihned se odeber na náměstí a jeď tam a tam. Neudělej to, přijď a nikdo na náměstí tam nebude. Ale jakmile pak někam přijedeš, nediv se, že tě seřvou jak koňa, kde jsi byl. V tomto případě to samé. Nikdo a to ani hra Vás nenutí se modlit, jenom pak člověk musí počítat s následky.

+1/0
22.2.2018 12:09

E56v82a 47S22t71o48č18e94s14o18v69á 1740735474933

Vím, ale v tomhle případě to není pravda :-) buď tam vydržím to modlení, nebo mě pošlou na samotku na 18 hodin (cca 3 minuty reálného času?). Prostě skoro stejný..jinak jasně, párkát jsem se někde potulovala a až pozdě zjistila, že quest byl na čas. V tom ale problém nevidím.

0/0
22.2.2018 12:26

Z62u46z77a77n80a 25S89t39r18n50a34d28o70v22á 3217395860714

Můžete to modleční přeskočit stisknutím "T" a počkat dvě hodiny (asi 20 vteřin reálného času). Je to lepší než se upít kafem xmrti :-)

+3/0
22.2.2018 12:59

E73v41a 97S10t43o86č59e87s94o53v23á 1460945954613

Jee, dík, to zkusím. Já zkoušela číst knižky, ale to mě hned přišli zavřít :D

+1/0
22.2.2018 13:06

D45a66v15i48d 11M71i75k26u73l96á86š52e76k 4943836743311

Ten quest se hlavně dá splnit i jinými cestami takže to co píšete je naprostý blud.

0/0
22.2.2018 14:30

E97v11a 41S49t92o28č58e28s89o84v71á 1760915234533

Ale neni, davno mam nactene vsechny moznosti splneni questu, takze jste mi nesdelil nic noveho. Cesta ukolem (pro me, nikomu nevnucuju) byla zapadnout a zjistit co a jak (at tu prilis nespoileruju). To bylo ale tak strasne umorny, ze jsem z otraveni zvolila rychle (a nasilne) reseni.

0/0
22.2.2018 20:14

D72a81l13i17b71o37r 24R95o56z67s10y23p89a20l 7630133306319

Tak tahle hra je takový simulátor života ve středověku. Předpokládám, že autoři chtěli, ať si život tam co nejnázorněji každý vyzkouší. Ještě měli přidat měsíční práci na poli pod dohledem drába, aby zážitek byl co nejvěrnější.:-)

+7/0
22.2.2018 12:56

T24o45m62á56š 67D27u18š86e58j26o10v98s34k60ý 3527243707720

Mám odehráno 61 hodin a kromě jednoho záseku si nemůžu stěžovat. Na PC je ovládání v pohodě. Ukládání kdykoliv je podle mě u této hry spíše kontraproduktivní. Je super když máte alespoň trochu strach jestli něco vyjde nebo ne. Zatím jsem uložil hru za pomoci Sejvovice jen jednou. ;-D

Když to při questu nedopadne dobře, dá vám hra možnost udělat to jinak a to je fajn.

Pokud ale ukládání prostě musíte mít, není nic těžkého si sejvovici udělat nebo koupit. Peněz i surovin je dostatek. ;-)

Čtu všechny knihy a to dodává hře další rozměr. Člověk pochopí mnohé souvislosti a důvod jednání některých postav. Je to prostě SUPER. [>-]R^

+5/0
22.2.2018 11:25

V87o21j46t16ě11c53h 73S48t79r37n48a63d 4854641502615

Těm co tak naříkají, že téhle české hře chybí český dabing, vám nestačí, že na tom dělali čeští vývojáři, celé se to odehrává v českých zemích, zasazené do české historie, hudba se k tomu nahrávala v Rudolfinu! Mně to tedy bohatě stačí a pokud by se Okamurovi nešťastnou náhodou povedlo prosadit ve školách hodiny vlastenectví, byl bych pro, aby tam ty děti prostě posadili k počítačům a nechali hrát Kingdom Come.

+4/−2
22.2.2018 9:31

J56i59ř96í 14J63u94ř30i22c21a 2248963321

V němčině.

+1/0
22.2.2018 19:47

R16a57d98i29m 46K74o90k83t24a 7232907879179

Nestačí. Stejně jako moskevské metro hraju v ruštine, chtěl bych hrát českou hru, z Čech v češtině.

+3/0
28.2.2018 13:56

D87a89v69i32d 71H60y58š47p77l11e55r 2203163777675

R^[>-]

+1/0
21.2.2018 18:30

K98a34r91e14l 31K67r90ů80p17a 7119880933

Hra super, grafika a prostředí excelentní. Ale boha jeho chybí český dabing !! V téhle hře jako sůl !!

Nicméně jsem rád, za názory které se ve hře opírají k aktuálním politickým tématům, jako postoj k imigrantům, apod.

I bych hrál častěji, ale všechen čas věnuji leteckému simulátoru IL2 BOS, který je pro mě, i díky virtuální realitě, jedničkou.

PS: V létě určitě zase na výlety po hradech....

+2/0
21.2.2018 15:53

P80a35v47e64l 70Š88ť25a73s35t96n50ý 8592644584

Po skoro týdnu hraní: Úžasná, neotřelá hra, která mi nedá nic zadarmo a těch pár chyb... no boooože....

+16/0
21.2.2018 12:16

Z54u15z11a88n22a 68S17t91r58n32a18d69o30v26á 3177815670434

!!Spoiler alert!!

Kdokoliv kdo dohraje misi v Sázavském klášteře má můj bezmezný obdiv. Já se tím včera prokousala, ale skoro mi u toho rupla cévka! Napoprvé se to totiž buglo na úplném konci a musela jsem to hrát skoro celé znova ;-D

+1/0
21.2.2018 11:25

A77d79a33m 98Š22p39i65l93l42a51r 8699587732366

Taky se mi to buglo na konci :D a taky mi malem trefilo. Nastesti sem si potajnu delal sejvovice v klastere. Takze sem musel odzit jen dva dny toho klasterniho pekla :D

+2/0
21.2.2018 15:51

E55v75a 61S88t90o93č42e80s11o31v13á 1390945494723

taky, dokonce dvojitě - nejdřív jsem nedostala tu kostku a pak stejně přišla o všechny věci v inventari, takze reload nekolika dni...silenost

+1/0
22.2.2018 12:07

Z18u90z67a63n71a 79S41t59r41n75a45d93o79v26á 3467435840944

No můj Svatej se na mě rozhodl nečekat a zdrhl někam do lesů, takže se mi neukončil quest a vypadalo to, že Jindřich dožije v klášteře ;-D

+3/0
22.2.2018 12:57

J62i92ř68í 36H25a86v34á61č75e58k 1303680273

Čím to je že z dálky mám ty lidi jakoby nahý a oblíkají se až když se k nim přibližuju? bug?;-D

0/0
21.2.2018 8:55

M88a92r84t51i83n 15B85e93r94a94n 6449855536951

Jen špatně zoptimalizované LOD :-)

+3/0
21.2.2018 9:01
Foto

M24a26r44t67i46n 17R76y11š80a45v92ý 1136425123952

Do toho teď postupně pronikám. Tutorialy na tvorbu materiálů, herních mechanismech atd. jsou od Warehorse studia perfektní. Pobíhám poslední dny po lese s foťákem a ColorCheckerem a fotim si textury na tvorbu materiálů ;-D

0/0
1.3.2018 11:15

J30a21n 89S24t85e51h19l38í42k 1409579896104

Asi PC nestíhá, pohraj si s nastavením.

+2/0
21.2.2018 10:12

D66r58a81h81o28m72í18r 26S18t22r22o91u25h18a56l 4915478502134

Snížit kvalitu textur. Dělá to delší doba kopírování textur z RAM do VRAM. Na vině je pravděpodobně nízká propustnost grafické paměti (je vytížená předáváním textur GPU a zároveň nahrává nová data). Snížením kvality textur se zvedne jejich komprese a velikost, tím pádem se uvolní paměťová sběrnice a mělo by to přestat dělat.

+3/0
21.2.2018 10:23

J88i72ř83í 14H29a10v11á86č85e82k 1133190553

Dik, zkusim,mam i7 a nvidii 970 ani ne dva roky a dal jsem optimalni nastaveni, ale asi to nestaci.

0/0
21.2.2018 11:14

D17r19a52h98o62m73í40r 34S84t87r18o98u96h97a76l 4935268892904

*Zvedne komprese a klesne velikost, samozřejmě :-)

0/0
21.2.2018 11:37

J37a68n 26M26a61c38e81k 9794405852348

vykreslování v dálce žere dost výkonu, tak si to nějak zoptimalizuj.

0/0
21.2.2018 13:43

M23a97r65t14i82n 72B19e93r28a16n 6259275106641

Udivuje mě, kolik se dokáže najít v diskuzi k počítačové hře frustrátů. Na internetu se objeví názory několika jednotlivců ohledně rasové jednotvárnosti KC:D a (nejen) český pseudovlastenecký omezenec vytasí svoje lingvistické a historické znalosti projevující se označováním lidí s tmavší pletí nebo šikmějšíma očima jako "čmoudů".

Anti-korektnost, která se dříve správně označovala jako hulvátsví, nevymáchanost nebo buranství, se v ČR stává mainstreamem. Vše proti médiím a elitám (vzdělaným lidem s rozhledem) je považováno za ten správný boj, nehledě na kontext.

Tato doba je dobou debilizace, plytkosti, zjednodušování a demagogií, říkám tomu kvazi-faktická vlna lidového smýšlení, pak se netřeba divit popularitě extrémních subjektů v politickém a veřejném světě, hrajících na emoční a apokalyptické noty.

+7/−18
21.2.2018 7:46

T83o17m31á32š 17V70e94s90e74l50ý 1392902563236

Pošli číslo na svého dealera....

+11/−1
21.2.2018 8:14

M26a81r42t53i98n 71B89e51r93a24n 6359675106971

Auto nemám, sorry...

0/−2
21.2.2018 8:34

T82o75m20á67š 61V41e54s17e58l72ý 1692892423486

Zase vedle. Ale u Tebe nic překvapivého. Mimochodem ty "elity" ukázaly svůj rozhled právě při prezidentské volbě. Buranství, hulvátství, všichni, kdo nevolí s námi, jsou idioti. Mimochodem, doporučuji si zajít na Eurogamer a podívat se, jak podobně smýšlejícímu "človíčkovi" to tam dalo 90% komentářů sežrat za jeho hloupou pseudorecenzi. I cenzor, co tam je, tak ho vesele poslal do míst, kde slunce nesvítí.

+8/−4
21.2.2018 8:56

M56a36r22t35i59n 91B21e84r61a25n 6559205226891

Zvláštní, z prezidentské volby mám úplně jiné dojmy, než Ty.

Jinak situace z Eurogameru jen koresponduje s tím, co jsem napsal výše o mainstreamu.

+2/−5
21.2.2018 9:01

T91o95m64á16š 71V22e25s64e82l77ý 1592112153676

Ne, menšina jako ty si hraje na něco, co není a je pak za pitomce.

+3/−4
21.2.2018 9:42

M18a72r63t66i32n 42B25e81r87a74n 6759885236301

Není nad hlubokou analýzu osobnosti vycházející z internetové diskuze...

+2/0
21.2.2018 11:35

T59o64m56á48š 50V62e21s93e66l96ý 1772262823736

Vy jste s tím začal.

+2/0
21.2.2018 12:12

M58a62r33t53i33n 12P21o97d58h32o76r95s18k13ý 4305871269583

Ti, co předhazují KC:D rasismus a ti, co předhazují jakýmsi elitám nějaké vlastnosti, nálepkují sluníčkářema, kavárnou apod. a nebo byli dokonce během prezidentské volby překvapeni, že někdo hnojometnou palbu opětoval, si nemají co vyčítat.

+4/0
22.2.2018 18:11

J90i65ř10í 35J38u18ř48i93c73a 2518743841

Fajn napsáno. Škoda, že od někoho pro kterého je každý člověk vlastnící iPhone ovcí. Takové pokrytecké. :-/

0/0
21.2.2018 8:16

M49a48r67t66i28n 64B31e51r86a11n 6329105416791

Takto jsem to určitě nikde nenapsal.

0/0
21.2.2018 8:35

J51i42ř58í 90J15u50ř48i86c60a 2828483291

Takto ne. Ale psát pod jakýkoli koment majitele iPhonu Bééééé také není zrovna korektní, že? Byť s vaším jménem na to máte jisté právo. Pak se to ovšem týká vámi již zmiňované debilizace.

+1/−1
21.2.2018 9:14

M53a84r59t59i60n 46B22e19r82a19n 6399885486971

Nic takového jsem nikde nenapsal. Předpokládám, že jste si mě spletl.

0/0
21.2.2018 11:31

J46i39ř56í 68J64u67ř55i85c74a 2888123671

Je li zde víc Martinů Beranů je to možné. Čísla jsem nekontroloval. Je li to tak, omlouvám se.

0/0
21.2.2018 16:08

A10l36o97i87s 65J29i46n74d78r71a 9900354647195

Vazeny p. Berane. Zacali si to ti, kteri maji zasadni problem s tim, ze hra z Cech ze stredoveku neobsahuje jine barvy pleti nez bilou. Mimochodem, tady na Morave jsem za sve mladi do roku 1989 v podstate zadneho barevneho nepotkal, krome nasich Cikanskych spoluobcanu, pokud jim teda korektne mohu vubec rikat, ze jsou "barevni". Akce vyvolava reakci. Ja vubec nechapu, proc by jakakoliv hra i treba z dnesniho prostredi mela nebo dokonce musela byt genderove nebo rasove "vyvazena" a uprimne ani nechapu co by to jako melo znamenat. Totez napr. u filmu. Myslim, ze vetsi flustrat je ten co napsal tu recenzi a pravdepodobne si za svym nazorem stoji, nez ten kdo tu mluvi o "cmoudech", protoze to uz byla jenom reakce na multikulti agresi, kterou tady vytvari tito novodobi hlasatele multikulturni "pravdy".

+7/−1
21.2.2018 23:54

P90e58t69r 22K53ř20í91ž 2673204901271

"názory několika jednotlivců" a to je jeden z problemu. Par blbecku si naveze do hry, toho se chyti nekolik aktivistu a pozeru a samozrejme media. Nasledne se tyto "nazory" zacnou prezentovat jako hlas lidu, jako ten jediny spravny nazor a kdo se opovazi byt proti tak je ihned onalepkovan minimalne jako nacista/rasista. Pote uz nic nebrani verejnemu lyncovani skrz vsechny mozne prostredky za velkeho prispeni medii s cilem dotycnou osobu pospinit a znicit. Zlikvidovat jak osobu tak jeji podnikani ci zamestnani. Proste elita.

+2/0
22.2.2018 0:21

J94a25k92u43b 77B94o56h91o59n20ě24k 8305276899927

Až na to, že kromě těch několika stejných aktivistů nikdo nikoho nelynčuje, takže realita končí druhou větou. Zbytek se nestal a jenom zase přispíváte jenom k tomu zbytečnému roztáčení kolotoče poloinformací a vzájemné nenávisti.

0/−3
22.2.2018 9:22

P23e68t36r 55K13ř91í59ž 2733194841731

Snahu pospinit KCD jsem zas tolik nesledoval, ale zminovat takovy hyperkorektni (cti dementni) nazory o absenci POC v recenzi eurogameru je rekl bych znatelna snaha a s sirsim dopadem nemyslis? Krome toho todle je univerzalni pattern u kauz gamergate (tam byla snaha nekolik lidi vyhodit za nazory), metoo (spousta hercu pospinena a prisla o nabidky) ten vyvojar z googlu (vyhozen)... proste tadle "elita" se nesnazi vyhrat argumenty ale tim ze osobu zdiskredituje a znici!

+1/0
22.2.2018 17:22

J31a78k20u98b 88B44o79h91o49n35ě12k 8955836249987

Ta recenze výslovně říká, že hledat v tom rasismus nejde. Jenom prezentuje pohled historika, který je diametrálně jiný, než autorů. Takže s tou elitou běžte někam. Vytvořil jste si z pár idiotů obřího draka a odmítáte v něm vidět ten ubohý větrný mlýn.

O tohle si Vávra říká sám. Nejdřív se prsí, jak je hra realistická a pak reaguje jako malý harant, když mu historik řekne, že jeho argument prostě nesedí. Kdyby k tomu přistoupil nějak normálně, tak to celé mohlo vyšumět. Ovšem to nesměl být tak skvělý marketing.

0/−2
23.2.2018 9:18

P75e54t93r 69K40ř79í28ž 2393514651221

"But there's also a big problem." "Then again, I'm white, so maybe I've missed things. And racism can take many forms, one of them being exclusion."

Tak urcite, cela hra je jak to vidi Vavra, kdo si dovolil neco zmenit tak uz tam nepracuje a diskuze s kymkoliv byla po celou dobu vyvoje zapovezena, natoz s historikem.

Ano, hra je realisticka. Najdi jinou hru podobneho typu, ktera je zpracovana lepe. Jestli si nekdo mysli ze kvuli male moznosti POC v oblasti tam proste musi byt tak je ***. "kdyby k tomu pristoupil normalne" bezvadny, takze Vavra je ten spatny. Nebudou to spis ty *** plus media co to siri dal a delaji z toho prave tu kauzu?

+2/0
23.2.2018 10:15

Najdete na iDNES.cz