Sobota 31. října 2020, svátek má Štěpánka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 31. října 2020 Štěpánka

Diskuse k článku

RECENZE: Pokažené výročí. Remake legendy Gabriel Knight se moc nepovedl

Ten trapný moment, kdy remake dvacet let staré hry přinesl akorát spoustu nových problémů, aniž by opravil jen jediný starý.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

M74i53l97o43š 34K32r58u63m14p 2134517824

Přehnaně přísná recenze, už jsem skoro na konci a moc se mi to líbí. Technické chyby nevidím, dabing je adekvátní a grafika je jen věc vkusu.

+1/0
27.10.2014 16:20
Foto

P91e45t21r 26S63o64k16o75l 8492341577621

Jeden patch, který opraví vadné dialogy a animace, a pak Honza Srp pukne regulérně vzteky. Prý retro pixelová grafika ... ;-D

0/0
24.10.2014 8:45
Foto

H75o79n51z53a 62S74r76p 9874153852578

Proč bych měl? Ani patch už nezmění minimálně diskutabilní technické zpracování a především mizivou přidanou hodnotu, která by obhájila přepálenou cenu. Retro pixelová grafika je v mém textu použita ve zcela jiném kontextu než zde předsouváte...

+1/0
24.10.2014 9:02
Foto

M25i46c49h91a65l 50V16e90r37n20e38r 8117966187194

Tak žádný patch určitě nezmění ty příšerné modely postav a nudné kulisy. Já nevím, bylo by o moc dražší kreslené pozadí a 2D postavy jako v originále? Určitě by nebylo špatné starého Gabriela trochu oprášit, protože v dnešních vyšších rozlišeních už to nevypadá tak dobře, ale je to pořád lepší než tenhle remake.

+1/0
24.10.2014 12:21
Foto

M80i77r52o18s36l50a95v 44S67t53a79s14t10n39y 7364623766151

Přemýšlím, který novodobý remake starší adventury byl opravdu, ale opravdu vydařený.

Remake s honosným názvem Broken Sword: Director's cut byla ve skutečnosti hra osekaná o původní dialogy, hádanky a dokonce i grafiku (!). Nově přidaná část do hry vůbec nepasovala. No, však hlavně, že to jelo na tabletech a telefonech. Fuj.

Broken Sword 2 byl fajn a ukázal, že méně je někdy více, ale mám za to, že takový rozdíl mezi původní hrou a remastered edition není.

Monkey Island 1 byl dobrý, ale v mnoha věcech nedotažený. Až Monkey Island 2 považuju za naprosto dokonalý remake se spoustou featur (pohodlné přepínání do staré grafiky, audikomentáře tvůrců přímo ve hře) a opravdu vylepšené ovládání.

+1/0
24.10.2014 8:08
Foto

H87o94n78z24a 72S49r35p 9434433292528

Přepínat šlo jednou klávesou i v MI1. Jinak nejambicioznější remake bude Grim Fandango, tak uvidíme...

0/0
24.10.2014 9:24
Foto

M46i78r54o45s53l92a98v 44S95t59a16s29t12n80y 7474843466151

Píšu pohodlné přepínání z toho důvodu, že u jedničky nešel z nějakého důvodu u staré grafiky dabing. Ve dvojce už to pořešili.

O GF jsem ani nevěděl, zajímavé, ale obávám se spousty kompromisů, nevím, jestli je tohle zrovna hra, která ten remake až tak potřebuje.

0/0
24.10.2014 13:14
Foto

M60i11c56h60a94l 19V22e40r66n15e13r 8817926177754

Na Broken Sword jsem se chtěl právě zeptat, jestli má cenu kupovat Director's Cut. Remasterovanou verzi dvojky jsem hrál a nezpozoroval jsem právě moc rozdílů oproti původní hře.

0/0
24.10.2014 12:23
Foto

K90a30r74e35l 67Z56i46c36h 8287806544806

v případě Broken Swordu jednozančně originál! director's cut originálu prasí naprosto dokonalej originál podobnejma věcma jako - jak se z recenze zdá - remake GK. navíc ubírá obsah, zjednodušuje to, novej obsah je slabší.. Charles Cecil u mě taky od legendárních dob BS 1+2 hoodně klesnul.

0/0
24.10.2014 12:40
Foto

M75i76r42o34s63l88a37v 81S28t95a85s82t44n33y 7234363926411

Akorát si po dohrání jedničky pak pusť na Youtube outro z Director's cut, to je imho jedna z mála přidaných věcí, které se povedly.

Jinak když si to koupíš na GOGu, tak u DC jedničky máš i původní jedničku (na přání fanoušků).

0/0
24.10.2014 13:18
Foto

K23a65r98e52l 20Z59i72c59h 8787586244736

to s tou Eiffelovkou? jo, tak dle mého názoru nic extra, ale neurazí.. ale tyjo zas teď vidim ty komiksový obličeje při rozhovorech, který ani nemaj lip synching, na pozadí bezchybný původní grafiky, nádhrenejch malovanejch pozadí..to je fakt otřes. novej dabing Nico je taky horší.

0/0
24.10.2014 16:25
Foto

M38i79r50o37s45l62a33v 79S48t92a65s34t57n94y 7444903896431

Tak myslím, že původní hra je na konci malinko useklá a to outro se tam poměrně hodí.

Jinak souhlas, jediný co hra potřebovala byl drobný remaster v podobě vyhlazení původní grafiky. Žádný nový obsah hra prostě nepotřebovala. To u dvojky bych si dovedl představit i nějaký nově přidaný cold opening, ve kterém Nico získá jeden z mayských kamenů a až potom by naskočilo klasické intro s Georgovým vyprávěním.

+1/0
27.10.2014 11:52
Foto

B43a19r42t86o66l87o81m32ě66j 81K60u14s 2205786671533

Podle videí mi nejhorší připadá to, že se noví herci snaží znít jako původní dabing a někdy to zní, jako by původní verzi parodovali. Druhý problém mám s hlavním hrdinou, jehož model mi v nové verzi připadá vysloveně ošklivý, obzvlášť v detailu při rozhovorech.

Stejně ale hře asi šanci dám. Reakce na Steamu a Metacriticu jsou vesměs pozitivní a Gabriela Knighta uvádím všude jako svoji nejoblíbenější hru už neuvěřitelných 17 let, takže oslavit výročí je pro mě skoro povinnost. 

Třeba vznikne nějaká fanouškovská modifikace, která vylepší modely a vrátí původní dabing.

+3/0
24.10.2014 3:54
Foto

B66a15r42t16o87l59o13m23ě91j 30K10u73s 2945246251813

Tak jsem stáhnul a vyzkoušel demo a musím říct, že to předabování zas tak hrozný problém není. Možná to bylo tím, že dialogy úvodní scény znám nazpaměť, tak jsem v každém slově slyšel ten rozdíl, ale po několika větách prohozených s Grace už mi to hrozné nepřišlo.

Na druhou stranu model hrdiny při konverzacích je ještě horší, než jsem myslel :-)

+1/0
24.10.2014 8:30
Foto

M68i44r24o14s40l51a23v 61S55t23a95s50t29n44y 7814863666131

Ty reakce na dabing se dramaticky liší. Někomu to přijde neposlouchatelné, jinému to přijde tak nastejno, někdo považuje některé nově nadabované postavy za lepší, než originál.

Jako Tim Curry je sice všeobecně glorifikován, ale upřímně, část dialogů byla od něj taky dost mimózně nadabovaná, chvílemi jsem měl pocit, že vůbec neví co dabuje. A v třetím dílu už jeho výkon považuju celkově za špatný.

+2/0
24.10.2014 9:10
Foto

K37a39r57e83l 55Z83i16c29h 8937456864176

já Curryho dabing žral v jedničce i trojce, narozdíl od 95% jinejch dabérů má opravdu silnej charakter; nicméně ve trojce se ty názory lišej hodně, obzvlášť rodilejm Amíkům ten jeho akcent připadá často fakt špatnej. ale pro mě je trojka beztak klenot:)

0/0
24.10.2014 16:27
Foto

M36i51r66o77s44l74a63v 62S22t25a91s80t59n74y 7624613926561

Tak kdyby šlo jen o akcent, ale on tak neskutečně přehrává :)

0/0
24.10.2014 18:12
Foto

V47l23a16d90i85m85í34r 84K88r40i96s21t56e76n 7736482855548

přiznám se já neznaboh hrál a dohrál kdysi jen 3jku. Ale byl to krásný zážitek. A přiznejme si to, ve které jiné adventuře můžete čichat ke spodnímu  prádlu (aspoň myslím, že si to pamatuji dobře) vaší kolegyně. ;-)

+1/0
25.10.2014 8:54
Foto

M82i50r98o16s32l14a90v 22S46t75a33s80t30n53y 7354463966731

Doporučuju to dohnat, považuju jedničku i dvojku za lepší, než byla trojka (ale názory se v tomhle všeobecně rozcházejí).

0/0
27.10.2014 11:54
Foto

H11e45r64b80e53r59t 85V33á64c11l68a24v17s21k87ý 4189785521572

Podobné znechucení jsem nedávno zažil s Wastelandem 2. Skoro to vypadá, že tvůrčí velikáni minulé éry tak dlouho neměli možnost dělat hry, až to prostě zapomněli.

+1/−3
24.10.2014 1:44
Foto

M40i90c11h10a73l 48V57e60r18n19e53r 8847196797104

To ten Wasteland musíš cpát do každé diskuze? Jasně, všichni pochopili, že se ti nelíbí už z těch desítek komentářů v článcích přímo k Wastelandu, tak už si dej pohov;-)

+1/−1
24.10.2014 12:17
Foto

K47a50r88e12l 95Z48i30c97h 8497896524326

ale poznámka o tvůrčích velikánech minulé éry mi připadá poměrně trefná..

0/0
24.10.2014 12:42
Foto

M68i21c91h21a74l 82V88e66r81n98e44r 8907416947974

To jo. Kdeže jsou doby slávy třeba Romera nebo, co se týče adventur, třeba Roberty Williams.

+1/0
24.10.2014 13:38
Foto

H76e23r21b25e59r43t 16V73á47c29l75a55v19s20k91ý 4619195301252

Zas nebuď drama queen, napsal jsem k tomu všeho všudy tři komenty. A kde to bude sedět, klidně přidám další.

+1/0
29.10.2014 0:52

Máme podvyživené děti? Trend „zdravého“ stravování je tragický, říká odborník

Premium Špenát je hnusný, rajčata taky. Do školní jídelny nechodíme, tam nám nechutná. Jíme jen špagety a pizzu. A tak dál....

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Generace nevzdělaných dětí. Jen málokdo dělá při distanční výuce pokroky

Premium Je osm hodin ráno, učitel zakládá virtuální místnost, do které se postupně připojí žáci. Jednomu nejde mikrofon,...