Diskuse k článku

RECENZE: Zklamání roku? Fallout 76 zaujme jen virtuální tuláky

Fallout 76 měl nelehký úkol. Tvůrci hráčům naslibovali multiplayerovou hru, kterou si užijí i sólisté zvyklí hrát na vlastní pěst. Výsledná rozpolcenost je bohužel dost znát. Krajinu Západní Virginie je sice radost prozkoumávat, ale nucené online hraní si tu vybralo krvavou daň, která je zbytečně vysoká.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

D64a42v56i22d 67H82u35s53t70á34k 5243376395475

Mě by zajímalo podle čeho se generujete číselné hodnocení. Pokud je to v %, tak bych očekával, že 100% je naprosto dokonalá hra, 50% je průměrná hra atd. Může mi prosím někdo vysvětlit, jak může silně podprůměrná hra (hovořím samozřejmě o stavu ke dni vydání, nehodnotím to, jak bude hra vypadat za rok nebo za dva) dostat hodnocení jako lehce nadprůměrná hra? To se bojíte říct pravdu? Tak tam nepište čísla žádný a jen nechte slovní komentář. Přiznám se, že si momentálně nevybavuju, jestli jste nějaké hře někdy dali hodnocení menší než 50%....

+3/0
28.11.2018 18:12

P68a26v72e55l 10K60a57f75k16a 9774567601718

Tak i na metacritics to má v rámci hodnocení odborných periodik 54, takže těch 60 tady není nic extra mimo.

Jinak za poslední dva měsíce:

Kursk- 30%

Carnival Games- 20%

Nový Larry- 40%

Nickelodeon Kart Racers - 40%

DLC ke Kingdom Come- 40%

SNK Heroines- 40%

0/0
29.11.2018 7:57

J49i13ř92í 70D27u72š57e79k 8292641861353

To DLC na kingdom come bych neřadil. To bylo hodnoceno na základě toho že tam byl bug který nespustil velkou část příběhové kampaně který ihned opravili.

0/0
29.11.2018 8:51

J31i54ř80í 40D89u54š96e28k 8172831851263

To je jako říct že průměrný žák má samé trojky.

0/0
29.11.2018 8:45

M52a14r15t80i88n 36N77o65v17ý 3202848498770

To asi ne, ale mohlo by se říct, že průměrná žákyně má trojky ;-)

+2/0
29.11.2018 15:26

M63i95c64h80a66l 48W60e85i29d77i16n75g44e25r 2338585423634

to je jako že lgbbtqqiaap má samé trojky :-D

0/0
30.11.2018 1:35

P53a16t74r55i28k 32S11p46i83t96z14b74a55r73t 1644126664465

Kopíruju z mého předchozího příspěvku:

On fallout 76 není špatná hra jako taková. Dokážete si ho užít. Za předpokladu že se uplně odprostíte od faktu, že to má být fallout. Je to takové lehce nadprůměrné na Bethesdu málo zabugované (bugů je dost ale na Bethesdu je tohle minimum) pohráníčko které si kupodivu užijete jak sólo (i když alespoň s jedním kamarádem je to mnohem větší prča).

Musím říct že objevování lokací je docela sranda, když jste skutečný hráč RPG a ty terminály si fakt čtete, nejste typický grinder co jen lootí a lootí. Jako příklad uvedu čtení terminálu fanouškovské pošty u Mistress of Mystery. U momentu kdy jí tam nějaká feministka vyčítá jak je to sexistické a dehonestující pro ženy že to je "milenka tajemství" jsem se chlámal smíchy. A takových momentů bylo více.

Nechápu absenci jakýchkoliv lidských NPC, proč místo robotů tam nemohli být prostě lidi? Trošku to ničí ponoření do toho světa když víceméně se všechno skoro "už stalo a vy jen jdete po stopách". Což v případě čtení terminálu toho, co se třeba dělo před válkou je super, ale celý svět na tom postavený trošku pokulhává. ALE tohle se může ještě změnit žejo, není problém přidat lidská NPC časem.

k PVP se vyjadřovat nebudu, protože je broken a pokud ho nezmění, tak se ho ani s výjimkou zabírání public workshopů zůčasťnovat nebudu.

Dále mi vadí, že kvůli konzolím je strašně malý limit hráčů na serveru. PC by klidně zvládl 50-100 lidí.

Na PC verzi je naprosto tragické, že si nemohu nabindovat všechny klávesy, jak chci já kvůli tomu že jde jen o port z konzole (což lze ale vyřešit keybinderem) a že nejde push to talk (opět protože jde o port z konzole) ale to prý údajně mají díkybohu přidat.

Co bych tomu ještě vytkl je drzost Bethesdy si za tohle účtovat plnou cenu, protože tohle mělo vyjít jako DLCčko k F4ce za 10-15 euro.

Ve zkratce: Fallout 76 není uplně špatná hra ale je to nejhorší fallout v historii (ano, horší než Fallout BoS) a důkaz, že Bethesda nepochopila, o čem vlastně Fallout je.

0/0
28.11.2018 13:27

P68a70t46r81i42k 24S51p63i50t17z60b89a73r45t 1424746884615

A ještě dodám, že následující 2 updaty co mají přijít ukazují, že Bethesda alespoň naslouchá radám fanoušků a řeší to, co hráčům vadí. (Na rozdíl od ActivisionBlizzardu)

Takže se asi ptáte: Proč to vůbec proboha hraješ?

A na to vám odpovim: protože tam vidim potenciál do budoucna. Kdybych ho neviděl, už dávno si zažádam o refund.

+2/0
28.11.2018 13:30

M74a30r68t60i69n 72V32a77n89ě79č42e96k 4413648512965

Zdá se to jenom mě, nebo je to ok začátku hokus pokus, tak to zkusíme co to udělá a nechcem do toho narvat moc peněz :-)

+2/−3
27.11.2018 18:54

J37o42s38e72f 40P50o59k13o95r36n30ý 6972119794611

Ty asi nemáš moc povědomí o herním vývoji. Tohle stálo hoooodně peněz.

0/−3
28.11.2018 14:35

D47a41v39i70d 73H26u17s11t73á58k 5643346715315

No to právě nestálo. Engine měli hotovej, s ním nic nedělali. Jen udělali mapu, par novejch potvor, par zbraní, přidali starej siťovej kód a hotovo. Vydávaj to za novou hru. Uznávám, že s tou mapou si práci dali, ale oproti nový hře je to stálo jen zlomek peněz. Proto taky zrušili NPC aby se s tím nemuseli zdržovat. Kdyby tu mapu dali jako DLC do F4, tak bych si to klidně koupil. Ale tohle je čistá tragédie. A ke všemu ten paskvil vydávali za AAA titul a chtěli za to 60 euro. To je prostě nehorázná drzost. I když pak dali slevu (asi aby ještě víc naštvali skalní fanoušky co si to koupili předražený) tak si zasloužej, aby na tom prodělali kalhoty...i když se obávám, že díky malejm nákladům budou přinejhorším na nule...

+2/0
30.11.2018 22:14

M53i75c94h47a75l 17W10e46i25d30i33n70g65e64r 2438515333754

Mě to zatím baví... jenom ty disconnecty mě lehce vadí....

0/0
27.11.2018 17:06

A19n27t94o64n11í93n 76H79o29l41í64k 8237743254860

Tak ESO pri vydani taky bylo desne zklamani. A udrzeli se. Fanousky si nasli.

Je teda ale nutno rict, ze tohle je vyrazne v horsim stavu nez bylo ESO, zejmena po strance bugu.

0/0
27.11.2018 16:02

M80a51g59d34a 59M35i71c61h10e26l18f46e13i60t52o66v31á 3354870254541

Hmm, mne to zni dobre, tak to zkusim. Jsem solo hrac a miluju survivaly - i kdyz hadam, ze na ARK to asi nedosahne :) A ty mouchy (nemoznost take all z mrtvoly, nemoznost znovu vybudouvat camp jak tu nekdo psal a tak), ktere to v te survival rovine porad ma SNAD jeste poladi nejaky pristi patch.

0/0
27.11.2018 15:19

P88a73v11e70l 94K87a68f81k11a 9544187821838

Velmi hezká recenze R^

+2/−1
27.11.2018 14:49

M22i82l27o72š 49K46r64u93m47p 2924567734

A vyhrál tedy nějaký nešťastník tenhle produkt v té vaší soutěži? Upřímnou soustrast

+3/0
27.11.2018 13:19

P29a76v73e42l 87K86a10f41k55a 9624857331888

Koukal jsem přímo do toho článku kde ta soutěž byla vyhlášena a tři výherci jsou tam zmíněni :)

0/0
29.11.2018 7:59

M40o83n92i28k24a 62S38k29a76l39o83v14á 8625470776886

Nevíte někdo, dá se to hrát ve dvou na jednom PS4 (se dvěma ovladači)?

0/0
27.11.2018 11:33

M80a53r95i75a20n 93B48e23n67č17a51t 4388581965924

Nehratelné je to i pro jednoho, natož ve dvou :D :D :D

+1/0
27.11.2018 15:37

M82a19r61i71a75n 32B39e28n54č52a46t 4898381345484

Chci říct... bude lepší, když přítelkyni raději zbičujete, než ji potrestat tímto...

+3/0
27.11.2018 15:37

A31l51e23k22s14e79j 92M64e72l97n78y11k 8949300775473

Predstava bicovani pobavilaR^, ale jak vite, ze Monika ma pritelkyni, ne pritele?

+2/0
28.11.2018 10:28

J79i85ř20í 78J38u25ř27i65c27a 2518343501

No, hraje hry. ;-D

+2/0
28.11.2018 12:00

M32o72n14i19k87a 29S84k98a24l45o92v23á 8895540876726

Jste vtipní, pánové ;-D;-D. Fallout si velmi přejí synové mé přítelkyně (byť jsem se jim to snažila rozmluvit), aby teda bylo jasno. A furt jsem se nedozvěděla, jestli to jde anebo ne :-)

0/0
28.11.2018 14:00

J95a31k44u96b 76B14o65h13o28n55ě20k 8165346579947

Vzhledem k tomu, že by to vyžadovalo split screen, tak docela pochybuju.

0/0
27.11.2018 15:46

J61a54k51u41b 10M93a69r23t74i45n77í32k 1448929960882

60 % je nezasloužených. Koupil jsem v předprodeji, mám nahraných 100 hodin a jistě jich ještě dost přidám, ale osobně dávám 30 %. Hra zklamává v každém ohledu, ať už vás ve Falloutu 76 láká jakákoliv stránka věci - PvP / PvE / příběh / survival / lore / C.A.M.P. / kooperace. Žádná z vyjmenovaných sekcí není dotažená, hra je celkově nudná a nenabízí zajímavý endgame, množství bugu a glitchů je i na Bethesdu neskutečně vysoké, o disconnectech nemluvě. Velký špatný.Rv

+5/−1
27.11.2018 11:30

J82a37k54u69b 95N17a37v73a27ř16í10k 5903427182782

Hra je nudná a "mám nahraných 100 hodin"? Zajímavá kombinace :)

+9/0
27.11.2018 12:58

J74a66k50u40b 68M47a22r87t77i35n17í68k 1618979800312

Ani ne, mnoho her je založených na vývoji, kdy je hra tím zajímavější, čím dál v ději se nacházíte. Proto mám nahráno mnoho hodin, protože pořád doufám, že se něco takového objeví i zde. Bohužel tomu teď moc nadějí nedávám, možná pokud bude Bethesda usilovně opravovat co se dá, pak třeba za rok to bude o něčem jiném. Já jsem fanda Falloutu a proto se za těch 60$ snažím ze hry vyždímat co se dá. A krajina je to úchvatná, průzkum nějaké ty hodiny zabere. Problém je v tom, jak málo toho člověk objeví ;-)

+2/0
27.11.2018 13:25

J20a30k65u36b 77M78a87r98t54i27n77í23k 1928929770802

Navíc 100 hodin v open-world hře není nic zvláštního. Ve Falloutu 4 mám 600 hodin a to není multiplayer a mapa má čtvrtinovou rozlohu. F76 má mít mnohaletou podporu a vývoj, takže rozhodně cílí na tisíce hodin, které by se v tom světě měly dát strávit. Není to typově hra, kterou má člověk projít za 30 hodin a být s ní hotov. Pokud má být braná jako MMO, pak 100 hodin je jen čas, který by měl hráče dostat do endgame, která v aktuálním modelu F76 chybí nebo je žalostně nezáživná a repetitivní.

0/0
27.11.2018 14:16

J66a65k13u65b 92N62a37v51a70ř48í75k 5433877472742

Tak to jste velmi trpělivý člověk :) Pokud mě něco nebaví, rozhodně tomu nevěnuji 100 hodin svého života :) Osobně vkládám dost nadějí do postupného upgrade - věřím, že se vývojáři pochlapí a hru dotáhnou. Nakonec, jde jim o hodně.

+2/0
28.11.2018 9:44

J74a45k83u89b 69M75a81r10t94i78n50í84k 1518699980942

Jak říkám, tím že jsem do toho titulu investoval penízky a tím, že mě tento typ her a Fallout série jako taková velice baví, tak rozhodně tomu čas věnuji (minimálně abych věděl co a proč kritizuji :-)) Také věřím, že se F76 vylepší časem, ale v tom je právě ten problém - pokud se má hra vylepšit časem, má jít o early-access nebo betu, ne full release. Pokud by to Bethesda správně označila, takovýto humbuk okolo nedodělků by se nekonal.

0/0
28.11.2018 10:11

J84i57ř35í 12D95u94š25e38k 8562911231653

Haha v Dayz mám 3800 hodin a doslova mě sere. To není zábava to je diagnoza :-D

0/0
29.11.2018 8:47

J39a13k53u20b 16B51o12h76o18n13ě17k 8145836649187

Ono by to asi nemuselo být tak špatné. Osobně nemám nic proti tomu, udělat Fallout jinak a pojmout to jako objevování trosek původní civilizace těmi prvními, co otevřeli Vault. Rozhodně bych se nerozčiloval nad tím, že nevyšlo klasické RPG, ale něco jako survival onlinovka, pokud by to bylo udělané dobře. Třeba aspoň udělat prostředí tak nepřátelské, smrt tak zásadní problém nebo prostě nějako bonusy za hru ve skupině, že by se hráči sami chtěli spojovat do cca 3-5 členných skupinek a postupovat společně.

Nejasný cíl už dokázal zabít dost her a čekal bych v tomhle trochu větší prozíravost.

+8/−1
27.11.2018 10:43

M86a51r76t85i81n 70J53u90r84c62o 5459788797304

Hru mám vcelku rád ale dodal bych jednu velikou nepříjemnost. Se stavbou obydlí v C.A.M.P. si dávám dosti práce, hoďku dvě strávím vybavováním a laděním na přesné místo na mapě ideálně někde na jezírku. Pak se jednoho krásnýho dne připojím do hry, C.A.M.P. nikde a vidím, že jsem na serveru, kde má na stejném místě jiný hráč svůj domov. To by nebyl ani tak problém, byli jsme na to upozorněni ještě před vydáním.. Logicky by člověk opustil a vyhledal jiný server.. Chyba.. C.A.M.P. vám i na jiném serveru zůstane schovaný a nevybuduje se budova předchozí podoby zkrátka zůstane jako "stored", tudíž pokud máte jako já domov napojený přesně třeba na nějaký kámen či vytvořené molo do jezírka, nikdy už to nepostavíte zpět a musíte začít odznovu..

+4/−2
27.11.2018 10:33

J55a42k77u61b 25M70a91r34t40i77n98í66k 1318859800502

přesné, velmi tomu nepomáhá fakt, že při snaze postavit vše znovu hra nedovolí hráči stavět na většině podkladů kvůli "floating" objektům nebo snaze stavět přes jiný objekt ve hře (třeba kámen). Takže i pokud si člověk uloží blueprint celé budovy, stejně ji na stejném místě nemůže postavit a musí jej rozložit a začít od nuly.

+1/0
27.11.2018 11:38

J30a27k40u85b 38M85a78r16t41i93n85í21k 1688579700722

Update 11.12. bude řešit problém s odstraněním CAMPu, pokud hráč logne do světa, kde už na jeho místě má camp někdo jiný a bude možnost nechat se přepipojit do jiného serveru, kde nebude camp kolidovat.

https://www.reddit.com/r/fo76/comments/a0veqq/communication_moving_forward/

0/0
27.11.2018 20:26

V32i56t 61O70t39a52h68a93l 5255620219984

Nucený multiplayer znamena pro mne 30 a více % dolů z hodnocení a prakticky znamená, že to hrát nebudu.

Volitelný multiplayer s pár přáteli v instanci ok - s jistotou že mi tam nevleze někdo, koho tam nechci. Ideálně s možností hrát solo když nemám náladu "se socializovat".

Nechápu kde všichni markeťáci berou toi pochybnou představu, že hra může být zábavná a dobře se prodávat jen tehdy, když v ní potkáváte random lidi z celého světa pro povinnou socializaci.

+23/−1
27.11.2018 10:18

J86a25k49u66b 20M44a41r28t48i92n91í69k 1628719300302

Navíc třeba v Evropě narazíte na problém, který asi amerika nezná - rozdílný jazyk. Pokud ve hře potkáte dvojici co se baví německy, další rusky a vy umíte kromě češtiny "jen" anglicky, tak si stejně nepokecáte a jen vám to pocit ze hry zhorší.

+3/0
27.11.2018 11:41

J83o79s64e82f 17Č36i43h74á34k 7191219770576

Na YouTube má hráč hezké hodnocení Falloutu 76. Je to velmi špatná hra, nikomu ji nemohu doporučit, ale nemůžeme ji přestat hrát :-)

+11/−1
27.11.2018 7:34

V45l70a74d74i79s28l26a54v 28Ž11i33d25e51k 3348390630

Asi chce z toho mít takový No Man's Sky. :)

0/0
6.12.2018 17:26

T91o18m67á32š 47D19u45š96e38j91o59v80s74k41ý 3107333637690

Je jasné už od oznámení na E3, že Bethesda šlápla vedle.

Udělat z jednoho z nejlepších příběhových RPG "MultiplayerovýRádobyMinecraft" (miluju Minecraft) chce opravdu odvahu. Doufám, že jim to fanoušci Falloutu v rámci prodejů vysvětlí dostatečně na to, aby to pochopili. (Já vím, je to jejich značka, mohou si s ní dělat co chtějí a nemusím to kupovat a hrát ... Ale já jsem s tím "světem" od začátku, mám ho rád a není mi jedno co se s ním děje. :-/)

Přitom je spousty možností jak ve značce pokračovat dál bez neustálého opakování a klišé. Válka přece nebyla jen v Americe. Co se stalo v Evropě? Co v Rusku? A co v ostatních zemích, kde neměli Valuty pro svoji ochranu? Je tam možnost spousty nových příběhů, konspirací, bojů o moc a hlavně jiný vývoj, než byl v prvních Falloutech. (Vašim cílem by klidně mohlo být dostat se zpátky do Ameriky, aby to vzali za vlastní i Američané.:-P )

Škoda. :-(

PS: 60% se mi zdá taky celkem dost (na to co je napsáno v recenzi), ale co čekat od (jak říká autor) "... zapřisáhlého fanouška liduprázdných walking simulátorů ..." :-);-)

+19/−4
27.11.2018 7:34

M12a32r26t94i82n 52M13a75i65k77s41n66a64r 3124143208422

Na Rusko je prakticky Metro franšíza :D

+1/0
27.11.2018 9:59

J11a52k55u20b 35M34a77r46t87i67n45í78k 1868119100612

E3 rozhodně vyvolalo pochyby ohledně směřování Fallout série, nicméně F76 klidně mohl být hitem a pokud ne hitem, tak alespoň kvalitní vedlejší hrou z Fallout série. Bethesda bohužel trestuhodně odflákla prakticky všechny aspekty hry, které mohly hráče lákat. Přijde mi, jako kdybych si koupil zájezd k moři a místo dovolené mě někdo zavřel do místnosti s fotkami z daného letoviska. Je vidět potenciál, který ta hra má, ale nic není dotažené, do ničeho se člověk nemůže pořádně pohroužit, aniž by nenarazil na nedotažené myšlenky a bugy. A to nemluvím o absenci NPCs, která dělá z počítačové hry prakticky četbu knížky ve virtuálním prostředí. 0 rozhodnutí, 0 následků, 0 vývoje charakteru. Přečtěte si, jak někdo žil a umřel. Konec. a Bacha, zatímco jsi četl se vedle spawnuli 3 supermutanti a asi brzo umřeš. ;-D

+6/0
27.11.2018 12:31

J81a31r16e47k 96W35o24l28f 5700539660

To hodnocení je trošku přepálený ne??

+8/−4
27.11.2018 5:48

J65a70n 36P57e75s63l 7981970794171

Co srovnání s Destiny 2? Konceptuálně mi to připadá jako podobná hra, v Destiny 2 ale míchání singleplayeru s multiplayerem dle mého soudu funguje na výbornou.

0/0
27.11.2018 4:53

M59a75r96t47i57n 93M83a67i95k77s76n40a15r 3824793978722

Ty jo, když jsem četl o Destiny 2 tak mi to přišlo jako divnej koncept... no už mam 50 level a hltám tam dějovou linku a nadšeně plním ukoly!

+1/0
27.11.2018 10:00

J44a75n 38P36e48s81l 7661220744601

Já právě taky a tahle recenze mi to připomněla, tak si říkám, že třeba to nebude všechno tak špatný jak recenze říká.

0/0
27.11.2018 15:36

J20a68n 25K86ř12e29p53e31l55a 4189988486407

Mi to nedá se nezeptat, i po té kritice která se mi z článku zdála silnější než klady hodnotíte hru lehce nadprůměrně?

+9/−1
27.11.2018 1:19

J40a59k73u74b 89Ž34e65ž53u77l77e 1907632317511

Ano, pan Dušejovský mě celkem vystihl.:-) Hodnocení není přesná matematika, hře jsem trochu přidal, protože ten celkově lepší pocit pramenící z průzkumu detailního světa a starání se o bezprostřední věci u mě převýšil zklamání z jednotlivých nedostatků a online režimu. Snažil jsem se to vysvětlit v závěru recenze. Na Fallout je 60 procent každopádně pořád dost málo :-(

+4/0
27.11.2018 8:19

J79a20n 93K40ř35e82p43e73l97a 4809908736207

No tak nějak jsem očekával, že v hodnocení se máte vyvarovat v maximální možné míře subjektivním pocitům právě jako je "jsem fanoušek a trochu tomu přilepším", protože se k tomu dostane člověk neznalý série fallout a může ho to zmást. Záměrně jsem výše psal hodnoceni protože recenze je velmi kvalitní, ale hodnocení k ni není adekvátní.

+1/0
27.11.2018 9:12

O61n60d34ř88e72j 95S45e96k75e74r16a 1757876196179

To by podobné post-kultovní pokusy musely mít hodnocení dvě, nebo spíš tři - objektivní pohled, "fanoušek" a "naštvaný fanoušek".:-)

+1/0
27.11.2018 9:37

Najdete na iDNES.cz