Diskuse k článku

RECENZE: Fallout 4 nenaplnil očekávání. Marketing mu spíše ublížil

Čekání je konečně za námi a nový Fallout se už více než týden vyhřívá na pevných discích osobních počítačů a herních konzolí. Stálo čekání na další díl z post-apokalyptické série za to? Odpověď není jednoznačná.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Z37d53e18n77e98k 98C40i88z36e16k 2685961248201

Tesil jsem se hodne... Fallouta 3 jsem dohral uz-ani-nevim-kolikrat (vcetne vsech datadisku). Bohuzel, Fallout 4 je jedno obrovske zklamani. Osobne bych mu dal tak maximalne 30%. Pribeh, ktery mne absolutne neoslovil, dialogy a interakce s NPC na urovni snad jeste horsi nez u her, ktere vychazely pred deseti lety. Postavu jsem dotahl na level 50 a z hlavni pribehove linie jsem odehral 3 questy... A pak me to prestalo bavit... Rv

0/0
11.12.2015 10:49
Foto

T31o86m70á76š 23D83r69š19k87a 8250706242470

S recenzí lze takřka stoprocentně souhlasit. Systém soubojů, zábavnost, grafika a hratelnost to je vše na vysoké úrovni. Logika příběhu a dialogy trochu pokulhávají, ale u open world akčního rpg to nevidím úplně jako problém. Systém perků je ovšem tragédie. Strom je nepřehledný, perky na sebe logicky nenavazují a přestože by si člověk rád vybral od každého něco, kvůli postupnému odemykání nemůže. U názorného grafického postupného znázornění trochu frustrující. Největší problém ovšem u mě jsou Bugy (ano s velkým B). Jen namátkou - u první mise pro BoS jsem se s paladinem Dansem při opouštění arcjet komplexu zasekl ve výtahu s nnekonečným načítáním...nepomohlo nic až nucený teleport přes příkazovou řádku - ovšem bez možnosti pokračovat v dalších misích pro bratrstvo a bez možnosti se s paladinem znovu potkat. Dalším problémem je absence znázornění zámku při lockpickingu (vyřešeno přepnutím hry z externího monitoru na interní monitor v ntbk, ale hrajte na 14'). Posledním bugem kvůli kterému  jsem dokonce přestal dočasně hrát je zaseknutí v bojovém módu, kdy můj hrdina proste neschová zbraň a já tak nemohu pokračovat v hlavním questu... Jak je vidět je toho opravdu hodně a tak pokud bych měl něčím vystihnout titulek "F4 nenaplnil očekávání", tak je to tím, že hra je zabugovaná takovým způsobem, že je nemožné ji hrát. (podotýkám, že mám nejnovější verzi)...Rv

0/0
26.11.2015 21:12
Foto

J10a82n 81M19a63c14k 5657702372925

Taky me to po par hodinach prestalo bavit. Ale spis to bude tim ze hraju neco jineho co me bavi vic. Zatim nelituji ze jsem si to koupil, co mi ale osobne vadi jsou ty zmrsene konverzace, ale i ten fakt ze jako hlavni hrdina travite hodiny plnenim vedlejsich questu zatimco vam nekde umira dite. Co to je za blbost?

0/0
26.11.2015 12:23

J89o47s55e21f 76S32v64o18b11o95d48a 7346152889464

Radio Jerevan ( pardon Idnes) napise recenzi jak Fallout4 nenaplnil ocekavani a jak mu marketing ublizil.  Takze Fallout 4 utrzil 3/4 miliardy dolaru za 2 tydny , vsichni hraci co znam jsou az na drobnosti spokojeni, social media jsou plne komentaru.. ale Idnes si stejne lajzne takto nehorazne debilni titulek

+2/0
23.11.2015 23:49

P31a82v31e52l 82K97a89f83k38a 9254507361338

Recenze je subjektivní, popisuje to, jak si recenzent té hry všímá a užívá. To kolik ta hra utržila nemá nic společného s tím, jak je kvalitní, hodně lidí si ji koupilo kvůli nostalgii ze dřívějších dílů a kvůli tomu, že ta série je herní legendou. Titulek dle mého není debilní, naopak úplně souzní s tím co si o té hře myslím já (viz níže- stejně tak do velké míry souhlasím i s tím, co se přímo v té recenzi píše). Ta hra není špatná (to ani titulek netvrdí), ale prostě mohla 

(a MĚLA!) být lepší...

+2/0
24.11.2015 13:24

M86i87c59h16a65l 25P43a82v33l46á24t 9963213914159

Metacritic: 5.3. To je velka slabota na takovy titul. Tolik k te spokojenosti hracu a socialnim mediim.

0/0
25.11.2015 13:16

Z15d46e13n43e56k 13C74i67z43e87k 2165501178481

Marketing mu neublizil, ten si myslim byl zvladnuty velice pekne... S.P.E.C.I.A.L. videa si radpoustim i mimo hru ;-) Ale problem u F4 je, ze to je prave jen a pouze marketingovy hype a hra jako takova je hodne spatna. A kdyz ne uplne spatna tak je to minimalne naprosto totalne promrhany potencial.

0/0
11.12.2015 10:52

J64a37r47o16s24l81a77v 19P60r74u98s33a 9302870102974

no ja to nakonec rozehral znova protoze sem zjistil ze je tam 70perku a ja to blbe pochopil :) no a hraju to ultra pomalu a asi to bude zajimavejsi nez se zdalo hnedka na zacatku v bunkru se da vzit paska s hrou neco jako donkey kong ale z faloutu :-)

+1/0
23.11.2015 20:16

O16t67a 10B77u90r33i19a14n 1327887392837

Pěkná recenze.

0/0
23.11.2015 18:20

P84e48t31r 37V36o41c25í96l59k69a 1734857908337

Pridam taky svuj nazor. Nejsem vubec znalec Fallout sveta, zacal jsem az na trojce, a bavila me neskutecne F3 i NV, dokonce jsem mezi nimi nespatroval az takovy rozdil, takze jsem si rikal, ze F4 bude pro mne zase super, protoze nejsem tak narocny, jako ostatni. No, neni. Nemuzu prijit na to cim to je, ale proste me ta hra nejak nebavi. Hned po vylezu z vaultu a prvnim mestecku mi tam proste neco zacalo chybet. Ovladani je naprosto priserne a bugovost velka. Ale hlavni je, ze postradam jakykoliv naboj a motivaci kamkoliv chodit, cokoliv hledat, s kymkoliv mluvit ci bojovat. Nevim, cim to je.

O vylepsovani postavy ani nemluve, to je zmrsene totalne. Hre jsem dal zatim par hodin, a planuju to jeste zkusit. Ale jsem velmi blizko tomu, abych to vzdal, coz bych nikdy neveril, ze bude mozne.

+2/0
21.11.2015 21:26

D68a93v82i81d 13C50s47u54c87s18k44a 6499476869466

Neboj. Já znalec Falloutu jsem. Taky pořád remcám že to mohlo být lepší ale celkově to je parádní hra.

+2/−1
21.11.2015 22:21

J23a95n 19K59r87p78e75c 5896603114912

ja se spis ptam, kdo necekal, ze se z falloutu stane bezduche konzolovite neco pro bezduche konzolve mackace tlacitek ve stylu halo, call of duty aj primitivnich sra*ek. tak to proste je. fandove a RGPckari jsou na vyhynuti, od nich takovy kseft nebude. vydavatel potrebuje prodat. fanda serie a RPG si to stejne koupi, stejne si to zahraje a nastve ho to, ale ziskaji novou herni komunitu "mackacu" casem na to naroubuji multiplayer pro extrablbecky a je hotovo.

+7/−2
21.11.2015 10:32

A60n67t81o18n18í40n 14H14o42l85í44k 8377163564800

Jako neni to spatna hra. Ale cekal jsem vic. Mnohem vic.

+3/0
20.11.2015 16:00

V43á10c75l48a28v 95M74a58š71a33t 2591883809726

Už jste na sto hodinách?

Já na čtyřiceti... level 29, momentálně stavím mrakodrap. Až dojdou suroviny, asi se vrhnu na nějaký z nekonečných úkolů... seženu peníze, nakoupim materiál a budu stavět dál.

Proč? Protože můžu. Zajímá mě, jak vysoko to lze :-)

Možná pak také napíšu "čekal jsem víc"...

+2/−1
22.11.2015 23:21

Z80d24e16n91e52k 48C54i93z29e35k 2365411178811

Pokud budu chtit hrat nekonecne neco a delat tam veci "protoze muzu" tak si zahraju Minecraft s nejakym vychytanym modpackem a uziju si u toho mnohem vice zabavy nez u F4 a za mnohem mene penez ;-) (a ve F4 jsem lvl 50+ a nebavi, nebavi, nebavi) Rv

0/0
11.12.2015 10:58

J41a80n 20K74o31c80i32á94n 9550591347522

K té diskuzi dole o zatracování Fallout 3 a naopak vynášení Fallout Nev Vegas bych dodal osobní zkušenost. Podle mého osobního subjektivního názoru je hlavním rozdílem atmosféra. To je hlavní důvod proč většina veteránů série Fallout tak vyzdvihuje FNV a kritizuje F3. Já  prostě při tom hraní měl radikálně jiné pocity. Prostě k dohrání F3 jsem se musel vyloženě nutit a opravdu nyní z hlavy nevylovím jediný okamžik který mě nějak zasáhl. V FNV jsem měl celou dobu takový špatně definovatelný pocit naléhavosti. Konfrontaci mezi legií a NCR vysela ve vzduchu a já opravdu zažíval opět stejné pocity jako v F1 F2 a i struktura a zaměření questů tomuto pocitu pomáhala, Já osobně prostě myslím, že nováček ve světě F3 žádný posun kvality nemohl vidět, ale já jsem příklad toho, že lidé kteří opravdu vyrostli na F1 F2 mezi těmi hrami vidí propastný rozdíl i přes to, že nováčkovy připadají stejné. Mimochodem podobný názor se vyskytuje i na několika českých i zahraničních webech kam přispívají právě dlouholetí fanoušci série.

+5/0
20.11.2015 14:05

J42a70r16o58s45l17a54v 25P61r22u63s23a 9982630372934

no F3 se dalo celkem hodne upravit a co me hodne pomohlo bylo nahrani hudby z F1aF2 to bylo super ale nejak sem ty modifikace uz nenasel nebo teda sou na placenym serveru

0/0
20.11.2015 19:02

M55i81r29o92s69l43a51v 88S91t78a77s15t51n98y 7914213466911

No, vidíte a v NV byla na mnoha místech použita hudba z 1 a 2 přímo. Ale NV je taky bez modů ne úplně snadno hratelný, o tom žádná.

0/0
21.11.2015 19:01

O23d11s61t57r28a76n95ě98n37ý 25U28ž96i20v18a81t67e66l

Uživatel požádal o vymazání
0/0
20.11.2015 19:37

J61a14r52o33s48l11a72v 17P55r25u75s46a 9552700642314

no tactics tak nejak zmizel a me se teda libil strasne moc a hral sem ho snad 5x

0/0
20.11.2015 20:51

S87t27a44n79i53s30l70a73v 92A47u51g61u75s59t80i94n 2426274332530

Tuším že FT už je abandonware a lze ho legálně stáhnout.

0/0
26.11.2015 19:23

M83i87r70o77s22l56a55v 68S49t83a61s77t72n35y 7554853926501

Hele, já po zkušenostech s trojkou odmítal NV i přes veškeré ohlasy hodně dlouho zkusit. Přemluvil mě až kamarád a netvrdím, že jsem si hru zamiloval po 5 odehraných hodinách, ale nakonec k tomu došlo. Doporučuju se přemoct a jít do toho.

A Tactics je skvělá hra.

0/0
21.11.2015 19:02

J31a80r59o31s61l74a17v 34J65a93k48u25b65o60v 8372475975437

myslim ze tato recenzia to vystihuje celkom slusne:

"Fallout 4 is a game where you’re going to rebuild society as you play. In fact, you don’t have a choice. You’re going to be a hero who make the ruined world a better place, like it or not. This isn’t the kind of choice-and-consequence Fallout that will let you play the villain. You won’t blow up Megaton. Your choices will be a) pet the puppy or b) cuddle the puppy. The worst you can do is pet the puppy sarcastically. "

http://www.quartertothree.com/fp/2015/11/19/you-will-save-the-world-and-what-a-world-in-fallout-4-whether-you-like-it-or-not/

+8/0
20.11.2015 13:12

B42o56h18u75m18i24l 27J34a96r66o98š 6962866548

Nevím jestli ten, kdo ty hry hodnotí má bug spíše v sobě :-) a myslím si, že hru ani nedohrál nebo nehrál a jestli jsou nějaké bugy, tak co čeká je to obrovský svět s nekonečnou řadou možností, takže nějaká ta chybka se najde, ale dát 75% hře, která má za den 12 mil. prodaných kopií je nelogické. 

https://www.youtube.com/watch?v=Pze9GlPoYdQ&index=13&list=PLmcj4070cHI796-UIJJ2V7cI0MPtH4Clw

0/−8
20.11.2015 6:29

M49i56r33o82s31l13a38v 49S25t46a48s30t13n55y 7454453226221

Jo jakože kvalita se odvíjí podle počtu prodaných kusů? To je vskutku myšlenka dne.

Věřím, že k rannímu Blesku posloucháte Evu a Vaška.

+13/0
20.11.2015 7:39

J97a18r87o58s17l74a71v 82P22r47u56s82a 9362970932514

50% je prumer 60% je nadprumer 75% je velice dobre ,nevim kolik by to melo dostat spis hodnoceni jako 9/10  sou uplnej nesmysl

0/0
20.11.2015 18:02

J38o20s21e80f 23H24á22j39e27k 6688600709742

... tejden, nebo dva ... po vydání dalšího dílu, víte, že je naprd? Tak to jste dost dobrý polobozi...:-P

0/−1
19.11.2015 21:56

J95i30ř51í 31J62u83ř74i56c40a 2678733741

Proč? Jsou řízci co to už dohrali. Stačí si přečíst kritiky na netu nebo kouknout na YouTube.

0/0
19.11.2015 23:14

J55o40s55e36f 77D88a65n93i15š 1606924170121

Sou borci co proste jen bezi dopredu a kaslou na okolni veci a ti to dohrali. Pak sou lidi co si hru chteji uzit a nikam nespechaji, a ti to jeste dohrane nemaji. Ono je rozdil hrat hru 48 hodin v kuse a projet ji na jeden zatah, anebo to hrat dve hodinky denne, to si potom clovek tu hru uzije uplne jinak.

Osobne nemam vuci tomuto dilu zadnou zasadni vytku.

+1/−1
20.11.2015 2:28

J10a26r93o72s46l77a57v 13J32a50k71u60b61o84v 8752415665637

ak je ta hra nemastna neslana, a s povodnym falloutom uz nema nic spolocne, tak to nemusis dohrat aby si vedel ze to uz nie je ono... Bethesda znova prevarila uz dost slaby caj ktory spravili pri F3... ak by to vydali ako FPS od zaciatku, tej kritiky by tu tolko nebolo... no toto ani nahodou uz nie je Fallout...

0/0
20.11.2015 13:08

J62a79r23o49s49l65a97v 70P41r81u81s18a 9122250892374

no to je problem ja hral F3 stylem toulani se po krajine a kaslani na hlavni pribeh a zjistil sem ze je to nuda protoze zadnej tajnej ukryt tajna zbran nakej navod se nekona a prestalo me to bavit tak sem se vratil k hlavni linii a dohral sem to a bylo to zabavnejsi a potom ztraci ytochu smysl ta volnost a z F4 mam zatim pocit podobnej toulani se po krajine a objevovani nema moc smysl ani vyznam

0/0
20.11.2015 18:05

O55d81s73t40r46a93n37ě96n97ý 36U33ž84i15v38a13t18e38l

Uživatel požádal o vymazání
+1/0
20.11.2015 19:41

J29i36ř52í 48D30u13š54e33k 8792781851713

vy budete jeden  z tech co ve skyrimu chytali motyli.

0/0
23.11.2015 17:31

J49i68ř62í 57Ř46e93h47o85ř 9838898326428

nebuguje mi to, líbí se mi to. Ale štve mě ta motivace všechno sebrat. Když vyčistím lokaci od nepřátel, tak se tam musím ještě minimálně jednou vrátit pro bordel. Dost mě to brzdí v postupu hrou. Interface pipboye a ovládání už jsem ani jiné nečekal. Po předchozích dílech a skyrimu už se ten zhovaděnej systém dal čekat.

+2/0
19.11.2015 20:07

V28á22c52l67a71v 47M55a75š53a14t 2931853709116

Perků možná nejsou stovky, ale minimálně stovka jich je... plus lze většinu z nich vylepšit (celkem potřebujete asi 265 levelů na namaxování všech). Navíc spousta perků má po vylepšení další, nové vlastnosti (Třeba jsem si všiml jednoho perku, který v sobě postupně obsáhne 2 perky z Fallout 3). Nevim, no... nikdy mi to nechybělo.

Dialogové volby jsou závislé hlavně na charismatu, ale některé perky jsou důležité pro některé úkoly, kde minimálně ušetří nějaký čas nebo peníze.

Co se bugů týče... za 20 hodin jsem narazil jen na šílenou AI, a pár grafických drobností- žádné mizení věcí jsem nezaregistroval.

No a permanentní potřeba surovin při stavbě osady... tohle není simcity :D

Když se věnujete hlavně akci tzn. questy a průzkum, suroviny najdete tak nějak automaticky... popř. sem tam něco rozeberete. Pokud ale chcete dvě hodiny stavět mrakodrap jako já, tak to asi bude chtít nějakou zásobu surovin :D

0/0
19.11.2015 18:13

R12o43m52a36n 91Š70i56m27ů21n64e83k 4269528791

pouzij kod : tgm   -  pak budes met pro staveni neomezene mnozstvi surek.....

0/0
26.11.2015 19:06
Foto

J66a23k89u43b 51R62a25i87d84a 5428796219174

S autorem vcelku souhlasím, až na dvě věci. Za prvé, mě osobně vůbec nechytl crafting. Ten mě baví (a dává mi smysl) v MMO hrách, v singlu mě míjí. Ale to je můj problém, to chápu. Co mě ale dostalo víc, je to, s jakou naivní a banální jednoduchostí je všechno sypáno hráči pod nos. Power armor v první půlhoďce hraní? Check. Pes v prvních dvaceti minutách, který se přidá hned poté, co jej potkáte? Check. Dvě osady? Check. Novinářka, která se k vám přidá jen proto, že jste s ní udělali interview, načež vás bez mrknutí oka následuje do krvavé lázně ve věži plné supermutantů? Asi normálka.

+3/0
19.11.2015 15:36

J48a25n 72M25a57r63e59k 1333469828502

Včera jsem poprvé navštívil Glowing sea. Mazec. R^ :-)

0/0
19.11.2015 15:02

M47a95t50t56e64o 35K56o16u63n39o33v72s47k79y 1950371588493

Tam je to fajn. A Virgil je fešák k pohledání.;-D

+1/0
19.11.2015 21:38

R28o64m51a59n 89Š44i20m71ů48n20e10k 4939268161

Souhlas tam me to dostalo totalne.

0/0
26.11.2015 19:08

F89i53l59i11p 24T29ř46e37b76a 6543640108846

Předesílám, že po tragédii, jakou byl F3, jsem ještě nenašel odvahu si zahrát F:NV.

Čtyřku jsem ale zkusil, a zatím jsem příjemně překvapený. Upřímě za největší problém na PC považuji port příšerného konzolového UI. Chápu, že na konzolích jsou možnosti omezené, na PC je ale použití stejné klávesy na několik diametrálně odlišných akcí nepřípustné.

Dovednosti mi nijak nechybí. Po tom paskvilu (fixních 25/50/75/100% na všechno), co byl ve Falloutu 3 jsem vlastně rád, že ho tvůrci opustili. Ikdyž bych ocenil, kdyby zvolené perky měly nějaký dopad na vývoj postavy...

Co se technických chyb týká, hra by nemusela padat, jinak mě taky moc netrápí. Rozhodně mi ve vzduchu visící NPC vadí míň, než to, že jsou nesmrtelní, že se teleportují za mnou, nebo naopak, že po povelu k útoku zůstanou stát na místě do soudného dne (nebo dokud je znova ručně nezavolám).

A ano, propracovanost dialogů a obecně možností řešení úkolů ani náhodou není hodna registrované obchodní značky Fallout

0/0
19.11.2015 14:48

O85n49d52ř20e83j 63M95o87t42l 7314819530909

New Vegas je lepší (o hodně) než trojka i než čtyřka.

+6/0
19.11.2015 15:26

M65a30r24t83i67n 52V38a39l56e41n88t52a 2767568347

Taky nechápu to plivání na Fallout 3. Mě ta hra bavila hodně a Vegas to jenom podtrhuje...

+5/−2
19.11.2015 16:14

A97d27a24m 82Š45p79i19l86l62a70r 8579827422516

Nechapu ten vseobecny hate na F3. Ja si to nedavno pustil po dohrani a hodne casu stravenem v NV(coz je naprosto bozi zalezitost, kterou jsem uz na vsechny zpusoby prehral xkrat) a pustil jsem si GOTY F3. A bylo to taky dobry! Vtipny kecani, fajn velkej svet, zpracovani i dej...vazne netusim kde je chyba, ale v te hre urcite ne.

0/−1
20.11.2015 7:29

M93i64r27o78s42l74a55v 70S55t39a79s42t41n56y 7194943786931

Já zas nechápu, jak někdo může říct, že F3 je stejně dobrej jako NV.

0/0
20.11.2015 7:40

J21a28r40o18s33l64a38v 18P30r49u15s96a 9142810802554

f3 bylo celkem dobry kdyz to clovek cely upravil modifikacema ale sazmorejme nakej vedlejsi pribeh nebo motivace se tam nejak moc prochazet stejne chybela NV se me taky libilo vic F3 sem si chtel zahrat znova ale uz sem nenasel ty modifikace na ktery sem byl zvyklej a vubec se me to nelibilo

0/0
20.11.2015 19:01

A24d88a94m 86Š59p76i91l32l71a53r 8369157982756

Nerikam lepsi, stejny, ale taky dobry proste sem si to s chuti dohral. Ale evidentne vec nazoru. Nekdo rad knedliky se zelim jinej s jahodama:)

0/0
21.11.2015 0:50

K55u16b60í61k 14C47h40l74u34m18e55c76k46ý 5472491167344

Mohu se zeptat jak se dá osadníkovi, aby sbíral suroviny? A jak se dává jiná zbraň a brnění? Dát Trade a vybrat vše co má a dát mu nové? Jinak útočí někdo na osadu? Zatím po 30 hodinách se mi to nestalo.

0/0
19.11.2015 14:23

V82á37c58l75a62v 80S88v98o34b68o62d25a 3101929840810

občas mi osadníci začali bojovat s radškorpiony :-) osadník se pošle pracovat tak, že jsi v módu stavění, ukážeš na osadníka a dáš "command" je tam myslim defaultně klávesa E pak přejdeš k zahrádce a dáš na plodině zase E, je tam myslim assign a je to. Stejně to funguje na všechno co chceš aby dělal.

0/0
19.11.2015 14:33

J25a50n 38M51a97r30e28k 1513759578292

Pokud myslíš surovinami jídlo, to ti popsal kolega dole, ale pokud myslíš různé materiály, jako ocel, hliník a podobně, musíš nejdřív postavit scavenging station v sekci resources > miscellaneous a přiřadit k němu nějakého osadníka. Zbroj a zbraň jim dáš tak, jak popisuješ, ale ještě musíš u každé položky dát "equip", já to mám pod písmenem T. Na osadu mi čas od času zaútočí, většinou nájezdníci nebo supermutanti, někdy mi i třeba někdo unese obchodníka. Útoky se prý dějí častěji, pokud máš osadu nedostatečně zabezpečenou.

0/0
19.11.2015 14:49

Najdete na iDNES.cz