Pondělí 19. října 2020, svátek má Michaela
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 19. října 2020 Michaela

Diskuse k článku

RECENZE: Remasterovaný Blood je návrat do devadesátek se vším všudy

Po více než dvaceti letech od vydání se vrací klasická střílečka Blood v jen mírně vylepšené podobě. Sice má pořád jisté kouzlo, ovšem když opadne závoj nostalgie, začne rychle nudit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

P79a40v74e85l 25L88a91š79t89o40v85i27č45k17a 6903835806107

Blood jsem dohrál před necelým rokem a opravdu mi přišel na výchozí obtížnost výrazně těžší než Doom 1, Duke3D nebo Quake. Nějaký čas mi trvalo se hru naučit a i pak to bylo velmi časté ukládání a reload.

+3/0
28.5.2019 18:07
Foto

L18u29k65á25š 37N27o76v31á22k 6588189146478

Dobrý den, dnes píši svůj první a zároveň poslední komentář pod článek na Bonuswebu. Vlastně je to po mnoha letech poprvé, kdy mě nutkání k vyjádření vlastního názoru donutilo se do nějaké internetové diskuze zaregistrovat.

Pane Srpe, Vaše články sleduji dlouhou dobu a s touto recenzí konečně uzrál čas na to, abych kvůli nim Bonusweb opustil a věnoval svou pozornost pouze kvalitní herní žurnalistice (zdravím nejmenovanou konkurenci se žlutým logem). Fakt, že většinu zdejšího obsahu tvoříte právě Vy, byl pro mé rozhodnutí klíčový.

Jako pamětník původní hry s Vámi v mnoha věcech nesouhlasím a tuto recenzi považuji za diletantskou. Pro informaci: Blood: Fresh Supply jsem si koupil a za 12 hodin kompletně dokončil na obtížnost Well Done.

V první řadě, studio Night Dive postavilo tento remaster na svém vlastním engine od základu znovu. Nejde tedy jen o úpravu, jak píšete. To vysvětluje i porodní bolesti při vydání, kterých jste si během hraní jistě všiml (ale v recenzi nezmínil). Také jste mohl utrousit zmínku o tom, že majitelé původního Blood na Steamu měli (mají, nevím) remaster možnost zakoupit za 50% ceny. Což je minimálně hezké gesto.

Říkáte, že jediné, co lze ve hře dělat, je střílet po nepřátelích? A není to náhodou smysl téměř každé FPS hry? Navíc v kulisách, jakými se může pochlubit málokterá střílečka? S hlavním hrdinou trousícím mnoho trefných hlášek závislých na tom, co se na scéně zrovna děje? S výborným nazvučením? V geniálně navržených úrovních, které jsou komplexní, ale zároveň přehledné? Mimochodem – o úrovních tvrdíte, že jsou maličké. Prošel jste třeba první episodu Cryptic Passage? Nebo jste si pro účely odfláknuté recenze jen proběhl první dvě úrovně úvodní episody a hru kvapně odložil?

Pokračování níže...

+11/−1
27.5.2019 12:05
Foto

L14u21k30á12š 93N64o45v76á89k 6838179176958

Zajímá mě, jestli jste si třeba všiml těch myriád narážek na hororové filmy a literaturu? Ty totiž s věkem zrají a dnes si je leckdo užije ještě více než kdysi.

Nevím, zda je Fresh Supply určený pouze pro pamětníky a nikoho jiného. Nevím, jestli může oslovit dnešní náročnou mladou generaci. Hru jsem si znovu užil od začátku do konce a nenudil jsem se ani vteřinu. Podotýkám, že jsem se nazasekl v minulém století a hraji skoro každou jen trochu dobře vypadající FPS hru současnosti. A upřímně, většina současné produkce nesahá starému Blood v lecčems ani po kotníky. Z těchto důvodů jsem přesvědčen o tom, že si remaster hodnocení 65% nezaslouží.

Původní hra totiž vůbec nezestárla. Stále jde o čistou esenci toho, proč milujeme akční hry. A víte Vy vůbec, proč byl Doom z roku 2016 tak úspěšný? Protože hráčům znovu nabídl obsah, v němž exceluje právě stařičký Blood!

Tohle všechno plus Vaše neustálá agitace za Epic Store mě tedy postupně dohnala k tomu, abych tento kdysi kvalitní web navždy opustil. A troufám si tvrdit, že nebudu poslední.

Přeji pěkný den a mnoho úspěchů.

P. S.: Jestli Vám hra přijde neférově těžká nebo nějak výjimečně rychlá, měl byste zvážit větší příklon k titulům jako např. Yoshi’s Crafted World, které by mohly Vašim nárokům vyhovovat více.

+8/−1
27.5.2019 12:06
Foto

H57o59n47z52a 33S68r11p 9984393542628

Víte, ono je spoustu způsobů jak o hrách psát. Blood jsem hrál tehdy, a ještě donedávna bych ho řadil do svého Top 10, díky remasteru jsem si uvědomil, jak moc je nostalgie zrádná.

Recenze je aktuální k datu vydání, jelikož jsme ji vydali o něco později, tak jsem technické problémy v době vydání již nezmiňoval. O komplexní stavbě levelů píšu, s geniálním nazvučením nesouhlasím (to si zaslouží možná Hellblade), těch "trefných hlášek" zase tolik není a dobrá polovina jsou jen vykradené věty z Evil Dead.

Jste pamětník a na pamětníky hra míří. Dostal jste, co jste očekával, já se snažím psát pro širší publikum. Doom možná nabízí to samé, co Blood, ale v každém ohledu vylepšené.

A ano, některé mechaniky považuji za nefér, například když vás nepřátelé přesné zacílí sotva jim stoupnete do zorného pole a nedají vám ani nejmenší prostor na reakci. Čili load a hodit dynamit odrazem... překvapilo mě, kolik podobných pasáží si dodnes pamatuji, přesto ne všechny.

Tento web nedělám sám, v redakci máme na různá témata různé názory. Snažím se na některé problém nahlížet i z jiných úhlů a ano, jsem si vědom toho, že se mnou většina lidí nesouhlasí.

+3/0
27.5.2019 12:37
Foto

L58u11k82á60š 34N24o57v98á68k 6858779356718

Děkuji za reakci.

Nicméně jsem nenapsal, že je ozvučení geniální. Trefné hlášky jsou asi o vkusu a to "vykradení" je podle mého záměrné. A vlastně když jste to nakousl...já nečekal nic. Jen mi Steam ukázal, že vyšel nějaký nový remaster Blood. Tak jsem ho vyzkoušel. A jsem nadšený. I kdybych ho hrál poprvé, tak jsem nadšený.

Ten můj komentář totiž mířil na hru jako takovou jen z poloviny. Druhá polovina se týkala vlastního textu a ten jednoduše považuji za neprofesionální.

Netvrdím, že děláte web sám, ale většina článků, které rozklikávám, jsou Vaše práce. Jestli jste si vědom toho, že s Vámi většina lidí nesouhlasí...proč píšete? Rád se stavíte do role jednoho proti zbytku světa? Za každou cenu potřebujete mít vlastní pravdu? Jinak si to neumím vysvětlit.

0/−2
27.5.2019 12:50
Foto

H95o81n28z54a 66S16r35p 9104793592368

Pardon, ale nesouhlasím tedy ani se slovem výborné. :-)

Samozřejmě, že "vykradení" je záměrné, ovšem z mého pohledu to není nic, za co by se dnes mělo hře tleskat.

Neříkám, že jde o mojí nejlepší recenzi, ale za vším co jsem napsal si stojím. Nejde o rubriku retro, ale o recenzi v roce 2019. Hra je z mého pohledu rychlá, obtížná a repetitivní. Ano, tenkrát se to tak dělalo, ale já už od her dnes čekám víc.

Ad druhá část: myslím si prostě, že si někdo rád přečte i opačný názor. Že se pak do diskusí zapojují především ti, co nesouhlasí, je vcelku logické.

+4/0
27.5.2019 13:22
Foto

O91n23d15ř61e60j 53S98e61k87e61r10a 1937346906249

Nechápu, proč nedokážete přiznat, že jste udělal chybu a zvolil špatný formát recenze. Vy to sice na rozdíl od jiných v rámci iDNES neděláte nikdy, ale tady to tak bije do očí, že to prostě nechápu.:-/

+1/−1
27.5.2019 21:02
Foto

F41i82l33i55p 71T42ř12e47b82a 6473890758366

Při vší úctě, Blood je výborná hra, ale remaster toho moc nepřinesl. Že je podstatně obtížnější, než většina konkurence, je také snadno doložitelný fakt.

"proč byl Doom z roku 2016 tak úspěšný? Protože hráčům znovu nabídl obsah, v němž exceluje právě stařičký Blood!" a kromě toho také skvělou grafiku, nějakou tu novinku, a dokonce i něco jako příběh (ikdyž ten spíš překážel).

Možná, že by si Blood (původní) zasloužil trochu více respektu, ale ve světle konkurence ten remaster zase taková pecka není.

0/0
27.5.2019 14:24
Foto

F42i71l44i14p 43T76ř35e33b44a 6963720758716

*respektu od pana Srpa

0/0
27.5.2019 14:26
Foto

J72á72n 21B51o81k65o65r 9140150406754

To boli časy. Na Blooda som narazil u bratranca na druhom konci mesta, takže som sa pekne nabehal, kým som ho dostal k sebe. Najprv pre asi dvadsiatku diskiet, zbalenie do jar-u, či čo sa to vtedy používalo, potom som samozrejme nejaké diskety nerozchodil, takže naspäť n-krát skopírovať problematické party... Ale hra to bola parádna.

+1/0
27.5.2019 10:45
Foto

V88á44c94l19a88v 58Z89e27l51e61n77k49a 5715348663

Nepovedená recenze, sorry jako...

+2/−5
26.5.2019 13:12
Foto

P90e28t79r 37K48ř56í30ž 2473974141741

Clanky od Srpa se cim dal tim vic podobaji recenzim (nejen) na komixovy veci od Spacilovy. Nelogicky, casto recenzuje neco co predem odsoudi. Takovy sen pro hlavouny z EA a jim podobnych, idealni hra je proste max 5h dlouha a hraje se mackanim jednoho tlacitka na konzoli samozrejme, protoze na PC by clovek musel mit alespon 2 doktoraty, kdyz je tam vic jak jeden herni klient!

+9/−10
26.5.2019 11:15
Foto

H17o74n26z12a 25S89r89p 9774473382718

K remasteru těžko přistupovat s čistou hlavou. Ano, mohli jsme to dát někomu, kdo hru tenkrát nehrál, ale přijde mi to jako ta horší varianta. Ta druhá část vašeho příspěvku vlastně nedává příliš smysl a nevím ke kterému bodu textu odkazuje, takže se mi na to těžko reaguje. Blood je těžký.

+3/0
26.5.2019 21:21
Foto

Z93d57e55n61ě76k 66K82r24a81u92s 9106300862260

jen se zeptam hral ste to az po hotfixech nebo hned pri vydani tam se toho dost opravovalo aby to bylo podobny stary verzi

jinak strelbe se dalo uniknout skrcenim pak se snizuje sance ze vas trefi

0/0
26.5.2019 23:09
Foto

P42e79t72r 83K69ř64í67ž 2693424371521

Vzdyt to cely nedava smysl, v minusech jsou ptakoviny.

"stovky daleko lepších her", nevim ze by vyslo neco jako Blood, mozna tak postal by se dal dat do podobne svihle kategorie a navic si tu nekdo odporuje ze "budete se občas i muset zamyslet. To už v dnešních střílečkách bohužel neexistuje."

"Pořád to samé dokola" WUT? Jak uz jsem psal u jineho clanku, tak CoD apod. kde lze jit pouze jednim smerem, strili se pouze na "jeden" typ nepratel a par zbranemi je snad nejak designovy skvost?!

"Nefér obtížnost" Mozna tak vyssi obtiznost, ale nefer? K tomu byla narazka na konzole a problem hernich klientu uz tu byl taky mnohokrat.

Takze v minusech nic normalniho neni, v clanku jak byl Blood super a hodnoceni 65 %. (Spacilova by sla jeste niz, to je fakt)

+1/0
27.5.2019 0:01
Foto

J29a47n 85S70t74e54h31l51í10k 1379119896204

Save, load. Clovek uz malem zapomnel jak se driv hralo. Nejlepsi bylo kdyz se jelo na vlne a treba hodinu si clovek nesejvnul. Pak dead a tupe zirani do monitoru, proc ja si to blbec nesejvnul...

+14/−1
26.5.2019 10:26
Foto

P83e35t88r 51S51v97o49b91o12d30a 7323895699897

Ratingy se "neřešili" nikdy a ani nebudou, kdo by pak hrál GTA a Skyrim. Jen jsem přemýšlel, kolik stála tehdy herna u nás, v tom roce bylo 40 Kč jako 200 Kč dnes, to vašim rodičům už lezlo celkem do peněz ;)

0/0
26.5.2019 8:24
Foto

H31o95n91z31a 73S84r96p 9194953492868

zas tak často jsme tam nechodili :-)

0/0
26.5.2019 10:06
Foto

A38l72e61š 43V26y50k86y57p31ě82l 2412620762596

To nechodili, ale zase jsme dost penez vrazeli do disket :-)

0/0
26.5.2019 22:18
Foto

M57i11c63h77a95l 87K30r81e52j11č28í 1206670201673

Sorry, ale tuhle recenzi nechápu. Je to, jako kdybyste kritizoval Tetris, že je to primitivní, obtížná a stereotypní hra, která nemá žádný příběh. Pro mě jsou naopak hry typu Blood esencí toho, co od počítačové hry očekávám a jestli se ten remaster technicky povedl (o čemž není v recenzi ani zmínka), tak 250 Kč je naprostý pakatel.

+26/−5
26.5.2019 0:57
Foto

K91a14r24o65l 53S87e52f51c24i90k 2586380355738

odpoved je v clanku "Blood si své místo v muzeích digitální zábavy rozhodně zaslouží, ovšem otázkou je, jestli by tam také neměl zůstat. Remaster od studia Night Dive v podstatě jen upravuje engine tak, aby hru šlo jednoduše spustit i na moderních počítačích, jinak vypadá úplně stejně jako tehdy." kdyz se nekomu Tetris nelibi tak se nelibi.. tomu se hovori nazor. Autor prezentuje svuj vlastny nazor na hru, vy nemusite souhlasit :-)

+7/0
26.5.2019 1:47
Foto

P79e18t43r 10S90v53o43b41o46d90a 7843745949657

Je mi přes 40, tehdy jsme hráli vše co na (tehdy nejlepším) Build enginu vyšlo. O rok starší Duke byl ale mnohem lepší. Recenzovat staré hry hry je problém, číselné hodnocení bych tu vůbec nedával. Crackdown 3 dostal 60 a bavit bude jistě mnohem více lidí, než Blood se 65, který dnešní děti po minutě vypnou. A právě proto, že ta hra je zcela stejná jako v roce 1997. Pokud chtěl recenzent zdůraznit, že dnes je taková hra pouze pro pár nadšenců, tak pak to tak je. A ani ten pocit, kdy jsem u promítačky v Dukovi poprvé roztáhl v kině plátno, na tom nic nezmění :)

+7/0
26.5.2019 8:21
Foto

P94a68v43e56l 12L71a72š51t19o45v65i96č49k21a 6513985776397

Já bych rád, aby BonusWeb psal články pro hráče a ne pro "dnešní děti" :-)

0/0
28.5.2019 18:12
Foto

R37a19d69e80k 42Č46e87r15n57ý 8138323220204

To srovnání s Tetrisem je úplně mimo. Tetris je hotová jednoduchá věc, která desetiletí nestárne, protože jde o jednoduchý princip. KDEŽTO Blood je střílečka (FPS), které se za 20+ let vyvíjeli - ať už graficky, hudební/zvukovou stránkou, craftingem zbraní, prvkami RPG, ale i příběhem, aj.

Tedy o Blood recenzent napsal správně, že po několika minutách začne nudit, protože jde o pohled DNEŠNÍ. Chybí té hře ten WOW efekt, který mívali hry - i několik let - na počátku počítačového hraní... Proto je i v článku, že měl zůstat v muzeu, na dnešní dobu je to slabé.

+8/0
26.5.2019 9:11
Foto

Z55d16e59n39ě26k 62K71r78a78u20s 9736860962280

mno co sem koukal na borca co hraje jen tenhle oldschool style her tak rikal ze tam je hromada bugu a spatne fungujicich veci, neco se opravilo v prvnim patchu asi po tydnu nebo 14 dnech ale urcite tam nejaky jeste zustaly mozna bych si pockal jeste par patchu ale verim ze to pak bude v pohode tohle je pri vydani https://www.youtube.com/watch?v=EkG29e-nE-A a tady po prvnim hotfixu https://youtu.be/oFUPNlfWiYg

0/0
26.5.2019 10:08
Foto

M79a91r32t10i35n 86V35i83n24t55r 8270387153467

Sorry, ale tuhle reakci nechápu. Recenze je srozumitelná, není zbytečně kritická a v podstatě především upozorňuje na to, že od nového Blooda nejde čekat nic víc než od starého.

0/0
29.5.2019 10:11
Foto

J42a90k40u15b 30M40a17ň92á26k 3983414538704

Jako ročník 86 jsem hrál spoustu těchto her, ve kterých byla "nefér obtížnost". Nevím jak většina, nicméně jsem to nikdy nepovažoval za negativum, jako spíš motivaci. Upřímně hry z tété doby mnohdy nemohly nabídnout dlouhý herní čas bez vyšší obtížnosti (mě osobně to nevadilo a nevadí). Asi si znovu nezahraji, přeci jen na nové stroje se tyto hry nehodí a nechci si kazit vyložení pozitivní vzpomínky, jako u spousty her z devadesátých let.

+6/0
26.5.2019 0:51
Foto

P78e97t92e16r 18B62i66e76l40y 6705151136

Moja srdcovka-I live again, vidle do ruky a hura do akcie. Sem tam si to zahram aj teraz, bavilo ma to vzdy viac nez duke alebo shadow warrior

+9/−1
26.5.2019 0:42
Foto

J41a27k33u15b 34M51a90ň78á57k 3333614818674

Za ty vidle jednozančně +

+1/0
26.5.2019 0:55
Foto

J50o64z37e48f 85D12u69h28a92c18e83k 7811120553590

ja som pri hrani tejto hry pocuval album Meredith Brooks s nazvom pesnicky, kvoli ktoremu mi cenzorsky system prispevok neuverejnil.

0/0
30.5.2019 9:14
Foto

D17a52v36i81d 76S47z52e98p45e87s23s66y 1236303640545

nefér obtížnost - tak přesně tohle je to, co se tu řešilo v diskuzi u sekira, v devadesátých letech by vás za mínusovou položku "Blood je těžký/nefér/whatever" poslal každej někam, samozřejmě že blood má být těžký, o tom taky hry před rokem 2000 byly

názor někoho komu záleží na obtížnosti starých her: https://www.youtube.com/watch?v=puYhzJvXz2s

má tam i videa na ten remaster

+7/0
26.5.2019 0:34
Foto

J55a12n 36O60n39d15r94a 6717303509747

Ja na tehle hrach vyrustal a Blood ve srovnani s jinymi je misty prehnane tezky. Prefektne to ma Doom. Date vyssi obtiznost je tam vice nepratel. Stejne silnych jako na lehkou. Vetsi jatka vice srandy.

+2/0
26.5.2019 8:08
Foto

P92e41t30r 45H15o58c82h94m74a30n 2150316605961

Ti nepřátelé v Doomu byly na vyšší obtížnost mnohem silnější.

0/0
26.5.2019 12:14
Foto

L38i55b71o47r 58P70a81l15i93č27k68a 1816904144613

Ale vůbec ne...

0/0
26.5.2019 20:25
Foto

D50a10n31i47e42l 56E36r25b47e47n 4730801989296

Silnější jsou pouze jejich útoky, ale jejich odolnost je na všech úrovních stejná.

0/0
26.5.2019 22:19
Foto

P48e95t29r 41H84o18c10h72m21a32n 2220296305921

Zahraj si to, spočítej kolik přežiješ útoků třeba od impa na nejlehčí a nejtěžší obtížnost a pak se sem vrať.

0/0
27.5.2019 1:37
Foto

F71i74l33i52p 87T76ř16e48b24a 6263970558376

V Doomu je s vyšší obtížností jenom víc potvor, s vyjimkou Nightmare, která jim zvyšuje rychlosti (oproti Bloodu ale pořád na úrovni ČD) a respawn, a s vyjimkou nejnižší obtížnosti, kde je naopak poloviční player dmg.

https://doom.fandom.com/wiki/Skill_level

0/0
27.5.2019 14:35
Foto

F34i33l15i11p 43T66ř67e55b53a 6863820718656

Vždyť i on si tam na tu obtížnost ztěžuje :D

0/0
27.5.2019 14:30

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...