Joel Sartore vytvořil fotografii samice Nabiré ve dvorské zoologické zahradě...

Joel Sartore vytvořil fotografii samice Nabiré ve dvorské zoologické zahradě pouhý týden předtím, než zemřela. | foto: Tomáš Plecháč, 5plus2.cz

Americký fotograf zpodobnil nosorožčí samici Nabiré týden před smrtí

  • 0
Americký fotograf Joel Sartore a britský paleontolog Julian Hume zachytili nejohroženější zvířata na planetě. Fotografii a obraz severních bílých nosorožců věnovali zoo ve Dvoře Králové, která je hlavním hybatelem snah o záchranu afrických tvorů.

Slavný oklahomský fotograf přírody Joel Sartore a londýnský malíř a paleontolog Julian Hume. Cesty obou umělců se symbolicky propojily v královédvorské zoologické zahradě. Oba totiž ve stejnou dobu zoo věnovali díla, jejichž hlavním tématem jsou nosorožci severní bílí.

Americký fotograf magazínu National Geographic Joel Sartore instituci daroval portrét samice nosorožce severního bílého Nabiré. Jedna z posledních zástupkyň tohoto druhu na světě uhynula ve Dvoře Králové loni v červenci (psali jsme zde). Sartore snímek pořídil pouhý týden před její smrtí. Je to zároveň poslední fotografie severního bílého nosorožce v Evropě.

„Joel Sartore je jedním z nejvýznamnějších a nejpublikovanějších fotografů živé přírody na světě. Před časem se rozhodl, že v zoologických zahradách nafotí ta nejohroženější zvířata. Ve své fotografické bance má více než šest tisíc druhů ohrožených zvířat,“ vysvětlil ředitel zoo Přemysl Rabas.

Nejvzácnější zvířata na planetě pro dvorskou zahradu zpodobnil také anglický malíř a paleontolog londýnského muzea Julian Hume. Osobně do města na Labi přivezl obraz pěti nosorožců v africké divočině.

„Obraz jsem se rozhodl nakreslit, když jsem se dozvěděl, v jaké situaci severní bílí nosorožci jsou. Na jednom plátně jsem zachytil, jak by v reálném případě mohli žít pohromadě ve volné přírodě,“ řekl britský malíř.

Rozměrné plátno chce zoo umístit do Neumannovy vily, kde se nachází stálá expozice Pravěk očima Zdeňka Buriana a také „pracovna“ bývalého ředitele Josefa Vágnera připomínající jeho výpravy do Afriky a slavné odchyty. Také velkoformátovou fotografii chce zahrada ukázat návštěvníkům, jedná s autorem, který by do Dvora Králové měl přijet snímek podepsat.

Musím namalovat další obraz, tvrdí Hume

Julian Hume kvůli práci na obrazu navštívil královédvorskou zahradu i keňskou rezervaci Ol Pejeta, která je posledním útočištěm severních bílých nosorožců na planetě. Když své dílo začal tvořit, žilo na světě ještě pět nosorožců. Po smrti Nabiré a utracení Noly v americkém San Diegu dnes zbývají poslední tři mohykáni (o Nole jsme psali zde). Všichni jsou majetkem dvorské zoo a pod dohledem ozbrojených strážců od roku 2009 žijí v Ol Pejetě.

„Bohužel nosorožci uhynuli příliš rychle. Ve chvíli, kdy jsem obraz dokončil, žili už jen tři. Budu muset namalovat další obraz, kde budou pouze tři nosorožci,“ poznamenal Julian Hume. Poslední tahy štětcem udělal jen několik hodin před odhalením plátna. Po převozu obrazu do Čech totiž zjistil, že nepasuje do rámu.

„Jsem velmi rád, že obraz mohu věnovat právě zoologické zahradě ve Dvoře Králové, protože tím zdůrazňuji poselství, zásluhy a všechno, co udělala pro zachování severních bílých nosorožců na planetě,“ dodal paleontolog.

V poslední době se ve dvorské zoo sešla celkem tři umělecká díla s motivem nosorožců. Jejich kritická situace inspirovala také českého výtvarníka Václava Kyselku, jenž na srpnovém sochařském sympoziu přímo v zoologické zahradě z pískovce vytvořil plastiku nosorožce. Dílo nazval Pod tlakem. Dvoutunový kámen seshora symbolicky tlačí na nosorožčí hlavu.

„Chtěl jsem ukázat tlak, který je na nosorožce vyvíjen,“ prozradil Kyselka. Jeho sochu zoo umístila před nedávno otevřený nosorožinec vedle pavilonu goril.

Čtyřicet let trvající snahy dvorské zahrady prodloužily čas severních bílých nosorožců na naší planetě, kteří jsou nejohroženějšími tvory ze všech. Kvůli vysoké poptávce po rohovině a řádění pytláků ve volné přírodě vyhynuli. Jejich poslední stopy vědci zaznamenali v roce 2007 ve střední Africe.

Východočeská zoo přivezla čtyřčlennou skupinu v roce 1975 z jižního Súdánu. Dnes žije už pouze samec Súdán. V Ol Pejetě jsou spolu s ním dvě samice: matka Nájin a dcera Fatu. Obě dvě se narodily ve Dvoře Králové.